Vaniljbullar – underbart saftiga och goda
Här bjuder vi på ett underbart recept på hembakta bullar med vaniljfyllning av smör och vaniljsocker!
Om du är trött på vanliga kanelbullar tipsar vi dig om att baka dessa underbart saftiga och goda vaniljbullar! Du hittar receptet nedan!
Läs även:
Kanelbullens dag – 14 goda och annorlunda recept.
Vaniljbullar
Ingredienser: Ca 30 st
50 g jäst
6 dl mjölk (fingervarm)
150 g smör (rumstempererat)
¾ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
15-17 dl vetemjöl
½ tsk kardemummakärnor (mortlade)
Fyllning:
75–100 g smör
Ca 1 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
Garnering:
1 ägg
pärlsocker
Gör så här:
1.Värm mjölken till 37°C (fingervarmt)
2. Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt matfettet i bitar, socker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl (lite i taget).
Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
3. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i ca 45 min.
Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.
4. Fyllning: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av vaniljsockret och strösockret.
5. Rulla ihop degplattan till en rulle.
6. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
7. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.
9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.