I Am A Feminist med Amie Bramme Sey: “Män har mycket att hämta i feminismen”
Vi på Metro Mode är stolta feminister och vill nu tillsammans med några av landets främsta feministiska förebilder lyfta ämnet jämlikhet i en återkommande artikelserie vi valt att kalla ”I Am A Feminist”. I det här numret möter vi programledaren, skribenten, feministen och antirasisten Amie Bramme Sey som berättar vad feminism betyder för henne och hur hon aktivt jobbar med att lyfta feministiska frågor i sin vardag.
För den som inte känner till dig, vem är Amie?
Jag är lite allt möjligt, men det som jag är mest stolt över är ju att jag är poddskapare för podden Raseriet som jag har med min kusin Fanna Ndow Norrby. Vi brukar säga att vi är Sveriges största feministiska och antirasistiska podcast. För oss är det väldigt tydligt att ha en intersektionell analys som alltid innefattar antirasism och feminism samtidigt.
När började du kalla dig själv för feminist?
Det var nog först på gymnasiet som jag verkligen kallade mig för feminist. Jag har alltid haft starka åsikter, men jag hade nog inte analysen och orden.
Vad är ditt första minne av ordet feminism och dess innebörd?
Mina tidiga minnen av ordet feminism är tyvärr ganska negativa. Det fanns ju så otroligt mycket fördomar kring feminister. Till exempel att man som feminist hatade väldigt mycket och att man var aggressiv. Jag har ju växt upp och indoktrinerats i att killars bekräftelse är det finaste man kan få och det var ju inte så kompatibelt med att vara en arg och hatisk feminist. Det är ju det som är så hemskt. Så det tror jag förstörde lite för mig och min feministiska utblomning. Jag kämpade med att passa in som tjej tills jag sen började förstå mer om feminismen som ideologi.
Vad betyder feminism för dig idag?
Feminsism för mig är idén om att alla människor har rätt till och ska ha lika förutsättningar att leva ett bra liv. Att det är en gemensam kamp för att samhället ska krossa olika normer som förtrycker folk. Det handlar om vithetsnorm, om hur könsmaktsordningen ser ut och olika normer som förtrycker folk på olika sätt. Feminismen är en rörelse som jobbar för jämlikhet och jämställdhet mellan könen, oavsett ras eller sexuell läggning.
Vad gör du aktivt i vardagen som kan förknippas med feminism?
Framförallt så har det ju att göra med min podd, men också som kolumnist i Aftonbladet där jag väljer, lyfter och skriver om ämnen som jag tycker saknas. Då handlar det om att den svenska journalistkåren är en ganska homogen grupp som självklart missar en hel del perspektiv och röster.
Varför bör man vara feminist, tycker du?
För att alla människor har lika värde och för att världen, som den ser ut just nu, innebär att alla inte har samma förutsättningar. Vi lever i en orättvis värld och feminismen är en ideologi som jobbar mot det. Men jag kommer aldrig förvänta mig att alla kommer vilja leva efter feminismen. Det är en naiv tanke, men jag har däremot en stor tilltro till vår yngre generation. De är mer sammankopplade med varandra och kan samla och dela med sig av kunskap på ett annat sätt. Det ser man med Greta Thunbergs revolution. Nu får man se vad morgondagens aktivister gör och det är ju jättestora saker. Jag tror verkligen på att unga kvinnor av idag kommer växa upp med lite bättre chanser i den feministiska kampen.
5 tips på hur man kan agera i sin vardag för att vara med och skapa ett mer jämställt samhälle?
1. Läs nyheterna för att få en idé om hur världen faktiskt ser ut. Det är väldigt viktigt att förstå vad som händer i världen. Vilka nyheter lyfts inte, varför får vi inte läsa mer om den ena platsen och varför är det så mycket fokus på den andra.
2. Lyssna på Raseriet. Man kan få kunskap, olika tips som har att göra med böcker, filmer, serier och andra människor som man ska följa och lyssna på.
3. Som förälder tycker jag att det är jätteviktigt att försöka se över vad barnet har för influenser. Könsrollerna är ju så old school från första sekund, så se över ditt barns intryck. Det finns så himla mycket böcker som visar upp annat än den mest stereotypa “hjältepojken” och “prinsessflickan” som är blond och blåögd.
