Nöje

Margaux Dietz svarar på kritiken om bristande mångfald i barnboken “Arnold reser till Sydafrika”

Tidigare i år släpptes influencern och entreprenören Margaux Dietz första barnbok “Arnold reser till Sydafrika”. De senaste dagarna har boken fått stark kritik då den trots att den utspelar sig i Sydafrika inte innehåller en enda svart karaktär. Nu svarar Margaux Dietz på kritiken.

Foto: @margauxdietz

Margaux Dietz son Arnold har varit ett återkommande inslag i hennes sociala medier och övriga innehåll ända sedan han föddes – videon från förlossningen blev nämligen Margaux stora genombrott och har i dagsläget setts nästan 2 miljoner gånger. Tidigare i år släpptes boken “Arnold reser till Sydafrika” som handlar om när sonen åker till familjens hus i Sydafrika.

Kritikstormen som nu haglar började när en krönika med rubriken”Margaux Dietz borde hålla sig till Instagram” publicerades i Helsingborgs Dagblad. I artikeln skriver Shora Esmailian bland annat att boken “är ett rekord i smaklöshet i samtida barnbokslitteratur” samt visar upp en “skamlös kolonial blindhet”. Artikeln avslutas med en kort men koncis uppmaning: “Skydda dina barn från den här boken”.

Bloggbevakning har skrivit om Esmailians krönika och boken och förklarar vad kritiken rör sig om: “I boken träffar nämligen Arnold över 40 tecknade apor, elva giraffer och fem elefanter – men inte en enda svart människa. Arnold reser alltså till Sydafrika utan att träffa någon svart invånare, inte ens i scener där det skulle te sig ytterst naturligt.” Bland annat så ska föraren som sannolikt kör bilen när familjen är på safari i boken ha suddats ut till en grå prick.

I en kommentar på Instagram svarar Margaux på kritiken:

– Jag uppskattar att ni reagerar på en viktig fråga dvs betydelsen av mångfald. ”Arnold reser till Sydafrika” porträtterar endast min egen familj, som består av min exman, min mor, min styvfar, min son och jag själv. det finns inga utomstående med i boken.

Margaux korta svar är dock inte tillräckligt för många. En Instagramanvändare skriver bland annat:

– Det finns ju bla en taxi chaufför enligt uppgifter som är målad grå? Tror du får ge dig med dina bortförklaringar och be om ursäkt istället.

En annan menar att någon på förlaget Bookmark borde ha reagerat innan boken gavs ut:

– Men vad vill du förmedla med denna bok egentligen? Vi vet att du lever ganska segregerat (i Sydafrika iaf) men var det verkligen ingen som påpekade hur skevt exkluderande din barnbok ändå är på förlaget? Den inkluderar din familj, en grå okänd chaufför och otaliga djur. Varför?

Och fler stämmer in i kritiken:

– Jag tänker att man har ett ansvar när man skriver en barnbok. Så även om boken handlar om din egen familj som du säger så måste du ju ändå analysera i vilken kontext du väljer att gestalta din familj. Det här är mer än en ”reaktion på en viktig fråga”. Det handlar om barns identitet och utveckling och att du väljer att gestalta din berättelse som vore den skriven i kolonialtid, är direkt skadligt för de barn som kanske redan kämpar med sin identitet och självbild. Att du ”missat” det under din kreativa process säger något om ”din egen blick”. Rekommenderar dig att fördjupa dig i BLM-rörelsens budskap för att bättre förstå varför vi är många här som reagerar, skriver en användare.

Expressen skriver att Margaux har svarat dem i ett mail om kritiken:

– Jag tror inte folk hade reagerat på samma sätt om de hade förstått att det endast är mina närmaste familjemedlemmar som är med i boken och inga externa personer vare sig på sidorna i Sverige eller i Sydafrika. Ber om ursäkt, skriver hon enligt dem.

Men det är alltså inte bara Margaus Dietz som får sig en känga. Många anser att fler borde har reagerat, inte minst Bookmark Förlag som gett ut boken. Även nätbutiken Adlibris får stark kritik, då de har nominerat boken till priset “Årets barnbok 0–6 år”.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!