Recept på vaniljkola – här är Leif Mannerströms goda variant
Stjärnkrögaren Leif Mannerström vet hur man får till den perfekta vaniljkolan inför julen. Spana in det goda receptet nedan!
Stjärnkrögaren och tv-personligheten Leif Mannerström har helt klart koll på hur man får till den perfekta julkolan! Den mjuka och lite sega kolan har en ljuvlig smak av äkta vanilj. Testa att byta ut vaniljen mot 1 tsk mald ingefära eller lite rivet limeskal för variation. Kolorna trivs bäst i rumstemperatur, inslagna i cellofan eller bakplåtspapper.
För fler tips om hur du lagar julmat från grunden, kolla in Mannerströms julkokbok som innehåller recept på allt du behöver och lite till.
Här nedan hittar du Mannerströms recept på vaniljkola!
Vaniljkola
Ca 50 st
Ingredienser:
½ vaniljstång
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
3 dl strösocker
100 g smör
Gör så här:
Lägg ett bakplåtspapper i en form som är ca 20 x 30
centimeter. Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur märgen.
Lägg vaniljstång, märg och resten av ingredienserna till
kolan i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och koka
långsamt ihop smeten i 15–20 minuter. Smeten är klar när
termometern visar 121°.
Har du ingen termometer så gör ett kulprov: häll några
droppar av smeten i ett glas med kallt vatten. Om smeten
går att forma till en seg kula är den klar.
Ta upp vaniljstången (Obs! tänk på att smeten är mycket
varm) och häll upp smeten i formen.
Ställ formen svalt i ca 30 minuter och skär sen kolan i bitar.
Slå in kolorna i bakplåtspapper eller cellofan.
Fotograf: Tomas Yeh