Sveriges bästa GT 2022 – vinnarens 3 tips och recept
Gin och Tonic är favoriten för många, men vem blandar den bäst i år? En expertjury har korat två guldmedaljörer i Schweppes tävling Sveriges Bästa Gin & Tonic. Det är läraren Mårten Noréus och bartendern Anton Petersson som blandar årets bästa GTs, med smaker av lingon respektive lavendel, rosépeppar och ros. Här kommer recepten och Anton Peterssons tips för att blanda en oemotståndlig GT!
Nyligen avgjordes Sveriges Bästa Gin & Tonic under en rafflande final på Haymarket by Scandic i Stockholm, i vilken det blandades GTs som om det inte fanns en morgondag. De sex finalisterna vars recept valts ut bland mängder av bidrag från hela landet fick ställa sig inför en förväntansfull publik och skapa magi i harmoni med tävlingsreglerna: ett nytt GT-recept som trots kreativ höjd i smak och garnityr fortfarande är troget originalet.
Allra bäst gick det för bartendern Anton Petersson som kammade hem vinsten i bartenderkategorin med sin ”Flower Blush GT” och hemmamixaren Mårten Noréus som segrade i kategorin hemmamixare med sin gin och tonic ”Ginga GT”. Guldmedaljörerna får, förutom den prestigefyllda titeln, varsin resa för två till Amsterdam där en masterclass i mixologi väntar.
Här är tipsen från Anton Petersson på hur du blandar en oemotståndlig GT.
1. Tänk på smakkombinationerna – undvik vanliga misstaget.
Undvik fällan att använda samma smak på din tonic som ginens huvudsakliga smak. Tänk som du gör vid matlagning, varje ingrediens tillför rätten något extra. Det är lika sant när du blandar din GT. För en komplex och spännande drink, utmana smaklökarna genom att matcha din valda gin med en tonic där smakerna binder ihop, eller kompletterar varandra på ett trevligt sätt, snarare än att bygga din GT på kaka på kaka-metoden.
2. Planera för helhetsupplevelsen – låt ögonen få sitt.
Låt stunden bli något extra, planera vilket glas och vilken is du ska använda innan du börjar blanda din GT. Använder du snygga och lyxiga glas sätter du extra guldkant på stunden. Om du då även har ordnat is som passar perfekt i glasen du valt, så har du goda chanser att maximera känslan av unn i din drinkstund fullt ut. Då jag dricker en GT hemma så föredrar jag att hälla upp min GT i ett rocksglas med en stor klar isbit i.
3. Utnyttja luktsinnet – förförisk doft höjer nivån.
Glöm inte bort hur stor del smakupplevelsen som sitter i näsan – passa på att låta garnityr och tillbehör fylla en funktion när du blandar din GT. Hitta något som doftar trevligt, förslagsvis rosmarin, blommor eller citrusfrukter. Förutom att pryda drinken så tar härliga dofter din GT till nästa nivå.
Flower Blush GT
Ingredienser:
10cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper
5cl Hernö Pink Btl Gin
2cl Lavendelsockerlag (kan bytas mot Monin Violet Syrup)
Spray av rosenvatten*
Is, kuber och krossad
Limehjul
Rosblad
Så gör du:
Häll i gin och lavendelsockerlag i ett isfyllt glas. Rör varsamt. Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper. Garnera med limehjul och rosenblad. Avsluta med att spraya rosvatten i glasets öppning.
Lavendelsockerlag
Ingredienser:
2dl vatten
2dl socker
10 gram lavendel
Så gör du:
Koka upp vatten och socker i en kastrull tills sockret lösts upp. Tillsätt lavendel och låt sjuda i sockerlagen. Kyl lagen och låt den stå i kylen under natten. Sila av lavendelblomstret efter ett dygn.
Ginga GT
Ingredienser:
20cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper
5cl Roku gin (eller annan valfri gin)
5cl Lingondricka (kan bytas mot koncentrat av lingondryck)
Äggskum med smak av lingon
Så gör du:
Placera en stor isbit i ett kylt glas. Häll i gin, lingondricka samt Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper. Toppa med äggskum.
Äggskum med smak av lingon
Ingredienser:
1 äggvita
1,5cl lingondricka
Så gör du:
Knäck ett ägg och separera vitan från gulan. Vispa äggvitan med lingondricka tills du fått önskad konsistens.
Mor Gingas Lingondricka
Ingredienser:
3kg lingon (6 liter)
2liter vatten
50g vinsyra
3,5hg/liter vatten
Så gör du:
Skölj och mosa bären. Tillsätt vatten och vinsyra. Rör tills vinsyran är löst. Låt stå svalt i 2 dygn. Rör om ett par gånger under tiden. Sila genom silduk och tillsätt socker. Häll upp i rengjorda flaskor.