Lasagne gjord på lamm är en perfekt variation på den klassiska rätten. Detta är ett riktigt höstigt recept med smak av rödvin och ljuvlig béchamelsås.
Receptet hittar du nedan!
Lasagne gjord på lamm är en perfekt variation på den klassiska rätten. Detta är ett riktigt höstigt recept med smak av rödvin och ljuvlig béchamelsås.
Receptet hittar du nedan!
Du behöver: (6 portioner)
3 morötter
1½ gul lök
3 vitlöksklyftor
1½ burk krossade tomater, 400 g
4½ msk tomatpuré
1½ färsk röd chilifrukt
750 g lammfärs
3 dl rödvin
2¼ dl lagrad riven ost
1½ msk hackad färsk rosmarin
450 g färska lasagneplattor
3¾ dl lagrad riven ost
smör till stekning
salt, svartpeppar
Basilka till garnering
Béchamelsås
4 msk smör
9 msk vetemjöl
12 dl mjölk 3%
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Skala och tärna morötterna. Skala och finhacka vitlök och lök. Ta ur kärnorna och finhacka chilin.
Stek morötter, lök och vitlök utan att det får färg i en stekpanna med smör. Ställ åt sidan.
Stek färsen i smör i en stekpanna. Häll i vinet och tillsätt de frästa grönsakerna, häll i de krossade tomaterna, tomatpurén och den hackade rosmarinen. Låt såsen sjuda i ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Béchamelsås: Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Tillsätt mjölken lite i taget, koka upp och låt koka under fortsatt vispning 3-5 min. Smaka av med salt och peppar.
Varva lasagneplattor, riven ost, färssås och béchamelsås i en smord ugnsform. Börja och avsluta med lasagneplattor och béchamelsås och ost. Gratinera i lägre delen av i ugnen, ca 30 minuter.
Foto: Pexels