Dessa små knyten passar lika bra som tilltugg innan festen som del av en middag. De är barnsligt enkla att sno ihop, men upplevs lyxiga med sin smakrika fyllning och frasiga täcke. Helst serverar jag dem direkt från ugnen med en krämig och supersnabb aioli (som är färdig på en halv minut) samt en krispig sallad.
Ingredienser:
Färska eller frysta smördegsplattor
Köttfärsfyllning:
100 gram köttfärs
½ gul lök
Röd chili (efter smak)
Salt
Peppar
50 g fetaost
Het och supersnabb aioli
1 ägg
2 dl rapsolja
1 tsk dijonsenap
1 tsk saft från citron
1 krm cayennepeppar
2-3 klyftor vitlök (beroende på smak)
Lite salt
Smördegspiroger – gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.
Hacka lök och röd chili fint och bryn i en klick smör i stekpanna tillsammans med köttfärsen. Salta och peppra.
När fyllningen är klar tar du stekpannan från plattan och låter svalna helt.
Hacka sedan fetaost fint och blanda ner i den svala köttfärsen.
Ta sedan fram smördegsplattan och placera ut små ”högar” med fyllning i en lång rad med jämna mellanrum.
Vik sedan smördegen dubbel och tryck till runt om varje ”pirog” med fingrarna.
Skär sedan ut pirogerna med kniv och nagga runt kanterna med gaffel eller liknande.
Placera pirogerna på bakplåtsklädd plåt och baka i ungen i ca 10-12 minuter, tills de fått fin färg.
Aioli – gör så här:
Använd dig av rumsvarmt ägg. Tips: Lägg fram kvällen före.
Blanda samman alla ingredienser i hög bunke och pressa ner vitlöken.
Kör sedan mixern på full effekt tills aiolin fått önskad konsistens, ca tio sekunder.
Servera pirogerna med aioli och krispig, fräsch sallad.
Lycka till!