Så kan du använda naturens ingredienser under foragingsäsongen – härliga recept
Foragingsäsongen är här med goda naturliga ingredienser såsom svampar, bär och äpplen att gratis plocka i naturen. Att leta efter mat i naturen är ett bra och roligt sätt att hålla matkostnader nere, samtidigt som det ger dig en starkare relation till maten du äter. HelloFresh delar sin guide med olika typer av foraging och med receptfavoriter som du kan prova hemma.
Med stigande matpriser undersöker många av oss olika sätt för att hålla i slantarna och samtidigt äta gott. Foraging är ett fantastiskt sätt att äta färskt och närproducerat – samtidigt som du njuter av tid ute i naturen. Foragingssäsongen kan börja så tidigt som i slutet av juni och varar till oktober (ungefär).
− Att leva i Norden är verkligen en gåva, eftersom naturen ger oss ett brett utbud av säsongsbetonade delikatesser under foragingsäsongen. Gör det till en familjedag och bjud in vänner att följa med. Det finns något magiskt med att spendera dagen i skogen och leta efter svamp och bär för att sedan tillaga det hemma, säger Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan, gastronomisk chef på HelloFresh.
Bär – rika på vitaminer
Eftersom vi just nu är mitt uppe säsongen för bär är hjortron, vinbär, blåbär och hallon några få av många bär som är i sin bästa period. Bär är en perfekt källa till vitaminer och de är dessutom väldigt mångsidiga – du kan göra soppor, sylt, marmelad, juice – du kan till och med torka dem och krossa till kraftpulver för att i vinter blanda det med flingor eller gröt.
Lingon tenderar att mogna lite senare, vilket gör dem perfekta att plocka samtidigt som du letar efter svamp. Lingon lämpar sig perfekt för sylt, och om du gillar syrligheten kan du blanda bären med lite socker och njuta av till salta maträtter.
Smakrik svamp
Svamp kommer därefter på tidslinjen. Kantareller går att hitta så tidigt som i slutet av juni, beroende på väderförhållandena, men högsäsongen för svampplockning är under perioden augusti till september. Svamp är en fantastisk och smakrik proteinkälla och genom att plocka din egen svamp kan du laga proteinrika rätter från bekvämligheten av ditt eget hem. Hemsidor som Svampguiden kan hjälpa dig att identifiera ätbara svampar. Eftersom vi har giftiga svampar i våra skogar är det viktigt att identifiera dessa och ofta finner du den identifierande faktorn på stjälken. Om du är det minsta osäker – lämna kvar svampen i det vilda.
Om du har möjlighet, förvara svampen i en korg eftersom påsar av plast kan påskynda att bakterier växer och sprider sig bland svamparna. Ta alltid med dig en svampkniv (en kniv med borste i ena änden), eftersom det hjälper dig att rengöra svampen.
Äpplen – saftiga och mångsidiga
När du plockar äpplen bör de inte vara helt mogna, eftersom de kommer att fortsätta att mogna och utveckla sina aromer när de förvaras. Äpplen som passar att ha i paj, eller äpplen som passar att ätas som de är ska aldrig dras av från äppelträdets grenar, snarare vridas och vändas när de plockas av. Har du eller hittar du fallfrukt passar dessa perfekt för att göra juice eller äppelsås.
Bärvinäger
Bärvinäger är otroligt lätt att göra, håller sig i månader och behåller sommarens smaker och färger. Använd den i vinägretter, ringla på sallader, använd till marinader, på rotfrukter innan tillagning eller i dina grytor och såser för en touch av sommar.
Välj dina favoritbär. Ifall de är väldigt mogna och söta, inkludera inte socker. Är det väldigt sura, addera lite mer socker.
Ingredienser:
- 250 g mogna bär
- 5dl vitvinsvinäger
- 1 tsk socker
Så gör du:
- Sterilisera en behållare genom att hälla kokande vatten i den. Töm ut vattnet (och var försiktig så att du inte bränner dig). Tillsätt bären i den rena burken och sedan vinäger och socker. Lägg på lock och låt burken med fruktvinäger stå svalt i 5 dagar.
- Häll vinäger-bärblandningen genom en finmaskig sil. Din bärvinäger är nu redo att hällas i en steriliserad behållare. Förvara på en sval och mörk plats.
Tips! Du kan följa samma procedur som ovan men byt ut vinägern mot vodka eller snaps så får du en fruktig dryck till de kalla vinterdagarna eller till den stora jullunchen.
Svamp à la Crème
Svampar har så mycket umami och styrka, och ändå är smaken ganska subtil. Ett sätt, där smaken verkligen står i fokus, är i klassikern, “Svampar à la crème”
Ingredienser:
- 400-500g kantareller, karljohansvamp eller andra svampar som du är helt säker på
- 1 msk. Smör
- 1 msk. olivolja
- 1 finhackad schalottenlök
- 1 kvist timjan (kan utelämnas)
- 3 dl. grädde (Desto fetare desto bättre. Du hittar ofta inte mängder av vilda svampar, så passa på och njut)
- 1 tsk. salt
- Nymalen peppar
- 4 skivor surdegsbröd, rostade
Så gör du:
- Rensa och hacka svampen
- Hetta upp smör och olja i en panna och tillsätt schalottenlök, svamp och timjan. Tillaga i 5 minuter eller tills de är gyllene.
- Tillsätt grädden och saltet i kastrullen och låt sjuda tills det blir tjockt och krämigt. Rör om då och då.
- Krydda väl med peppar och lägg upp på det rostade brödet och njut.
Tips! Du kan även tillsätta lite vitt vin, citronskal eller senap för extra smak.
Äpple chutney
Vildäpplen passar bra som gelé, sylt samt till smakrika chutneys. Hemlagad chutney kan användas för att krydda din matlagning under de kalla vintermånaderna. Servera det till stekt kött eller vilt, i grytor, vid sidan av curryrätter eller bara med en bit bröd och lite god ost.
Ingredienser:
- 2 kg vildäpplen, skalade och tärnade
- 2 rödlökar, skivade
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 1 msk. av nyriven ingefära
- 1 röd chili, skivad (eller mer, om du gillar stark smak)
- 1 kanelstång
- 1 msk. hela senapsfrön
- 1 tsk. hela korianderfrön
- 1 tsk. mald kardemumma
- 4 dl. äppel- eller vitvinsvinäger
- 1-2 hela stjärnanis
- 400 g socker
- 1 tsk. salt-
- 2 msk. olja för stekning
Så gör du:
- Värm oljan i en stor, tjockbottnad gryta. Tillsätt lök, vitlök, ingefära och kryddor i pannan och sänk värmen. Rör om i några minuter och glöm inte att njuta av doften som sprider sig i ditt kök!
- Tillsätt äpplen, vinäger och salt, rör om väl och låt puttra på låg värme i 20-30 minuter. Tillsätt lite vatten om det blir för torrt.
- Smaka av den färdiga chutneyn och tillsätt mer socker eller vinäger om det behövs.
- Häll chutney i en steriliserad glasburk (att skölja burkarna med konserveringsmedlet atamon (Natriumbensoat) förhindrar att chutneyn blir dålig för tidigt) och förvara dem svalt och mörkt.
Tips! Du kan experimentera med kryddorna och ingredienserna för chutneyn. Kryddnejlika, rosmarin, timjan, bär eller torkad frukt är andra ingredienser som fungerar bra i äppelchutney.