instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
noje

Joakim Lundell reflekterar över sitt liv och brokiga uppväxt i “Min sanning”

Av: Metro Mode

När Joakim Lundell nyligen gästade intervjuprogrammet “Min sanning” berättade han för programledaren Kristian Luuk om hur han tänker om att visa upp familjen i sociala medier. “Vi vill visa någonting som människor kan relatera till”, säger han i programmet. Han berättade också om sin brokiga uppväxt och den svåra relationen till mamman.

Foto: SVT

Influencern och producenten Joakim Lundell vann nyligen sin fjärde Kristall för programmet “Spökjakt”. När han gästar Kristian Luuk i höstens säsong av “Min sanning” berättar han om framgångarna, men också motgångar och svårare perioder i livet.

Joakim Lundell gjorde sig ett namn som “Jockiboi” i dokusåpan “Kungarna av Tylösand” år 2010. Sedan dess har han arbetat på att ändra sitt personliga varumärke, och idag är han tillsammans med hustrun Jonna Lundell, en av Sveriges mest inflytelserika profiler på sociala medier. I programmet berättar han han om hur han tänker kring att visa upp familjen och sina två barn för omvärlden, om hur den brokiga uppväxten har präglat honom och om vilka utmaningar kändisskapet har inneburit.

För ful för Paradise Hotel

Kändisskapet tog sin början med dokusåpan “Kungarna av Tylösand” som Joakim Lundell blev castad till 2010. I intervjun berättar han att programmet gick ut på att göra deltagarna till åtlöje och att han mådde mycket dåligt under perioden för inspelningen. “Vi är marionettdockor för att konsumeras till människor som vill se destruktivitet”, säger han om dokusåpan. Han berättar också att han var självmordsbenägen när erbjudandet om att delta i programmet kom. Egentligen hade han sökt till “Paradise hotel” men där fick han höra att han inte såg tillräckligt bra ut för att delta. Istället erbjöds han en casting till “Kungarna av Tylösand”, där han dök upp onykter. “Nånstans borde någon ha sett igenom hur man mådde, det var psykologbesök som jag minns att ljög mig rakt igenom.” Han berättar om hur ensam han var under den här perioden, och att han kämpade med missbruk. “Jag tror att jag sökte att få vara en del av någonting”, säger han.

Skapade kontroversiellt innehåll – med karaktären Jockiboi

Skapandet av karaktären “Jockiboi” blev ett sätt att hantera livet och tillvaron. Han berättar hur han uppfann en karaktär som älskade att festa, som levde för dagen och som inte hade några spärrar. Så småningom startade han en blogg som han fyllde med kontroversiellt innehåll. “Jag kan tycka att det är konstigt idag att jag inte fick någon kritik. Och jag pendlade hela tiden mellan liv och död”, säger han. Bloggen, dokusåpan och karaktären “Jockiboi” blev ett sätt att bli sedd av omvärlden. “Från att inte vara någon så blev jag till en person iallafall.” Idag har han dödförklarat “Jockiboi”, och berättar i programmet hur han tänker om det. “Idag förstår jag att om du bara får rätt redskap, rätt människor runt dig, så kan alla människor göra den resan jag gjorde”, säger han i intervjun.

Hade en stökig uppväxt med ensamstående mamma

Joakim Lundell växte delvis upp med sin ensamstående mamma och tillsammans tittade de mycket på skräckfilm från att han var fem år gammal, något han idag säger har satt sina spår. “Jag hade nattskräck tills jag var 16-17 år.” Det faktum att han idag producerar skräckfilm tror han inte är en slump, och själv har han tänkt att det är ett sätt att fortsätta kämpa för mammans bekräftelse. “På nåt sätt har jag hamnat i det som var en del av min uppväxt.”

Barndomen präglades av placeringar på fosterhem, HVB-hem och socialen var inkopplad. Det fanns problem med droger och kriminalitet. Joakim Lundell berättar att han hittade en tillfällig trygghet i ett öppet hem han bodde på mellan 15-18 års ålder. På hemmet och i skolan han gick på under samma tid berättar han om hur personalen fokuserade på att lyfta fram ungdomarnas styrkor och att han visades omsorg som blev viktig och betydelsefull.

Vid sju års ålder hade han blivit inlagd på psyket och i samband med detta fick han flytta hem till en fosterfamilj. Tiden präglades av aggressionsutbrott och han kommunicerade enbart via en teddybjörn. Han berättar att han vid tillfället låg långt efter i utvecklingen, och att han kunnat läsa i sina egna journaler om att han inte kunde äta med bestick och låg flera år efter i sin språkutveckling. Idag är han mycket mån om att prata öppet med sina egna barn om känslor och händelser för att de inte ska gå och bära på saker på egen hand. “Jag var ständigt osäker och rädd”, säger han om sin egen uppväxt och menar att det berodde på att han inte fick någon bekräftelse för sina egna känslor. “Jag förstod aldrig någonting som hände”, säger han.

Relationen till sin pappa

Joakim Lundell berättar om relationen till sin pappa, som var frånvarande under uppväxten. Föräldrarna har olika uppfattningar om vad som hände under dessa år, och det har därför varit svårt för honom att förstå hur saker och ting egentligen sett ut. “Jag tycker om min pappa jättemycket, men jag har jättesvårt att ha kontakt med honom även idag”, förklarar Joakim Lundell. Han berättar att pappan anstränger sig mycket för att de ska ha en välfungerande kontakt men att han själv bär på en känsla av att ha gått vidare. “På något sätt påminner han om det förgångna, jag vet inte riktigt vad det är”, förklarar Joakim. Samtidigt säger han att pappan är en jättebra farfar, och att de främst ses vi högtider.

Relationen till Jonna

Joakim lyfter också vilken enorm betydelse relationen till hustrun Jonna har haft för honom. “När jag träffade Jonna hade jag ingenting. Jag hade missbruksproblem, jag hade en sliten gammal väska och en dator. Jag hade inte ens rena underkläder när jag flyttade in hos henne och hennes mamma”, berättar han i programmet. När Kristian Luuk frågar vad hon betyder för honom svarar han att hon betyder allt. “Det är klyschigt att säga, men det är min själsfrände, det är min bästa vän. Hon känner mig in och ut”, säger han och beskriver dem som ett lag, världens bästa radarpar.

Vill minska sin närvaro på sociala medier

När det gäller valet att visa upp familjen på sociala medier berättar han om hur de har resonerat. “Vi vill visa någonting som människor kan relatera till. Vardagsproblem och allting”, säger Joakim i intervjun. Att visa upp barnen har för honom också varit ett sätt att få kontroll. “Jag har alltid varit livrädd för att hon ska vara som ett pris”, säger han om dottern Lunabelle. “Om jag helt hade dolt henne från sociala medier skulle det finnas ett värde i att ha en bild”, förklarar han. Samtidigt är han mån om att minska sin närvaro på sociala medier, då han börjar tröttna på att vara sitt eget varumärke. “Det är skitjobbigt”, säger han i programmet.

Alla avsnitt av “Min sanning” går att se på SVT Play.

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår