instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
noje

Studie visar: dagdrömmare är intelligenta och kreativa (och inte lata!)

Av: Metro Mode

Ett segt möte eller en ointressant föreläsning kan få tankarna att flyga iväg till framtidens drömmar. Nu visar en studie att dagdrömmande inte behöver vara synonymt med lathet – det kan istället vara ett tecken på intelligens och kreativitet. 

Foto: Unsplash

Ibland när vi är på jobbet vandrar tankarna iväg och det kan kännas svårt att fokusera på uppgiften vi har framför oss. Nu visar forskning att drömma sig bort under dagen, under vissa omständigheter, kan vara någonting bra. Om du till exempel viker tvätt eller diskar, det vill säga gör uppgifter som upplevs vara enkla och som ofta går på rutin, behöver det inte vara någonting dåligt att dagdrömma.

Forskare vid Georgia Institute of Technology ville undersöka vad som händer i hjärnan när man bara ligger still och inte gör någonting – vilket anses vara ett bra tillfälle för undersökningsdeltagarna att låta tankarna vandra iväg. I undersökningen deltog 112 personer som under fem minuter fick ligga och kolla på en bestämd punkt, samtidigt som hjärnan lästes av med hjälp av MRI (magnetkameraundersökning). Forskarna kunna då se vilka områden i hjärnan som “samarbetade” när man är vaken men vilar och de kunde även mäta deltagarnas kreativa och intellektuella färdigheter. Deltagarna fick även fylla i ett formulär med frågor om hur mycket de dagdrömmer i deras liv.

För tidningen Health berättar forskaren Christine Godwin att tidigare studier visat att dagdrömmande varit kopplat till sämre minnesförmåga och läsförståelse, dåligt humör och psykisk ohälsa. Nyare studier visar istället att dagdrömmande kan hjälpa människor att bli bättre problemlösare och att dagdrömma om framtiden kan vara ett bra sätt för människor att nå deras drömmar.

Det finns dock tillfällen som kräver full uppmärksamhet och då det kan vara dåligt att dagdrömma, menar forskarna. Ett sådant exempel kan vara när vi kör bil på en monoton väg eller om vi kör samma rutt varje dag – då kan tankarna lätt vandra iväg. Många förare som varit distraherade ligger bakom trafik- och dödsolyckor. Om du märker att du börjar dagdrömma när något behöver din fulla koncentration menar forskaren Christine Godwin att det kan vara bra att ta en paus eller äta. “Gör någonting som hjälper dig att komma tillbaka på spåret så att du kan hålla dig fokuserad och låta dina tankar få vandra iväg senare istället.

Källa: Health

Annons