Nöje

Sött, surt och beskt – här är världens 10 populäraste drinkar!

I de flesta barerna finns det en mängd olika drinkar att välja på, men vilka är egentligen populärast? Nedan har vi listat de tio populäraste drinkarna i världen.

Instagram: Instagram @coolin_hossegor & Unsplash

Tycker du om surt, beskt eller kanske sött? Oavsett vad för smak du vill ha på din drink är utbudet oändligt och det kan ibland vara svårt att hitta sin favorit i drinkdjungeln. Men nu blir det kanske lite lättare! Dryckeskoncernen Diageo genomförde en undersökning och har då frågat världens bästa bartenders om vilka drinkar som är populärast att beställa just nu. Nedan har vi listat drinkarna som alla intar topp tio och vad de innehåller – vilken är din favorit?

Här hittar du fler drinktips!

1. Old Fashioned

1. Old Fashioned

Den klassiska drinken Old Fashioned uppfanns redan på sent 1700-tal, men det är först på senare år som drinken har fått stor uppmärksamhet. Mycket tack vare TV-serien Mad Men. Drinken har en tydlig smak av bourbon och innehåller förutom whiskey några stänk Angostura bitter och en sockerbit. Drinken garneras med en skiva apelsinskal eller ett cocktailbär för en snygg final touch.

Foto: Unsplash

Nästa bild
2. Negroni

2. Negroni

Den italienska drinken Negroni sägs ha uppfunnits 1919 på en bar i Florens. En av barens stamgäster, Greve Camillo Negroni, ska ha bett personalen att stärka hans favoritdrink Americano genom att byta ut sodavattnet mot gin, vilket skapade den italienska klassikerna. Drinken innehåller lika delar gin, röd vermout och Campari och garneras gärna med en skiva apelsinskal.

Foto: Instagram @@jodihindsphotographer

Nästa bild
3. Whiskey Sour

3. Whiskey Sour

Det sägs har varit år 1870 som drinken Whiskey Sour såg dagens ljus för första gången. Idag är drinken populär bland många och i USA har Whiskey Sour till och med blivit tilldelad en egen dag – 25 augusti. Drinken har den där härligt balanserade whiskeysmaken och innehåller förutom whiskey även citronjuice, sockerlag, äggvita och några stänk Angostura Bitter. Oftast garneras drinken med ett körsbär, men ibland även men en skiva citronskal.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Margarita

Margarita

Drinken Margarita sägs ha uppkommit på 1800-talet och under förbudstiden då amerikaner åkte till Mexico för att dricka alkohol. Under denna perioden var drinken Brandy Daisy populär, men amerikanerna föredrog tequila vilket ledde till att spriten i den populära drinken byttes ut och Margaritan uppkom. Därför kan Margaritan ibland även kallas för Tequila Daisy. Idag innehåller Margaritan, förutom tequila, även Cointreau och limejouce – vill du få till den riktigt klassiska? Ge glaset en saltkant och toppa med en skiva lime.

Foto: Instagram @coolin_hossegor

Nästa bild
5. Moscow Mule

5. Moscow Mule

Drinken Moscow Mule är riktigt trendig just nu och kallas ibland för “den nya Mojiton”. Det sägs att drinken kom till i början av 1940-talet av en barägare som helt enkelt hade för många flaskor ginger beer och vodka över. Samtidigt stötte barägaren på en kvinna från Ryssland som sålde kopparmuggar, barägaren köpte till sig några muggar och drinken Moscow Mule uppkom. Idag dricker vi fortfarande drinken ur kopparmuggar och vi garnerar den gärna med några klyftor lime och myntablad.

Foto: Instagram @cobrire

Nästa bild
6. Espresso Martini

6. Espresso Martini

Espresso Martinin är relativt ny på drinkmarknaden då den uppkom i slutet av 1980-talet. Men idag är drinken trendigare än någonsin och ett supergott festligare alternativt till det traditionella kaffet. Drinken innehåller, förutom espresso, vodka och Kahlua och garneras med kaffebönor.

Foto: Instagram @olga_foodstylist

Nästa bild
7. Daiquiri

7. Daiquiri

Daiquiri är en klassisk och supergod romdrink baserad på limejuice och sockerlag. Drinken sägs ha uppkommit i Kuba när The Daiquiri Mining Company inte hade något annat att servera sina gäster än rom och lime. För att balansera limesmaken tillsatte de socker och det är såhär drinken serveras än idag. Daiquirin garneras med en skiva lime.

Foto: Instagram @bartrench

Nästa bild
8. Dry Martini

8. Dry Martini

“My name is Bond, James Bond” är ett uttryck som har givit Dry Martinin ett rejält uppsving! Drinken, som oftast klassas som drinkarnas drink, serveras vanligtvis som fördrink eller som aperitif och är en riktig klassiker. Dry Martini är även enkel att blanda eftersom den bara innehåller två ingredienser – gin och torr vermouth. Garneras med oliver eller citronskal för en snygg färgklick.

Foto: Instagram @mementodrink

Nästa bild
9. Tom Collins

9. Tom Collins

Det första receptet på en Tom Collins kom ut år 1876 av Jerry Thomas, även kallad “amerikanska drinkblandarnas fader”. Drinken som innehåller gin, citronjuice, sockerlag och sodavatten har givit namn åt ett högt och cylinderformat drinkglas, Collinglaset. Tom Collins garnernas med en skiva citron.

Foto: Instagram @1ou2cocktails

Nästa bild
10. Manhattan

10. Manhattan

Manhattan har inte bara en stark koppling till staden New York, drinken var även först med att blandades ut med vermouth. Enligt historia kopplas drinken till en bankett på Manhattan Club i New York som var populär under 1870-talet. Liksom förr består drinken än idag av whiskey, röd vermouth och några stänk Angostura Bitters – toppad med ett cocktailbär!

Foto: Instagram @arinaphotography

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!