Här är anledningen till att du tappar bort dig själv i ett förhållande – och så ändrar du på det
Har du någon gång känt att du “tappat bort dig själv” i ett förhållande med en manlig partner? Att du sakta men säkert har förändrat dig och att du inte riktigt känner igen dig själv efter att förhållandet tagit slut? Nu finns det en vetenskaplig förklaring till vad som hänt – och ett knep att ta till för att inte hamna där igen.
En del av oss kan nog känna igen oss i en känsla av att vara den “jobbiga” eller “tjatiga” tjejen när man har lyft små och stora problem i sin relation. Oavsett hur snällt eller humoristiskt du ber din manlige partner att fälla ner toalocket, ta tag i städningen då och då eller kanske bekräfta dig lite mer i antingen ord eller handling så är det lätt att känna sig tjatig eller att man tar en tråkig mammaroll. Man kan ju faktiskt inte förändra en annan människa – samtidigt som många tjejer efter att förhållandet tagit slut har upplevt att de förändrat hela sin personlighet eller tappat bort sig själva.
Asymetriskt rollövertagande
Men är det bara en vag känsla? Nej, forskaren och sociologen Lena Gunnarsson har faktiskt satt ord på just detta. I studien “Att älska honom för den han är – Maktens mikrosociologi” har hon tittat på jämställdhet och makt i heterosexuella västerländska relationer, och resultatet är slående.
Med utgångspunkt i sociologen Carin Holmbergs forskning på 90-talet har hon tittat närmare på något som kallas för asymmetriskt rollövertagande, som innebär att kvinnor har en större tendens att sätta sig in i mannens situation och anamma hans upfattning om att hans åsikt är det neutrala, det som bara “är”. Att både män och kvinnor uppfattar att mannen “bara är så” gör att han förväntas förändra sitt beteende för sin partner i mycket mindre utsträckning än sin kvinnliga partner.
I Carin Holmbergs studie av par som ansåg sig vara relativt jämställda såg hon bland annat att flera män visste att deras partner skulle uppskatta något, till exempel att prata mer eller att någon gång visas uppskattning i form av exempelvis blommor eller komplimanger, men att de sällan gjorde det eftersom det inte var “sån han är” eller något han brukade göra. Samtidigt ansåg de att deras kvinnliga partners “krävde för mycket” när de till exempel ville prata om saker som männen inte var intressade av – en uppfattning som även kvinnorna tog till sig och bland annat menade att de “visste att de pratade för mycket om ointressanta saker”.
Det asymmetriska rollövertagandet förklaras bland annat med att kvinnor utför en sorts “emotionellt arbete”, att de ständigt (medvetet eller omedvetet) vill tillfredsställa sin partners behov av uppskattning, något som gör att männen inte tror att de själva behöver någon uppskattning när de i själva verket får det av sin partner mer eller mindre hela tiden.
– Han behöver inte be henne om bekräftelse av sig själv eftersom hon är aktiv i att ge honom det. Det kan vara en orsak till att han tycker att de här uttrycksformerna av kärlek är mindre viktiga. Han vet inte vad det innebär att vara utan dem, skrev Carin Holmberg i sin studie.
Är asymmetriskt rollövertagande ett problem?
Men är det då det här skeva rollövertagandet ett problem? Ja, enligt Lena Gunnarsson så påverkar det vår känsla av att vara värd att älskas precis som vi är, något som gör att vi hela tiden omedvetet måste göra små justeringar för att hålla samman relationen. För att bygga upp känslan av egenvärde hos kvinnor uppmanar därför Lena Gunnarsson oss att rikta mer av vår kärlek och vårt stöd till andra kvinnor i större utsträckning – något som i förlängningen skulle innebära att män som grupp måste anstränga sig mer och vara mer kärleksfulla för att få kvinnors kärlek.
Alltså: rikta några av de där gulliga gesterna, sms:en eller orden som du gör till din kille till några av kvinnorna i din närhet istället. Det kommer garanterat att förbättra hennes självkänsla och er relation – och kanske leder det så småningom till en förändring i samhället!
Läs också:
Studie visar: Snygga personer har sämre (och kortare relationer).
36 frågor som får hen att bli kär i dig!
Psykologen: Här är anledningen till att par alltid bråkar på IKEA.