Kladdig kladdkaka
Ingredienser:
200 g mörk choklad – (55%)
4 ägg
4 dl strösocker
200 g smör
2 krm salt
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl kakao
2 dl vetemjöl (gärna Saltå Kvarn)
Hallongrädde:
2 dl vispgrädde (gärna laktosfri)
1 msk florsocker
200g färska hallon
(mynta) valfritt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Finhacka chokladen.
Rör ihop ägg och socker noga, vispa dock ej pösigt – då blir kakan inte seg och kladdig.
Smält smöret tills det blir gyllenbrunt. Ta kastrullen från värmen och rör i chokladen. Rör tills chokladen smält.
Vispa ner chokladsmöret i äggsmeten tillsammans med saltet.
Sikta i vaniljsocker, kakao och mjöl i smeten och blanda ihop.
Häll smeten i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med ett tillklippt bakplåtspapper i botten.
Grädda mitt i ugnen ca 28-30 min. Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten. (Tips – kakan är ännu godare dagen efter)
Hallongrädde:
Vispa grädden. Blanda den med florsocker och lätt mosade hallon. Spara några hallon till garnering.
Servera kakan med hallongrädden och garnera med hallon och mynta.