Nöje

Johanna och Tomas bröt normen och flyttade in i en bil: “Vi väljer precis hur nästa dag ska se ut”

Johanna och Tomas hade bara varit tillsammans i några månader när de bestämde sig för att bygga sig ett gemensamt boende. Så långt, låter det inte som någonting ovanligt. Men i det här fallet är det gemensamma boendet en bil.

bil-bo-i-vanlife-Foto: @unfollowthenorm

Sedan juni i år har Johanna Hamrén och Tomas Jönsson bott i en bil, men det är inte vilken bil som helst utan en transportbil som byggts om till ett riktigt hem. I bilen finns en säng, ett kök och ett bord som man kan dra ut där det får plats sex sittplatser.

Johanna hade alltid drömt om att bo i en bil och så fort hon tog körkort byggde hon om en bil med sin pappa. Men hon var med om en olycka som förstörde bilen. När Tomas och Johanna träffades vid nyår var Johanna tydlig med hennes drömmar och planer.

– När vi träffades sa hon ”jag vill bo i en bil och tänker bygga en ny”, jag tvekade inte en sekund utan tyckte det var ett roligt projekt och hakade på direkt. Det var detta som fick mig att fastna för henne, säger Tomas.

Paret köpte en transportbil och började bygga om den till ett permanent boende. Det är i den bilen som de nu bott i snart sex månader och det finns inga planer på att lämna bilen.

– Vi kör på så länge det är kul. Vill vi ha något fast så kommer vi skaffa någonting fast, men det finns inga planer på det.

Innan de flyttade in i bilen bodde Tomas i en bostadsrätt i tolv år och omställningen till att bo på så få kvadratmeter har gått bra.

– Det är annorlunda absolut, man måste ha ordning och reda. Det blir lite tetriskänsla. Det bästa är att man tar med sig mindre saker. Man inser verkligen hur mycket skit man har samlat på sig genom åren.

Vad är den största skillnaden från ert liv innan och det ni lever nu?
– Det är jättestor skillnad! Jag har alltid varit en sån som jobbat otroligt mycket varje månad. En sån som jobbat mer eller mindre dygnet runt. Nu har jag en annan inställning till livet. Pengar är inte allt. Att bara lägga pengar på hög ger liksom ingenting.

Men Tomas har inte slutat jobba helt, han är frilansande systemutvecklare som har kontoret med sig i bilen. Han jobbar från bilen och paret har planer på att starta upp ett projekt när det är ute på vägarna. När de började sin resa startade de upp Instagramkontot @unfollowthenorm där de delar med sig av deras vardagsliv och de har i skrivande stund 16 tusen följare från hela världen. Följarna har också varit en stor hjälp för dem längs vägen.

– Vi har träffat många av våra följare på Instagram, både i bilen och vi har även varit hemma och ätit middag och lånat tvättmaskinen hos några av dem. De har varit superengagerande och öppna från dag ett.

Den största utmaningen som Tomas och Johanna stött på med att bo i bilen är att hitta vatten. I Sverige har det gått bra, men när de åker ner i Europa så tror de att det kommer bli svårare.

– Vi använder offentliga toaletter och vi har också ett gymkort på en stor kedja, som finns i hela norden, där vi duschar. Hittar vi inget så kan man alltid låna på en camping eller tvätta av sig i bilen.

Vad har ni fått för reaktioner på ert val av livsstil?
– Många tycker det är skithäftigt och kul att vi gör något annorlunda. Vi försöker uppmuntra till att alla ska leva sin typ av livstil. Att bryta den vanliga 8-5-normen.

Hur gör man då för att börja leva utanför normen och till exempel bo i en bil?
– Det finns lite olika varianter. Du kan ta din kombi och slänga in lite grejer i baksätet. Det behövs så lite för att komma igång. En madrass, en dunk vatten och ett spritkök. Sen är du igång.

Just nu är paret ute på vägarna nere i södra Europa. Planen är att de ska åka ner mot Spanien och Marocko och stanna över vintern. De vill inte stänga in sig i bilen under vintern utan fortsätta ha sidodörren öppen och nära till naturen.

– Det bästa med vanlife är friheten. Vill vi ha stadsliv ställer vi oss i stan och kan gå ut och dricka en öl och äta på någon restaurang. Vill vi ha natur parkerar vi ute i naturen. Vi kan välja precis hur nästa dag se ut.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!