Nöje

Pressbyrån lanserar Lusseballen – uppmärksammar prostatacancer

November är den månad på året när kampen mot prostatacancer uppmärksammas lite extra. Pressbyråns populära – och mycket viktiga – lussebulle är därför tillbaka. Lusseballen finns nu att köpa på kedjans samtliga butiker över hela Sverige. Pressbyrån utvecklar också initiativet genom att erbjuda gratis testning i butik i samarbete med Capio. 

Foto: Pressbyrån

Prostatacancer drabbar över 10 000 män per år och är Sveriges vanligaste cancerform. För att uppmärksamma frågan och vikten av testning lanserade Pressbyrån Lusseballen på utvalda butiker förra året. Nu fortsätter Pressbyrån sitt samarbete med Prostatacancerförbundet och Mustaschkampen och lanserar den omtalade bullen på alla Pressbyrån-butiker i hela landet. De börjar säljas från och med den 13 november.

Testa ballen i butik

Under vecka 46 kan alla besöka Pressbyrån på Klarabergsgatan 29 i Stockholm för att testa sig gratis för prostatacancer via ett PSA-prov, det vill säga ett blodprov i armvecket. Testet genomförs av kvalificerad personal från Capio och skickas till Unilabs för analys. Faktum är att en av tio män beräknas ha ett förhöjt PSA-värde som kräver vidare utredning.

– Jag får ofta frågan om vad man kan göra för att förebygga prostatacancer. Det enda sättet är att hålla koll på om man har ett förhöjt PSA-värde, som kan tyda på prostatacancer. Ta ett PSA-prov på din vårdcentral eller kom förbi oss på Pressbyrån, uppmanar Martin Bergman, urolog på Capio Urokirurgiskt Centrum i Stockholm.

Tre korta om prostatacancer:

  • Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform och drabbar över 10 000 män årligen. Om prostatacancer upptäcks i tid går sjukdomen oftast att bota. 
  • Den vanligaste åldern att drabbas är mellan 65–70 år, men män över 50 uppmanas att ta PSA-prov. 
  • Prostatacancer är ärftligt. Det är 3 gånger högre risk att få prostatacancer om du har föräldrar eller syskon som är drabbade. Om du har sjukdomshistorik i släkten kan du ta ett PSA-prov redan från 45 års ålder.

Baka din egen lusseballe

Baka din egen lusseballe

Om du inte får tag på en Lusseballe i din närmsta Pressbyrånbutik, går det bra att baka egna hemma. Glöm bara inte det sista och viktigaste steget i receptet! Det gör hela skillnaden!

LusseBalle

500g Vatten
240g Rapsolja Eko
25g Jäst
1210g Stenmalet Vetemjöl
200g Brunt Rörsocker
35g Saffranslag
10g salt

Saffranslag

1 g Hela saffranspistiller
15 Socker
15 Vatten
10 Cognac

1. Sockerlagen. Koka upp socker och vatten till en sockerlag, lägg i saffranspistiller och Cognac . Låt svalna.

2. Degen. Blanda alla ingredienser i en degblandare först 2 minuter och låt efter det degen vila i ca 60 minuter. Efter det blandas degen i 6 minuter på lägsta hastigheten.

3. Baka. Dela upp degarna i 60 gram och rulla ut klubbarna och forma till lusseballar. Låt degen stå och jäsa i ca 90 minuter och baka sedan i varmluftsugn i ca 12 minuter på 200grader. Pensla de varma bullarna med rapsolja direkt när de är uttagna ur ugnen.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!