Nöje

Metro Mode spådde 2020 – så många rätt blev det

Den 7 februari 2020 spådde vi på Metro Mode några trender inför resten av året. Nu när vi börjar närma oss slutet på året är det dags att kolla av punkterna – här nedan ser du hur många av våra spaningar som slog in!

Foto: Unsplash

Några dagar efter att det första Corona-fallet hade konstaterats i Sverige, och långt innan vi skulle få veta att en global pandemi skulle lamslå hela världen på ett sätt vi aldrig tidigare skådat, spådde vi på Metro Mode hur resten av 2020 skulle se ut. Inte i form av ett horoskop, utan med källor som World Economic Forum och Konjunkturinstitutet. Här nedan listar vi alla spaningar – och här hittar du artikeln:

Pengar, sociala medier och mode – så blir ditt 2020!

Spaning 1: “Du kommer att spendera mindre pengar”

Resultat: I slutet av januari 2020 rapporterade Konjunkturinstitutet om ett “svagare” och “mer dämpat” stämningsläge och att “hushållen har blivit mindre optimistiska om utvecklingen av den egna ekonomin”. Därför spådde vi i februari att svenskarna skulle spendera mindre pengar under 2020 – och i april rapporterade Konjukturinstitutet om det “kraftigaste fallet någonsin för Barometerindikatorn”. Även i juli var stämningsläget svagt och detaljhandeln föll även i november.

Spaning 2: “Du kommer att spara mer än tidigare”

Resultat: Efter att sparandet enligt Statistiska Centralbyrån gått ner i slutet av 2019 så blev svenskarna minst sagt motiverade att spara: under första kvartalet 2020 gjorde vi rekordstora nettoinsättningar på bankkonto vilket enligt SCB ledde till det högsta finansiella sparandet som uppmätts för ett första kvartal. Även under tredje kvartalet 2020 var sparandet högre än i fjol.

Spaning 3: “Du kommer se större variation på influencers i dina sociala medier – och använda annat än bara Instagram i större utsträckning”

Resultat: Vi spådde att TikTok skulle utmana Instagram och det gjorde de – med besked. I augusti 2020 lanserade Instagram sin nya funktion Reels, ett tydligt försök att behålla användarna på den egna plattformen. Trots detta passerade TikTok Instagram när amerikanska tonåringar fick välja sin favorit bland sociala medier (på plats ett ligger fortfarande Snapchat) i oktober.

2020 var också året då Black Lives Matter satte mångfald, representation och mycket annat på agendan. En del influencers gjorde misslyckade försök att visa sitt stöd, men många fick upp ögonen för frågan. Tjänster för att öka mångfalden inom branscher skapades, som till exempel People of Film som ska öka mångfalden inom filmbranschen.

Spaning 4: “Du kommer att se mer av artificiell intelligens (AI) i din vardag”

Resultat: Enligt McKinsey finns det en liten andel organisationer som uppger att de får minst 20 % av sin vinst från AI och att dessa planerar att investera ännu mer i AI på grund av Covid 19-pandemin. McKinsey spår att detta  kommer att göra klyftan mellan spjutspetsföretagen och majoriteten av företagen, som fortfarande kämpar med att implementera AI i sin verksamhet, ännu större.

Spaning 5. “Du kommer troligtvis att handla mat på ett annat sätt”

Resultat: Vi spådde att skatten på plastpåsar skulle förändra hur vi bär hem våra varor – men som bekant var det inte endast detta som gjorde att våra vanor förändrades. 2020 var året då även 30- och 40-talisterna började handla mat på nätet (och vi andra också, för den delen) och enligt SVT fördubblades handeln med dagligvaruhandeln, där mat ingår, jämfört med förra året.

Spaning 6: “Du kommer att få större utdelning för dina ansträngningar än i många andra länder”

Resultat: Eftersom Sverige var på plats 4 på World Economic Forums lista när det kommer till social rörlighet, som enkelt sammanfattat handlar om ett barns möjlighet att få ett bättre liv än sina föräldrar, spådde vi att det kommer fortsätta så även under 2o2o. Den här punkten är ju minst sagt svår att bedöma, särskilt vad som hänt under bara ett år. Vi får helt enkelt se vad nästa års rapport säger om Sveriges plats på listan!

Spaning 7: “Du kommer att shoppa mer second hand”

Resultat: Vi skrev att Tradera hade ett rekordår under 2019 och spådde att trenden skulle fortsätta – och om den gjorde! I april blev vecka 17 och 18 de två bästa veckorna i Traderas historia sedan de startade för 20 år sedan! Även Blocket hade ovanligt högt besökstryck: i maj hade de den näst högsta siffran någonsin med 109 miljoner besök under en månad, och de sorters varor som såldes snabbast på sajten var trädgårdsmaskiner, cyklar och jolle/roddbåt & kajak/kanot (även om “hund” toppade söklistan).

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!