Tre härliga recept med svensk tofu
Tofutillverkaren Yipin siktar på att göra tofun lika vanlig som falukorven och köttfärssåsen på de svenska matborden. Nedan kan du ta del av tre härliga recept med tofu.
Andelen personer som äter vegetariskt minst en gång i veckan har mer än dubblats på bara fem år i Sverige. Detta speglas även i försäljningen hos ICA som årligen fördubblar sin tillväxt av färsk vego. Svensk mat efterfrågas också; en femtedel uppgav att närproducerat var den viktigaste egenskapen hos ett livsmedel 2020.
Stor efterfrågan på tofu
– Vi har sett en stor efterfrågan av tofu sedan vår entré i vegohyllan 2017, och vår svensktillverkade tofu finns nu i över 1000 butiker i dagligvaruhandeln. Tofu har blivit ett självklart protein för den som vill äta mer vegetariskt och klimatsmart, och kan ersätta kött, kyckling och fisk, berättar Joceline Lu, medgrundare på Yipin och dotter i familjeföretaget.
Ta del av tre härliga recept med tofu nedan!
Läs även:
Vegansk midsommarmat – 9 enkla och goda recept
Vegansk påskmat – 4 goda och enkla recept
Krispig panerad tofu (tofu nuggets)
Du behöver:
4 portioner
400 g Yipin fast naturell tofu
2 dl mjöl eller maizena
3-4 dl panko
1 ½ dl växtbaserad grädde
½ dl-1 dl olja
salt och peppar
Gör så här:
Skär tofun i kuber och häll upp mjöl, panko och växtbaserad grädde i separata skålar. Blanda ner lite salt och peppar i den växtbaserade grädden.
Doppa en tofukuberna först i mjöl, sedan grädden och panko. Repetera sedan genom att doppa kuben ytterligare en gång i grädden och panko för dubbelpanering.
Hetta upp en panna med rikligt med olja och stek kuberna på medelhög värme tills gyllene.
Servera med sweet chilisås och njut!
Fotograf: Yipin
Tofu stroganoff med alspånsrökt tofu
Du behöver:
4 portioner
2 x 230 g Yipin alspånsrökt tofu
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
2 msk rapsolja
½ msk vetemjöl
2 ½ dl havregrädde
5 msk tomatpuré
1 msk japansk sojasås
2 tsk paprikapulver
salt och peppar
Tillbehör:
färsk persilja
ris
Gör så här:
Skiva tofun i cirka 1,5 cm tjocka stavar. Hacka lök och finhacka vitlök. Skär paprika i mindre bitar.
Värm upp en stekpanna med rapsolja på medelhög värme. Stek lök, vitlök och alspånsrökt tofu tills tofun fått en krispig och gyllene stekyta.
Sänk värmen något och ha i ytterligare 1 msk olja och blanda i vetemjöl. Rör om väl.
Lägg i paprika i pannan. Tillsätt grädde, tomatpuré, sojasås och paprikapulver. Låt puttra på låg värme en stund och smaka av med salt och rejält med peppar.
Servera din tofu stroganoff med kokt ris och färsk persilja. Smaklig måltid!
Fotograf: Yipin
Tofu carbonara med alspånsrökt tofu
Du behöver:
4 portioner
230 g Yipin alspånsrökt tofu
2 ½ dl växtbaserad matgrädde
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk vetemjöl
1 msk matolja
400 g torr pasta
salt och peppar
Tillbehör
vegansk parmesan
färsk persilja
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
Skär upp den alspånsrökta tofun i små kuber eller smala rektanglar. Värm upp en stekpanna och fräs tofun i matfett tills den börjar få en gyllene yta.
Finhacka löken och fräs tillsammans med tofun tills den är gyllenbrun. Pressa i vitlöken och strö över vetemjöl.
Häll i havregrädde och låt sjuda. Smaka av med salt och svartpeppar (snåla inte!).
Blanda ner pastan med såsen och toppa med parmesan och färsk persilja. Servera och njut av din tofu carbonara!
Fotograf: Emma Shevtzoff