Stjärnkocken Dante Zia gör nya tolkningar på svenska klassiska maträtter
Kocken Dante Zia har nu tagit fram mer hållbara och hälsosamma varianter på klassiska rätter som spaghetti med köttfärssås, kyckling och korvstroganoff, i samarbete med Gunhild Stordalens stiftelse.
I veckan lanseras initiativet “Climate change your mind”, ett samarbete mellan Gunhild Stordalens stiftelse EAT och Danones växtbaserade varumärke Alpro. “Det har varit otroligt roligt att få experimentera med de klassiska recepten. Jag lovar att de klimatsmarta rätterna är minst lika goda som originalen”, säger Dante Zia, ambassadör för Climate change your mind.
Bygger på den planetära hälsodieten
Rätterna går under namnet “ångerrätter” och bland recepten finns bland annat en stroganoff med ostronskivling och en köttfärssås på belugalinser. Recepten bygger på den planetära hälsodieten, en vetenskaplig tallriksmodell som är baserad på EAT-Lancet Commissions mål för hälsosam kost. Forskarna bakom rapporten menar att vi behöver ställa om kosten för att kunna mätta hela jordens befolkning med hälsosam mat inom planetens gränser, vilket tallriksmodellen ska hjälpa till med.
Små förändringar kan göra stor skillnad
“En vanlig missuppfattning är att det krävs en enorm förändring för att äta hållbart. Men det stämmer inte. Initiativet “Climate Change Your Mind” är ett bevis på att små förändringar kan bidra till en hälsosammare och mer hållbar värld. Det finns ofta en skillnad mellan att vara medveten om vad som måste göras, och att faktiskt agera på det. Dantes ångerrätter visar hur enkelt det kan vara att byta ut några ingredienser och skapa en rätt som ger stora vinster för miljön och hälsan”, säger Dr Gunhild Stordalen på EAT.
Nedan hittar du Dante Zias recept på en hållbar veckomeny!