4. Våga ifrågasätta din familj, dina vänner, kollegor och hur folk beter sig i kollektivtrafiken. Det handlar inte om att starta bråk, men vi måste ändå kunna ifrågasätta folk och få dem att tänka om.
5. Se till dig själv. Vad kan du förändra i din vardag?
Vilka är dina feministiska förebilder?
Jag tycker om att ta del av feminism via populärkultur, så jag vill säga Issa Rae för att hon har skapat serien Insecure. För sättet hon berättar om att vara svart, hur det är att vara tjej och för hur hon beter sig i intervjuer. Hon släpper aldrig sitt fokus som är att ge utrymme till och hylla svart kultur. Sen måste jag säga Rihanna för att hon är så obrydd och har krossat så mycket normer i hur hon sköter sin business. För hur hon för sig och ser ut. Det är en resa hon har gjort och jag tycker att hon är jätteinspirerande.
Varför tror du att det är så få män som förespråkar feminism?
Dels tror jag att folk vill misstolka feminismen och bara tro att det är en kvinnorörelse. Man kan verkligen fultolka och tro att det går ut på att kvinnor ska ta över männen, men även män är offer till patriarkatet med den mansroll de förväntas leva upp till. Att börja bryta sig upp från den normen och våga tro på en annan mansroll är nog väldigt svårt. Sen tror jag också att det finns män som tjänar på systemet som det ser ut idag.
Varför är det viktigt att båda könen börjar lyfta feminism mer?
För att män också har så mycket att hämta inom feminismen. Det finns anledningar till varför våld är så kopplat till män och manlighet, vare sig det handlar om krig eller våld i nära relationer. Det är ju något som vi är helt vana vid, vilket egentligen är helt sjukt. Jag tror att det finns många män som skulle vilja se att mansrollen var mycket vidare. Det är ju det feminismen handlar om, att man ska frigöras från stereotyper och förenklingen av människan.
Hur lyfter du feminism i dina kanaler/utåt?
Det är främst på vår podd-instagram där jag brukar göra ganska stories om aktuella händelser och om vad jag tycker om dem. Jag postar även vidare vad andra människor har för åsikter och skapar då ett samtal kring frågor som är kopplade till kön, ras och sexuell läggning. Jag försöker väcka folks tankar, engagemang och känslor kring frågor som jag tycker är viktiga.
Varför behövs feminism i Sverige?
För att jämställdhet inte är en åsiktsfråga utan en fråga som grundar sig i fakta. Man kan ju läsa sig till hur det ser ut med maktfördelningen mellan könen. I Sverige tjänar kvinnor fortfarande mycket mindre än män, kvinnor våldtas och misshandlas. Det här är ju inte en åsiktsfråga utan det är såhär det ser ut. Sverige har problem med förtryck mot kvinnor och mot icke-vita personer och det är ju till och med så att vit makt-rörelse och dess organisering ökar. Även om Sverige är ett väldigt jämställt land jämfört med andra länder och ett fantastiskt land på massa olika sätt så har vi jättemycket att jobba med.
Kan du nämna en specifik händelse då du kände att feminismen kändes extra viktig och närvarande?
Vi anordnade en demonstration i Kungsträdgården efter att det med den gravida kvinnan i tunnelbanan hände. För mig som svart kvinna blir det väldigt tydligt att när en gravid kvinna blir misshandlad i tunnelbanan av väktare, så känns det väldigt viktigt att vi som säger att vi är emot den här typen av rasprofilering och våld, sluter upp. Att vi gör ett tydligt ställningstagande mot de här yrkeskårerna och mot våra politiker för att visa att vi inte tycker att det är okej att man behandlar människor såhär.
Vilka positiva effekter skapar feminism?
Om man först tänker på alla problem som vi tycker är kopplade till att vi lever i ett patriarkat – mäns våld mot kvinnor, våldtäkter, skeva idéer om vad sex är, skeva idéer om vem som förtjänar vilket jobb, att tjejer inte vågar vara fria i sin kropp och i sin sexualitet. Om man sen tänker att feminismen jobbar för att spränga bort allt det där kan man ju se framför sig vilken utopisk värld vi skulle kunna leva i. En värld där man får leva det liv man själv vill leva. Vi behöver en gemensam kamp för att komma dit.
Faktaruta
Namn: Amie Bramme Sey
Ålder: 31 år
Familj: Sambon Lucien och dottern Eira
Gör: Programledare, kolumnist och poddare