Lagom till att potatisen är skördad och tillgången stor infaller den 26 oktober potatisens dag. Vi listar 7 smarriga och lättlagade recept med vår favoritknöl!
Recepten hittar du nedan!
Lagom till att potatisen är skördad och tillgången stor infaller den 26 oktober potatisens dag. Vi listar 7 smarriga och lättlagade recept med vår favoritknöl!
Recepten hittar du nedan!
Du behöver:
1 kg potatis (helst små)
0,5 msk honung
0,5 msk balsamvinäger
Flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj potatisen och låt torka på en plåt.
Blanda ihop honung, balsamvinäger, olivolja och flingsalt och häll över potatisen, mixa runt! Ungsrosta potatisen i ca 30 minuter. Vänd runt efter 15 minuter. Klart!
Foto: Wellplated.com
Du behöver: (till minst 10 portioner)
1kg potatis
4 ägg
3 dl creme fraiché
4 dl västerbottenost
1 purjolök
Salt och peppar
Gör så här:
Vispa äggen lätt, mixa ihop med crème fraîche och västerbottenosten. Strimla purjolöken fint, vänd ner i smeten. Skala potatisen och riv på grövsta sidan av rivjärnet. Vänd ner i smeten.
Blanda ihop allt och smaka av med salt och peppar. Lägg bakplåtspapper i botten på en löstagbar form, smöra kanterna.
Fördela smeten i formen och platta till något med en sked.
Gratinera potartistårtan i ugnen på 200 grader i ca 1 h. Lägg folie över de sista 15 minutrana så den inte blir för mörk.
Denna potatistårta går utmärkt att förbereda innan gästerna kommer och värma på den precis innan servering.
Foto: Instagram @mamaskogly
Du behöver:
1 kg potatis, fast sort.
2 vitlöksklyftor
4 dl mjölk
2 dl grädde
1 dl ost, riven
salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skölj, skala och skiva potatisen tunt. Pressa eller riv vitlöksklyftorna och fräs dem i olivolja i en kastrull. Addera mjölk och grädde och koka upp.
Lägg i all den skivade potatisen och koka tills gräddmjölken blivit tjock. Rör om så att det inte bränns i kastrullen. Smaka av med salt och peppar.
Häll ned blandningen i en ungsfast form, strö över den rivna osten. Gratinera i ugnen i ca 35-40 minuter.
Foto: flourishingfoodie.com
Ingredienser:
10 – 12 potatisar, fast sort
50 g parmesanost, riven
50 g smör, smält.
Rosmarin
Salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta och skala potatisen.
Lägg potatisen i en sked och skär i 2-3 mm tunna skivor. Du ska inte skära hela vägen igenom.
Pensla potatisen med hälften av det smälta smöret och strö över lite salt. Ställ potatisen på en plåt och in i ugnen i 30-40 minuter, beroende på potatisens storlek.
Pensla potatisen igen med resterande delen av smöret, strö över parmesanost och rosmarin. Ställ in i ugnen i ytterligare 8-10 minuter.
Foto: Therecipecritic
Du behöver:
1 kilo potatis, fast
1 gul lök
smör till stekning
100 g riven västerbottensost
Salt och peppar
Lingonsylt, till servering
Gör så här:
Skala och riv potatis och lök grovt. Lägg blandningen i en sil och pressa ut vätskan. Tillsätt salt och peppar efter smak.
Smält smöret i en stekpanna och lägg ner små klickar med potatis och lökblandning, platta till dem med en stekspade. Stek tills du har en frasig yta. Vänd!
Strö över den rivna osten!
Vill du lyxa till din råraka kan du servera med de klassika tillbehören som är löjrom, hackad rödlök och smetana.
Foto: recipetineats.com
Du behöver:
4 portioner
1 kg potatis, gärna delikatesspotatis.
2 dl cremefraiche
1 dl majonnäs
5 rädisor, tunt skivade. (går att utesluta)
1 vitlöksklyfta, riven
1/2 dl finhackad gräslök eller persilja
Gör så här
Salta vattnet och koka potatisen i cirka 15-20 minuter.
Mixa creme fraiche, majonnäs, vitlök, rädisorna och lite av den hackade gräslöken eller persiljan. Smaka av med salt och peppar.
Låt potatisen svalna och skär den sedan i mindre bitar. Vänd i såsen och blanda runt så potatisen är täckt. Lägg upp på ett fat och toppa med resterande gräslöken eller persiljan. Klart!
Foto: Instagram @madmedgloed
Du behöver:
1-2 kg potatis, mjölig sort
2 liter vatten
1 msk ättika (12 %)
salt
frityrolja
Gör så här:
Koka upp vatten tillsammans med ättika och salt. Skiva potatisen i pommes frites-stavar. Koka stavarna i ca 10 minuter. Ta försiktigt upp dem och låt torka på ett hushållspapper.
Hetta upp frityroljan till 160 grader. Fritera potatisstavarna i ca 1-2 minuter. Ta försiktigt upp dem från den varma oljan och låt torka på hushållspapper.
Hetta upp frityroljan till 180 grader och fritera stavarna återigen i ca 2-3 minuter. Ta upp och låt rinna av på ett hushållspapper. Salta innan servering!
Foto: Unsplash
Du behöver:
Enkel skagenröra:
1,5 dl gräddfil
1,5 majonäs
finhackad dill
1 dl finhackade räkor
1 msk röd stenbitsrom
Gör så här:
Finhacka räkorna och dillen. Blanda samman alla ingredienser.
Färskpotatis fyllda med skagenröra
Du behöver:
10 små färskpotatisar
3 dl skagenröra (receptet ovan)
Rom
1 dl räkor
Gör så här:
Köp färdig eller gör egen skagenröra.
Koka färskpotatisen tills de är klara. Låt svalna något.
Gröp ur potatisen och fyll på med skagenröra.
Toppa med löjrom och några räkor.
Servera direkt