Två recept på veganska kanelbullar du bara inte får missa!
Här är receptet för dig som vill äta veganskt men ändå vill njuta av smaskiga kanelbullar, inte minst på kanelbullens dag. Josefin delar med sig av två recept som är helt utan animaliska produkter och ser hur goda ut som helst!
Bilderna säger mer än tusen ord, men det vi kan säga är: Varsågoda! Börja baka.
Det första kanelbullereceptet är helt RAW och kräver alltså varken ugn eller animaliska produkter och det andra receptet är på helt växtbaserade kanelbullar och ser magiska ut!
Läs även:
Recept: Nyttiga kanelbullar, raw food-tårta och kanelrutor.
RAW kanelbullar
Ingredienser bulle:
2 dl mandelmjöl
2 tsk mandelsmör
1,5 tsk agave/honung
2 msk smält kokosolja
Kanelfyllning:
10 dadlar
2 msk kokosolja
1 tsk kanel
4 msk vatten
liten nypa salt
1 hand rostade nötter ex hassel eller mandel (valfritt)
Gör så här:
1. Börja med bullen. Blanda alla ingredienser i en skål och rullar till en boll, platta till med handflatan och gör om samma process tills degen är slut. Ställ i kylen.
2. Mixa dadlar, smält kokosolja, kanel, vatten och salt i en matberedare/handmixer tills du har en slät och krämig smet. Ta ut “bulldegen” från kylen, spritsa kanelfyllningen på bullen och toppa med rostade nötter.
Växtbaserade Kanelbullar
Ingredienser bulldeg:
2, 5 dl växtbaserad mjölk
7 dl mjöl (för glutenfritt recept använd 4 dl bovetemjöl + 3 dl havremjöl)
3 msk kokossocker
6 msk kokosolja (rapsolja funkar också)
2 tsk bakpulver
2 tsk äppelcidervinäger
1 tsk vaniljpulver (kan uteslutas)
1 liten nypa salt
Fyllning:
20 dadlar
5 msk kokosolja
2 msk kokossocker (kan uteslutas)
3 msk vatten
0,5-1 tsk kanel
Gör så här:
1. Mixa mjölk + äppelcidervinäger i ett glas, låt stå ca 20 min.
2. Mixa alla torra ingredienser till degen i en skål, rör om väl.
3. Gör ett “hål” i mjölet med hjälp av dina händer, tillsätt mjölken och knåda degen väl.
4. I en mixer kombinera dadlar, kokosolja, vatten, kanel, kokossocker- mixar till en slät och krämig smet.
5. Mjöla en brödkavel, dela bulldegen i 2-3 bitar och kavla ut varje del till en avlång “kaka”. Bred på dadelsmeten och rullar ihop till en rulle, skär i bitar.
6. Sätt ut bullformar på en plåt och lägg 1 bulle i varje form. Grädda i ugn på 210 grader i ca 15-20 min.
– Tänk på att om du gör den glutenfria versionen kommer bullarna inte att bli lika fluffiga som en vanlig bulle då vetemjöl innehåller gluten vilket hjälper till i jäsningsprocessen.