Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Så fixar du det ultimata dessertbordet till jul – 10 drömmiga recept

Julbord i all ära men längtar vi inte snäppet mer till sötsakerna som serveras strax efter? Här listar vi tio recept på allt ifrån saftiga lussebullar till knäck, snickersrutor, rocky road-kladdkaka och mozartkulor. Lägg till bubbliga juldrinkar och det kan inte bli så mycket festligare om du frågar oss. 

Välj och vraka bland tio söta och juliga recept som sätter stämningen på julafton på ett kick.

Foto ovan: Unsplash
I bildspelet: Cassandra Brunstedt 

Knäck

Knäck

Du behöver:

2 dl vispgrädde

2 dl ljus sirap

2 dl strösocker

1 dl hackad mandel

2 msk smör

 

Gör så här:

1. Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull.

2. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck eller tills temperaturen är 124°.

3. Tillsätt mandel, och smör. Fördela smeten i formar och låt sedan stelna.

 

Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Går det att forma en kula är knäcken klar.

Foto: Cassandra Brunstedt

Nästa bild
Rockyroad kladdkaka

Rockyroad kladdkaka

Du behöver: 

100 g smör

2½ dl strösocker

2 ägg

1 dl vetemjöl

3 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

Kolafluff:
2,5 dl vispgrädde

150 g hackad dumle

1 dl jordnötssmör

 

Garnering:
Ca 300 g choklad

Minimarshmallows
Nötter

 

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull, bryn det något.

2. Rör ner socker och ägg och blanda samman allt.

3. Rör ner övriga ingredienser och häll över i smörad och bröad form (går även bra med bakplåtspapper).

4. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.

5. Vispa grädde och rör ner jordnötssmör och hackad dumle. Bred över kladdkakan när den svalnat.

6. smält choklad och häll över kakan. Strö över nötter och marshmallows.

Foto: Cassandra Brunstedt

Nästa bild
Pepparkakskladdkaka

Pepparkakskladdkaka

Du behöver:

100 g smör

1 ½ dl socker

½ dl kakao

1 msk vaniljsocker

5 dl havregryn

2 msk kaffe

1 tsk kanel

½ tsk ingefära

½ tsk kardemumma

 

Topping:
400 g mörk choklad

Finhackad pistage

 

Gör så här:
1. Rör ihop socker och smör smidigt. Blanda ner resterande ingredienser och forma till bollar.

2. Ställ in bollarna i frysen så att de stelnar något, ca 15 minuter.

3. Smält choklad över vattenbad och doppa sedan bollarna i chokladen.

4. Placera alla bollarna på bakplåtsklädd form och strö över nötter. Låt stelna helt.

Foto: Cassandra Brunstedt

Nästa bild
Hot shots med glögg

Hot shots med glögg

Du behöver (recept av Per Morberg):

3 cl mörk rom

3 cl starkvinsglögg

grädde

 

Gör så här:

1. Värm glöggen som vanligt och vispa grädden.

2. Häll upp 3 cl glögg i varje glas och fyll på med romen.

3. Toppa sist med grädde och pudra med kanel.

Foto: Cassandra Brunstedt

Nästa bild
Mozartkulor

Mozartkulor

Du behöver:

225 g nougat

400 g marsipan eller mandelmassa

400 g mörk choklad

 

Gör så här:

1. Skär nougaten i små bitar och forma till runda små bollar.

2. Ställ bollarna i frysen – ca 15 minuter så att bollarna fryser.

3. Skär sedan upp lagom stora bitar mandelmassa, platta ut till en liten cirkel och placera nougatkulan i mitten. Forma sedan mandelmassan runt om.

4. Smält chokladen över vattenbad och doppa bollarna.

5. Lägg bollarna på bakplåtsklädd form och låt stelna helt.

 

Foto: Cassandra Brunstedt

Nästa bild
Lussebullar

Lussebullar

Du behöver: 

50 g jäst

150 g smör

5 dl mjölk

250 g kesella

100 g riven mandelmassa

1 ägg

2 paket saffran

3 dl socker

1/2 tsk salt

17 dl vetemjöl

russin

 

Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och blanda med mjölken, värm till 37°. Lös upp jästen i degspadet.

