instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
noje

Här är de 4 viktigaste sakerna du måste veta om Brexit

Av: Metro Mode

Ända sedan folkomröstningen i juni 2016, då Storbritanniens befolkning röstade ja till att lämna EU, har vi flera gånger hört datum för när utträdet ska ske. Det har dock alltid skjutits upp av olika anledningar. Men idag, 31 januari, sker alltså utträdet – på riktigt. Fast ändå inte. Låter det förvirrande? Lugn, vi på Metro Mode reder ut de 4 viktigaste sakerna du behöver veta om Brexit. 

Foto: Unsplash

Vad är det som händer 31 januari 2020?

I natt klockan 00.00 lämnar Storbritannien formellt Europeiska Unionen (EU). Samtidigt kommer de i praktiken att vara kvar i EU-samarbetet hela 2020, och kommer dessutom att betala till EU:s nuvarande långtidsbudget fram till årsskiftet. Vad de däremot inte kommer att göra är att delta i beslutsfattandet inom EU.

Vad innebär utträdet i praktiken?

Som det ser ut nu – inte särskilt mycket alls. 1 februari går Storbritannien in i en övergångsperiod som innebär att de fortfarande kommer att vara en del av den inre marknaden i EU och tullunionen och att de kommer att fortsätta svara till EU-domstolen. Det betyder att handel, resor och andra former av utbyte mellan Storbritannien och övriga EU forsätter precis som nu. Den här övergångsperioden pågår året ut och kan, om EU och Storbritannien är överens om det, förlängas som till längst år 2022. Den svenska regeringen skriver på sin hemsida att den brittiska regeringen inte vill förlänga övergångsperioden och att tidsplanen för alla beslut och överenskommelser som behöver ske därför är “mycket pressad”, men om man inte skulle hinna klart under 2020 finns det alltså mer tid.

Vad betyder utträdet för svenskar som reser till, eller bor i, Storbritannien och vice versa?

Än så länge ingenting. Enligt Visit Britain kommer samma regler som gällt för europeiska medborgare tidigare fortsätta att gälla åtminstone året ut. 2021 kan det alltså se annorlunda ut, men hur det kommer bli framöver är vad parterna kommer att förhandla om nu under övergångsperioden.

– Europa har och kommer alltid att vara en otroligt viktig marknad för Storbritannien och turismindustrin välkomnar varje år runt 27 miljoner européer till olika delar av landet. Vi vill försäkra besökare från EU att inresandet till Storbritannien inte kommer att förändras under 2020 och det kommer fortsatt att vara enkelt att ta sig in i landet, säger VisitBritains Europadirektör Robin Johnson i ett pressmeddelande.

Även den svenska regeringen menar att mycket lite kommer att förändras för svenskar och andra EU-medborgare i Storbritannien och tvärtom. På sin hemsida skriver de bland annat att dessa personers situation “förändras i mycket liten omfattning” och att svenskar som bor i Storbritannien kommer att få fortsätta att bo, arbeta, studera och pensionera sig där.

Senast nästa år, närmare bestämt innan 30 juni 2021, måste dock alla svenskar som bor i Storbritannien och inte innehar brittiskt medborgarskap eller “Indefinite Leave to Remain” ansöka om det nya permanenta uppehållstillståndet Settled Status, skriver Sveriges Ambassad i London.

Vad händer framöver?

Under övergångsperioden, som alltså startar i natt och som pågår åtminstone 2020 ut, kommer EU och Storbritannien att förhandla om hur relationen mellan parterna kommer att se ut när övergångsperioden är slut.

 

Källor: Visit Britain, Regeringen.se, Swedenabroad.

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår