Även om vi vet vad som är bäst för vår plånbok, och i längden för oss själva, så är det lätt att pengarna på kontot nästan verkar leva sitt eget liv. Helt plötsligt har vi spenderat dem på sådant vi tror oss behöva, och sparmålet (eller nästa lön) känns längre bort än någonsin. Därför har vi samlat 9 grymma tips för att ändra på just detta!
Hos många är löningsdagen minst sagt efterlängtad varje månad. Men det finns några knep att ta till för att både på lång och kort sikt spara mer pengar, oavsett om ditt mål är att klara dig fram till lön eller uppfylla en dröm om en resa, bostad eller något annat härligt (eller nödvändigt). Du hittar våra 9 bästa tips här nedanför!
1. Gör som Cajsa Warg
“Man tager vad man haver”, ska kokboksförfattaren och ikonen Cajsa Warg ha sagt redan på 1700-talet, och än idag är uttrycket användbart. Att sluta spontanhandla mat och börja planera dina matinköp är ett bra sätt att minska på dina utgifter, men med största sannolikhet har du redan en hel del hemma som du kan laga upp innan du köper nytt.
2. Bygg en stark basgarderob
Det här tipset är ingen quickfix men kommer tillåta dig att spara pengar på lång sikt. Genom att fokusera på kvalitativa och mångsidiga plagg, som i stor utsträckning går att kombinera med varandra, kommer du så småningom att sluta känna ett behov av att skaffa något nytt till den där festen eller andra tillfällen. Har du några toppar, blusar eller liknande som går att kombinera med många av dina byxor och kjolar kan du med samma plagg få olika typer av looks som känns nya.
Läs också: Sommarens basgarderob – vi listar 10 bästa basplaggen.
3. Dra ner på uteluncherna
Ja, mat är något som ska prioriteras i din ekonomi – men varför betala mer än vad du behöver? Om du har ett sparmål som du vill nå, eller om det bara är lite extra tight nu i januari, så gör det stor skillnad att ta med matlåda till jobbet eller högskolan istället för att unna dig lunch ute. Givetvis gäller samma sak för middagar (som brukar kosta ännu mer), fika och liknande.
4. Handla second hand
Du sparar såklart mest pengar genom att inte shoppa alls, men om du inte vill ge upp det helt finns det lösningar. När du köper ett plagg från en vanlig butik betalar du också för butiken, marknadsföringen, varumärket, personal och så vidare. På secondhand-butiker och online kan du hitta liknande saker till ett betydligt lägre pris. Ofta går dessutom pengarna till ett gott syfte – en win-win, helt enkelt!
Läs också: De 6 bästa tipsen för att fynda på second hand – så gör du för att hitta guldkornen.
5. Gör research innan du spenderar
Självklart finns det saker som du måste handla, men oftast finns det klipp att göra även här. Lägg några minuter på att kolla om du kan få någon rabatt, fri frakt eller liknande. Ofta har varumärken och webbutiker erbjudanden då och då, så om du har möjlighet att vänta in ett erbjudande på exempelvis vårjackan så kan det vara ett alternativ. Är du student finns till exempel Studentkortet som ger dig rabatt på många olika saker och tjänster.
6. Ha ett mål med ditt sparande
Om du bara har en vag uppfattning om att du vill spara pengar, men inte riktigt vet till vad, så är det såklart möjligt ändå men risken är att din motivation blir mindre. När du däremot har ett specifikt mål som du vill uppnå blir det lättare att skippa den där onödiga utgiften, eller fundera en extra gång på om du verkligen behöver det som du står och håller i i butiken. Spara gärna ner en bild på målet med ditt sparande – en härlig lägenhet, den där resan du alltid drömt om eller vad det nu än må vara – så kan du påminna dig själv om vad du strävar efter när det känns lite tungt. Sätt den som bakgrund på din mobil eller dator för att ännu oftare bli påmind om vad som väntar om (när) du lyckas!
7. Sluta dricka alkohol ute
På många uteställen kostar ett glas vin lika mycket som en hel flaska på Systembolaget, och det är också på just alkoholen som många ställen hämtar hem vinsten. Så varför inte slå två flugor i en smäll och göra både din ekonomi och din kropp en tjänst genom att dra ner på, eller kanske helt sluta med, de där glasen vin eller drinkarna på AW:n, middagen eller utekvällen?
8. Sälj av saker du har hemma
Att spara pengar du redan tjänar är inte din enda möjlighet; du kan också skaffa dig någon form av extrainkomst och sätta in det du får in direkt på sparkontot. Kanske har du några kläder som inte längre passar eller är din stil längre, köksgeråd som du aldrig kommer att använda eller en trött julklapp som du gömt längst in i något skåp? Lägg ut en annons på Blocket eller Tradera och (förhoppningsvis) casha in.
Läs också: Här är de saker du skall sälja istället för att slänga.
9. Inse värdet av pengar
En femhundring kan vara en ny kavaj att bära till vardags och känna dig snygg i – men kan också ta dig med flyg eller tåg till ett annat europeiskt land där du träffar nya människor, får nya intryck och kanske till och med inser saker om världen och dig själv. Spendera dina pengar på precis vad du vill, men tänk på att när du väljer något så väljer du samtidigt bort något annat.