2. Tillsätt kesella, riven mandelmassa, ägg, saffran, socker och salt och arbeta till sist ner mjölet.

3. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa under duk i bunke i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225°.

4. Dela degen i 35-38 delar och baka ut lusskatter som du lägger på plåtar med bakplåtspapper. Tryck i russin och låt jäsa ytterligare 25 minuter (till dubbla storleken).

5. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ca 6-8 minuter tills de fått fin yta och färg.

 

Foto: Cassandra Brunstedt

Nästa bild
Mazariner

Mazariner

Mördeg:

100 gr smör

1 dl florsocker

1 stor äggula

125 gr vetemjöl (ca 2,8 dl)

 

Gör så här:
1. Rör smör och socker vitt och pösigt med elvisp eller motsvarande.

2. Rör ner äggulan och sist mjölet.

3. Lår degen stå kallt och vila i ca 20 minuter.

4. Smöra varje form och lägg en klick deg och tryck ut med fingrarna längs med formen.

 

Mandelsmet:
120 gr sötmandel (ca 2 dl)

120 gr florsocker (ca 2dl)

2 stora ägg

85 gr smör

 

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skålla och skala mandeln. Mal i mandelkvarn eller med mixer.

3. Blanda smör och socker smidigt.

4. Tillsätt mandel och ägg.

5. Lägg en klick smet i de mördegsklädda formarna. Fyll till två tredjedelar.

6. Grädda ca 25-30 minuter. Testa med en sticka så att fyllningen är fast och ej rinnig.

 

Glasyr:
2 dl florsocker

1 msk vatten

Någon droppe citronsaft (kan uteslutas)

 

Gör så här:
1. Blanda samman allt i en skål och bred genast ut glasyren på toppen av mazarinerna när de svalnat.

Foto: Cassandra Brunstedt

Nästa bild
Marsipangrisar

Marsipangrisar

Du behöver: 

Marsipan efter storlek på dina grisar

Hushållsfärg (för färgglatt äpple)

 

Gör så här:

1. Börja med att värma upp marsipanen genom att rulla den mellan händerna.

2. Se till att ha en blöt handduk i närheten medan du jobbar med marsipanen så du kan torka av händerna då och då. Det behövs nämligen så att marsipanen inte börjar fastna på huden.

3. Rulla en oval form som är tjockare på ena änden och smalare på den andra (både för grishuvudet och kroppen till suggan). Den smala delen ska bli ett tryne som du formar och ”trycker in”. Gör sedan rynkor i trynet med hjälp av en vass kniv.

4. Forma öron och fäst på huvudets tjocka del.

5. Skär ett jack i trynet så att en öppen mun skapas. Där kan du forma ett litet äpple och lägga in om du vill.

6.  Gör sist hål för näsan och ögonen med hjälp av tandpetare.

Foto: Cassandra Brunstedt

Nästa bild
Glöggbellini

Glöggbellini

Du behöver: 

4 cl rödvinsglögg

Bubbel (prosecco, cava eller champagne)

Saften av apelsin (ca 1/2 apelsin per glas)

 

Gör så här:

1. Fyll champagneglas eller skålar med fyra centiliter glögg.

2. Fyll sedan upp glasen med valfritt bubbel.

3. Pressa över färsk apelsinsaft och servera direkt.

Foto: Cassandra Brunstedt

Nästa bild
Snickersrutor

Snickersrutor

Du behöver: 

1 burk jordnötssmör (ca 350 gram)

2,5 dl ljus sirap

1,5 dl strösocker

1,5 dl kokos

1 liter cornflakes (10 dl)

 

Topping:

300 g mörk choklad

2 msk olja

 

Gör så här:

1. Ta fram en kastrull och smält jordnötssmör på svag värme.

2. Blanda ner sirap, socker, kokos och rör om.

3. Häll sist ner cornflakes, några deciliter i taget och krossa flingorna med hjälp av slev.

4. Häll över smeten på bakplåtsklädd form.

5. Smält chokladen och blanda ner olja – häll chokladen över snickerssmeten och kyl sedan kakan tills det är dags att skära den i rutor.

Foto: Cassandra Brunstedt

Nästa bild
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!