Nöje

De 10 mest lyssnade sommarpraten

Sommar i P1 är en storfavorit för många under sommaren med personliga berättelser som definierar vår tid. Några sommarprat genom åren har dock blivit mer lyssnade på än andra. Nedan listar vi de tio mest lyssnade sommarpraten!

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sommar i P1 hade premiär i Sveriges Radio redan 1959 och har sedan dess varit ett populärt inslag på svenska folkets semestrar. Utrikeskorrespondenten och kåsören Torsten Ehrenmark har sommarpratat flest gånger – med hela 50 program. Programmet har präglats av tiden på olika sätt genom åren men fick ökad popularitet under 2000-talet. 2007 infördes dessutom Lyssnarnas Sommar där lyssnarna har möjlighet att rösta fram en sommarpratare.

Här är de mest populära sommarpraten från Sommar i P1

Anders Hansen från 2019 – lyssna här
Benjamin Ingrosso från 2021 – lyssna här
Bianca Ingrosso från 2018 – lyssna här
Greta Thunberg från 2020 – lyssna här
Stina Wollter från 2019 – lyssna här
Anders Tegnell från 2020 – lyssna här
Björn Natthiko Lindeblad från 2020 – lyssna här
Niklas Strömstedt från 2021 – lyssna här
Isabella Löwengrip från 2019 – lyssna här
Markoolio från 2018 – lyssna här

Anders Hansen - 2019

Anders Hansen - 2019

Om hjärnan och varför vi människor mår så dåligt fastän vi har det så bra. Och vad kan vi göra åt det.

Anders Hansen är läkare och en populär expert på hjärnan och dess funktioner. I hans sommarprat lär vi oss om varför motion, sömn och sociala relationer är helt avgörande för vårt mående. Och om hur människan, med våra smarta hjärnor, har byggt bort vanor och beteenden som skulle kunna få oss att må mycket bättre än vad vi gör idag.

– Jag fattar att det här kan låta rätt deppigt. Men: det finns saker vi kan göra för att må bättre. Och dom sakerna vill jag ägna mitt Sommarprogram åt att berätta om för er.

Lyssna på Anders sommarprat här!

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Nästa bild
Benjamin Ingrosso - 2021

Benjamin Ingrosso - 2021

Artisten om livshändelserna som har format honom.

Benjamin Ingrossos senaste album ”En gång i tiden (del 1) och (del 2)”, har fått genomgående hyllningar. Under våren 2021 såg vi också honom i det egna musik- och matprogrammet ”Benjamin’s” i TV4. Han gjorde succé i fjolårets upplaga av ”Så mycket bättre”.

I sitt program berättar han om sin uppväxt som skilsmässobarn, och om hur han för två år sen började gå i terapi.

– Det brinner runt omkring mig när jag föds och för mig är det givet vilken roll jag ska ta. Så när dom tystnar – då ställer jag till med show. Om det är nåt jag kan göra hemma är det att sprida glädje och underhållning. Mitt rum är min loge, korridoren min catwalk och vardagsrummet min scen.

Lyssna på Benjamins sommarprat här!

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Nästa bild
Bianca Ingrosso - 2018

Bianca Ingrosso - 2018

Naket och uppriktigt om ätstörningsproblemen och att uppleva föräldrarnas väldigt offentliga skilsmässa.

Såren efter en skilsmässa drabbar alla i en familj och kan ta lång tid att läka. I sitt sommarprat berättar Bianca Ingrosso om när hennes föräldrars skilsmässa var förstasidesnyheter på hela landets löpsedlar och hur det var att hantera den upprivande perioden framför hela svenska folket.

Bianca Ingrosso berättar också naket och uppriktigt om sina ätstörningsproblem.

– Hade jag fått prata med mitt 16-åriga jag hade jag förklarat att den här hemska sjukdomen äter upp dig inifrån och ut. Bulimi är en fruktansvärd sjukdom, en allvarlig sjukdom och en sjukdom som fler än vad många tror har.

Lyssna på Biancas sommarprat här!

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Nästa bild
Greta Thunberg - 2020

Greta Thunberg - 2020

Klimataktivisten om brandtalet i FN:s generalförsamling, USA-resan och civilisationens överlevnad.

Efter Greta Thunbergs omskrivna tal i FN:s generalförsamling 2019 kör hon och hennes pappa norrut i en vit elbil.

I sitt sommarprat berättar hon om resan. Från de oljeproducerande regionerna i Alberta till de döende barrskogarna i nationalparken Jasper i Klippiga bergen. Barrträden blir vedträn i de allt vanligare skogsbränderna. Sotet från bränderna sprids till glaciärerna och får dem att smälta ännu fortare.

– Antingen överlever vi som civilisation, eller så gör vi det inte. Det räcker inte längre att göra allt vi kan. Vi måste nu göra det omöjliga.

Lyssna på Gretas sommarprat här!

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Nästa bild
Stina Wollter - 2019

Stina Wollter - 2019

Ett sommarprat om hur ett mail från en cancersjuk 8-åring förändrade Stina Wollters liv.

