Recept: Morotsbullar med frosting – Ny svensk klassiker på fikabordet
Nu lanserar Dansukker en ny design på deras mest kända produkt “Svenskt Strösocker” för att förtydliga det svenska ursprunget och innehållet. Som en del av lanseringen av den nya designen har Dansukker knutit till sig de kända profilerna Elsa Billgren och Sofia Wood. Inför lanseringen har de tagit fram ett recept på en ny svensk klassiker.
Strösockret kommer från svenska sockerbetor som huvudsakligen är odlade på gårdar i Skåne. “Vi tycker att det känns så roligt att samarbeta med Dansukker eftersom vi båda älskar att baka och gärna vill göra det med svenskt socker från Skåne, Det är magiskt att vi har fått skapa ett helt nytt bakverk som tar tillvara på mycket av det bästa som vi tycker svensk bakning har att ge. Det perfekta mötet mellan en saftig morotskaka och en klassisk god bulle. Resultatet blev en härlig Morotsbulle med frosting som bakas i långpanna så att det räcker till många”, säger Elsa Billgren och Sofia Wood.
Spana in det smarriga receptet nedan!
Morotsbullar med frosting
Du behöver:
Bulldeg
30 g jäst
2 dl mjölk
200 g skalade morötter
1 ägg
0,5 dl Dansukker Farinsocker
0,5 dl Dansukker Svenskt Strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk kanel
7,5 – 8,5 dl vetemjöl
0,5 tsk riven muskotnöt
100 g rumsvarmt smör
1 ägg, till pensling
Fyllning
1 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 dl Dansukker Ljus Sirap
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 dl maizena
250 g rumsvarmt smör
3/4 dl Dansukker Florsocker
1 tsk kanel
Frosting
85 g smör rumsvarmt
200 g färskost kylskåpskall
150 g Dansukker Florsocker
2 morötter
Zesten av 1 citron
Gör så här:
Smula jästen i en bunke till en bakmaskin eller degblandare.
Värm mjölken till fingervarmt och häll över jästen, rör tills jästen löst upp sig.
Riv morötterna fint och pressa ur en del av saften.
Blanda ner morötter, ägg, socker, salt, kanel, muskot och 7,5 dl vetemjöl. Kör ihop degen med degkrok på låg hastighet. Höj hastigheten och tillsätt smöret lite i taget. Låt degen bearbetas i ca 10 minuter tills den känns elastisk och fin. Tillsätt lite extra mjöl om degen känns för kladdig.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och täck med en ren bakduk. Låt jäsa i ca 30 minuter.
Lägg alla ingredienser till fyllningen i en bunke och kör ihop med bakmaskin eller elvisp.
Kavla ut degen till en rektangel, ca 50×30 cm. Bre över ett jämnt lager av fyllning och rulla ihop till en rulle. Dela i 18 jämnstora bitar.
Smörj en ugnsform med smör och lägg ett bakplåtspapper i botten. Lägg bullskivorna i formen med snittytan uppåt och täck med bakduk. Låt jäsa 2 timmar.
Värm ugnen till 180°C.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och baka sedan i ugnen i 30-35 minuter tills de är djupt gyllene och glansiga. Låt svalna.
Vispa ihop smör, färskost och florsocker till en slät, fluffig frosting. Lyft ur bullarna ur formen och bre frosting över dem. Toppa med tunna remsor morötter som du gör med en skalare eller mandolin och finriven citronzest.
Recept Elsa Billgren och Sofia Wood