Licor 43 uppmärksammar hemmabartendrar att blanda fler drinkar med kaffe och vill fortsätta utbilda i hur kaffe och likör kan samverka i symbios.
Tillsammans med Hampus Thunholm, flerårig vinnare av Årets Bartender, och det lokala kafferosteriet Stockholm Roast lyfts nu vikten av kvalitetskaffe. Kopplingen mellan Licor 43 och kaffe har länge varit självklar. En sip av Spanish Coffe visar hur magi kan uppstå när likörens söta vanilj-, choklad- och citrustoner omsluts av kaffets bittra och rika toner.
Enligt bartendern Hampus Thunholm är det viktigt att inte ha för mycket alkohol i drinkarna, för att inte ta död på kaffesmaken. Ett vanligt misstag är också att man höftar för mycket, menar Thunholm, och att man häller varmt kaffe direkt på kall is. Proportioner och att läsa receptet noga är mycket viktigt när det kommer till kaffedrinkar, menar han.
Hampus Thunholms fem tips till hemmabartendern
- Gör din research. För att bli riktigt bra på något krävs det att man är påläst, det gäller också för att
blanda förstklassiga drinkar. Vad är det till exempel för kaffe du blandar din drink på? Det är
skillnad på kaffe och kaffe, så se till du är påläst och välj en rost som passar till ändamålet.
- Nörda ner dig i YouTube och bra drinkböcker. Det finns gott om bra videoklipp, recept och tips
att ta del av både på YouTube och i bra drinkböcker.
- Övning ger färdighet. Du måste göra fel en hel del innan du kan börja göra rätt.
- Tänk på temperaturen när du ska blanda kaffedrinkar. Om kaffet är för varmt så kommer du att
ta död på många av de andra smakerna. Tänk också på att det funkar fint att göra kalla
kaffedrinkar. Tips är att ta frukostbryggkaffet och spara till senare, då har du en fantastisk cold
brew att blanda drinkar på under kvällen. Men använd då gärna kvalitetskaffe, för bästa resultat.
- Våga utmana dig! I grund och botten handlar det om att du måste våga ta ut svängarna och
utmana dig själv för att utvecklas, både när det gäller din smaksäkerhet och kunskap.
Nedan hittar du 4 härliga drinkrecept med Licor 43!
Läs även: