Nöje

Så stoppar du spridning av nakenbilder

Har någon lagt upp sexuella eller kränkande bilder av dig på nätet, skickat en nakenbild till dig mot din vilja, eller bett dig att skicka en nakenbild av dig själv? Så här hanterar du situationen.

Foto: Shutterstock

Tyvärr är spridning av sexuella och kränkande bilder på nätet ett problem som drabbar många unga i dagens samhälle. Nedan hittar du svaret på de vanligaste frågorna kring spridning av denna typ av bilder och videor – samt information om var du kan vända dig om du har blivit utsatt.

Vad ska jag göra om någon skickar – eller ber mig skicka – nakenbilder?

Har någon skickat oönskade nakenbilder till dig, eller bett dig att skicka nakenbilder på dig själv? Gör då följande:

  • Stoppa kontakten.
  • Radera inget – samla istället så mycket bevis du kan. Detta innebär att ta skärmdumpar, spara chattar, mejl och meddelanden. Skriv ner det du vet om personen: när ni hade kontakt, deras namn eller/och användarnamn osv.
  • Berätta om vad som hänt för en vuxen du litar på. Du kan också få hjälp på Ditt ECPAT, en plats för alla under 18 år som behöver stöd och kunskap om bilder, sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL.
  • Om du tror att det som hänt är ett brott kan du göra en polisanmälan. Ju tidigare du anmäler desto större än chansen att den som utsatte dig döms eller att brottet klaras upp. Du måste inte själv veta om det som hänt är ett brott, det hjälper polisen dig med.

Vad ska jag göra om någon sprider bilder av mig mot min vilja?

UMO rekommenderar följande om någon har publicerat en bild eller video av dig online mot din vilja:

  • Kontakta personen som lagt upp bilderna och be hen att ta bort dem. Du kan be någon annan om hjälp att göra detta om du inte vill själv.
  • Kontakta appen eller sajten och be dem ta bort bilderna. Ditt ECPAT har information om hur du anmäler detta på olika sociala medier.
  • Spara bevis om personen som har delat bilderna eller videorna, även om du endast har ett användarnamn. Ta skärmdumpar, spara chattar, mejl och meddelanden.
  • Även här kan du polisanmäla om det handlar om exempelvis nakenbilder, sexuella bilder, bilder där du är sjuk eller där du utsätts för ett brott.

När är det olagligt att dela bilder?

Det är inte alltid så lätt att veta när spridning av bilder är olagligt. Här är några exempel på situationer där delning utgör ett brott, enligt Polisen:

Situation: Någon skickar en oönskad nakenbild till dig
Brott: Sexuellt ofredande

Situation: Någon delar nakenbilder på ett barn i en gruppchatt
Brott: Barnpornografibrott

Situation: Din partner eller någon annan pressar dig att skicka nakenbilder
Brott: Försök till utnyttjande av barn för sexuell posering

Situation: Någon delar en bild på någon i en utsatt situation, till exempel på toaletten
Brott: Olaga integritetsintrång

Situation: Någon hotar med att sprida nakenbilder på dig om du inte skickar fler
Brott: Grovt utnyttjande av barn för sexuell posering

Spelar det någon roll om jag tagit bilderna själv?

Nej, det gör ingen skillnad om det är du eller någon annan som tagit bilderna eller videorna. Det spelar inte heller någon roll om det handlar om originalbilder, skärmdumpar eller avfotade bilder.

Det kan också vara bra att veta att du kan göra en anmälan även om det gått lång tid – ibland tar det tid innan man förstår att man blivit utsatt för ett brott, eller vågar berätta om det som hänt det för någon.

Hur anmäler jag?

Anmälar gör du genom att ringa 114 14 eller gå till en polisstation.

Hit kan du vända dig om du har blivit utsatt

ECPAT jobbar för att barn och unga inte ska utsättas för sexuella övergrepp eller andra sexuella kränkningar. De kan hjälpa dig att ta ner nakenbilder som spridits på nätet. På Ecpats webbpplats kan du också chatta anonymt med någon som kan hjälpa dig: Dittecpat

Hos Bris kan du som är under 18 år prata med en kurator eller andra unga i Forum om vad du vill. Du kan vara anonym: Bris webbplats för unga

Brottsofferjouren är till för dig som blivit utsatt för brott. De har bland annat information om sexuella övergrepp och trakasserier. Brottsofferjouren om brott mot unga

Föreningen Säkra varje unge har en stödlinje som är öppen varje vardag och söndag. Den är öppen för både barn och vuxna.

Foto: Shutterstock

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!