Stina Wollter får ett mejl från en cancersjuk 8-årig flicka som sätter igång en djup och livsavgörande relation. Det här är ett sommarprat som tar sig an några av livets svåraste frågor: hur långt är ett liv? Och när är ett liv färdigt?

Stina Wollter tar oss med 27 år tillbaka i tiden. Hon sitter vid sjukhussängen där hennes syster vårdas för anorexia när systern säger att hon inte kommer att överleva sin 30-årsdag.

Systrarna hinner aldrig ha det samtal om döden som Stina i efterhand hade velat ha. Relationen med den 8-åriga flickan blir därför en möjlighet att göra om. Och göra rätt den här gången.

Lyssna på Stinas sommarprat här!

Nästa bild
Anders Tegnell - 2020

Anders Tegnell - 2020

Från anonym tjänsteman till världskänd statsepidemiolog. Hör om Sveriges unika val i kampen mot Covid-19.

Anders Tegnell statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten 2020. Han har blivit världskänd för Sveriges unika strategi för att bekämpa coronavirusets spridning.

I sitt sommarprat slår Anders Tegnell bland annat fast att det stora misslyckandet med den svenska modellen för att bekämpa är att så många avlidit, speciellt på boenden för äldre.

– När jag ser tillbaka på dom här fyra månaderna är det svårt att tro att så mycket kunnat hända på så kort tid. Vi har en ny sjukdom som verkligen utmanat vårt sjukvårdssystem och som visat på brister i vår äldrevård, och dessutom har Sveriges hantering skapat rubriker över hela världen.

Lyssna på Anders sommarprat här!

Nästa bild
Björn Natthiko Lindeblad - 2020

Björn Natthiko Lindeblad - 2020

Om att leva med den obotliga sjukdomen ALS och om hur samtal om döden kan göra oss mer levande.

Björn Natthiko Lindeblad är civilekonomen som gav bort allt han ägde för att leva som buddhistmunk i 17 år.

Sommarpratet handlar om förtvivlan och chocken efter sjukdomsbeskedet att han har ALS. Om hur Björn Natthiko Lindeblad tidigare samma år även fått veta att hans pappa är sjuk och vill att familjen ska hjälpa honom att få assisterat självmord.

– I mitt Sommar pratar jag nästan bara om döden. Min förhoppning är att du skall känna dig mer levande när du lyssnat.

Lyssna på Björns sommarprat här!

Nästa bild
Niklas Strömstedt - 2021

Niklas Strömstedt - 2021

Om sju speciella dagar och tankar om hur svårt det är att acceptera svaghet.

Niklas Strömstedt har i snart 40 år ackompanjerat våra liv – i vardag och fest.  Han har tänt ett ljus med gruppen Triad och grävt guld med GES. Tillsammans med Anders Glenmark och Orup gör GES en ny show med premiär hösten 2021.

Niklas Strömstedt har också  samarbetat med några av Sveriges största artister som exempelvis Björn & Benny, Marie Fredriksson och Ulf Lundell.

I programmet tänker han tillbaka på de 30 år som har gått från sitt förra Sommarprogram.

– Vad har tiden gjort med mig? Kan jag hitta saker som pekar på att jag lärt mig något?  Det där uttjatade ”att hitta sig själv”. Har jag gjort det?

Lyssna på Niklas sommarprat här!

Nästa bild
Isabella Löwengrip - 2019

Isabella Löwengrip - 2019

Sommarpratet om hur Blondinbella föddes, om ADHD diagnosen och om att lämna Sverige för USA.

När Isabella Löwengrip flyttar hemifrån, 14 år gammal, föds “Blondinbella” och erövrar bloggvärlden. I andra ring på gymnasiet har hon redan en assistent för att manövrera skolan och möten om sitt e-handelsbolag och egna klädmärke.

Isabella Löwengrip sommarpratar om sin ADHD diagnos, problemen med sociala koder och tillägnar sitt sommarprat de som drömmer stort.

– Till alla er därute vill jag bara säga att se till att hålla din glöd inombords levande. Gör det du behöver göra för att behålla det där pirret som är svårt att sätta fingret på.

 

Lyssna på Isabellas sommarprat här!

Nästa bild
Markoolio - 2018

Markoolio - 2018

Om en uppväxt kantad av våld och alkohol och om skammen som tar slut här.

Artisten Marko ”Markoolio” Lehtosalo sommarpratar om barndomen då han låtsades som att allt var bra. Nu berättar han om de två parallella liv han levde: ett under veckorna och ett på helgerna som kantades av våld och alkohol.

Marko Lehtosalo var 10 år gammal när han för första gången försökte rädda sin mamma från att bli slagen, utan att lyckas. Genom åren såg han flera olika män misshandla hans mamma.

– Jag hoppas att livet blir bättre för andra barn som aldrig kunnat andas, som lever med skammen. Som låtsas att ruinerna hemma är ’bara bra, allt är lugnt, själv då’. Som är oskyldigt dömda till ett helvete som dom tvingas skydda varje dag.

Lyssna på Markoolios sommarprat här!

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!