Brytbröd är inte bara socialt utan även galet gott. Det passar dessutom lika bra till dagens alla mål – från frukost till stora middagsbjudningen eller festen. Ett recept att spara, lägga undan och ta fram många gånger under åren.
Du behöver:
1 dl valnötter
1 dl solrosfrön
2 msk chiafrön
1/2 dl rapsolja
½ dl brödsirap
300 gram morötter
12-13 dl vetemjöl (degen får inte bli för torr, dra då ner på mjölet aningen).
2 dl havregryn
5 dl havremjölk
50 g jäst
Garnering:
1 dl pumpakärnor
Lite salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Riv morötter grovt. Värm mjölk i kastrull och ta sedan åt sidan och låt svalna till fingervarmt.
Smula ner jästen och rör runt tills de löst sig med mjölken.
Rör ner rapsolja, rivna morötter, sirap och nötter/frön och havregryn.
Blanda sist ner mjölet, lite i taget tills allt är blandat.
Knåda degen lätt och låt sedan jäsa under duk i 40 minuter.
Vänd över degen på bakplåtsklädd plåt och forma till en bred, stor och platt limpa. Låt jäsa ytterligare i 20 minuter under duk.
Skär sedan i lagom stora bitar och nagga brödbitarna med gaffel. Strö över pumpakärnor och flingsalt.
Grädda brödet i ca 15 minuter tills brödet fått fin färg, hård yta och mjukt, fluffigt inre.
Recept och foto: Cassandra Lundgren