Leif Mannerströms viltköttbullar med gräddsås
Gör Leif Mannerströms roliga twist på klassiska köttbullar genom att använda viltfärs. Kombinera med en underbar ansjovisgräddsås, potatismos och lingon.
Gör en ännu mer smakrik variant på klassiska köttbullar och kombinera med underbara smaker från syrliga lingon, fluffigt potatismos och härlig gräddsås med smak av ansjovis. Nedan delar vi det underbara receptet från Leif Mannerström!
För fler tips om hur du lagar julmat från grunden, kolla in Mannerströms julkokbok som innehåller recept på allt du behöver och lite till.
Nedan delar vi det underbara receptet från Leif Mannerström!
Viltköttbullar med ansjovisgräddsås
Du behöver:
1 1⁄2 kg viltfärs
2 gula lökar, finhackade
2 dl matlagningsgrädde
2 dl ströbröd
2 ägg
1 dl vatten
2 mjöliga potatisar, kokta
1⁄2 gul lök, finriven
2 tsk farinsocker
4 msk koncentrerad viltfond
2 msk Kikkoman soja
1 tsk viltkrydda
smör till stekning
salt och peppar
Ansjovisgräddsås:
3 dl vispgrädde
3 dl standardmjölk
2 msk smör
1 msk mjöl
1 dl viltfond
2 msk Kikkoman soja
1⁄2 msk röd vinbärsgelé
2 msk ansjovisspad
1 nypa kryddpeppar
salt och vitpeppar
Gör så här:
Blanda gärna kött från hjort, vildsvin, rådjur och älg. Eller ta vad du har. Som jag alltid brukar säga, spara alltid spadet från ansjovisburkarna, för det är spadet som verkligen gör såsen här. Spadet är en fantastisk smaksättare och lyfter köttbullarna! Observera att vi här talar om riktig ansjovis (inte ansjovis- kryddade sillfiléer).