Mjuk pepparkaka med glöggmarinerade tranbär
Du behöver:
150 gram smör
3 ägg
3 dl socker
4 dl mjöl
1 msk kanel
1 msk mald ingefära
1 tsk mald nejlika
1 tsk bikarbonat
1,5 dl gräddfil
1,5 dl lingonsylt
Glasyr:
150 gram färskost
1 dl florsocker
Topping:
Blossa alkoholfri glögg
1 dl torkade tranbär
Gör så här:
Lägg de torkade tranbären i en skål och häll över Blossa glögg så att alla bären täcks. Låt stå och dra – minst i 3h men ju längre desto bättre!
Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
Smält smöret och ställ det åt sidan.
Blanda samman mjöl, kanel, ingefära, kryddnejlika och bikarbonat i en bunke och ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst.
Rör ner de torra ingredienserna i smeten. Blanda sedan fil, lingon och smör och vänd ner det i smeten.
Häll smeten i en smord form. Grädda i ca 35-40 minuter.
Under tiden kakan gräddas blandar du samman färskost och florsocker. När kakan har svalnat garnerar du den med glasyren och toppar sedan med de glöggmarinerade tranbären!
Foto: Blossa