Klassisk lasagne
Du behöver:
250 g lasagneplattor
500 g nötfärs
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpure
1 dl vatten
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 köttbuljontärning
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan
1 tsk oregano
2 msk olivolja
50 g riven valfri ost.
Salt & peppar
Ostsås:
3 msk vetemjöl
2 msk smör
7 dl mjölk
150 g ost, riven
Gör så här:
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs köttfärsen i olja i en stekpanna i ca 2-3 minuter.
Mixa ner löken och stek tillsammans med köttfärsen i 2-3 minuter till.
Häll ner burken med krossade tomater tillsammans med vattnet. Tillsätt tomatpuré, buljongtärning, timjan, rosmarin och oregano. Smaka av med salt och peppar.
Låt sjuda utan lock i ca 15 minuter.
Ostsås:
Låt smöret smälta i en kastrull. Rör i mjölet och tillsätt mjölken under omrörning. Låt såsen sjuda i ca 10 min. Häll ner den rivna osten och rör om så att såsen blir slät och all ost har smält.
Sätt ugnen på 200°. Varva lasagneplattor, köttfärs och ostsås i en ugnssäker form. Börja med köttfärs i botten, översta lagret ska bestå av lasagneplattor och ostsås.
Strö över den rivna osten på toppen och ställ in i ugnen i ca 35-40 minuter.
Foto: Pexels