Varm choklad med Baileys: 5 smarriga recept att prova i vinter
Sugen på varm choklad med en twist den här vintern? Här är fem recept som garanterat får det att vattnas i munnen.
Den här vintern har Baileys tagit fram fem recept på varm choklad med en twist. De som utformat recepten är nordiska dessertproffs som Hilda Kirkhoff (vinnare av Hela Sverige bakar 2020), konditorn och kocken Joy Harris samt bakentusiasten Julie Marie från Danmark.
Spännande smakkombinationer
Recepten innehåller allt från miso och tahini till popcorn, kanel, muskot och apelsin samt, givetvis, diverse drycker från Baileys sortiment.
Om recepten inspirerar dig att ge bort en flaska Baileys i julklapp så kan du komplettera gåvan med en specialdesignad kopp som företaget utformat tillsammans med den danska keramikstudion MK Studio – koppen ska nämligen passa särskilt bra för varm choklad.
Här nedan hittar du de nya recepten på varm choklad med Baileys:
Varm choklad med salt karamell, karamelliserade popcorn och Baileys Salted
Du behöver:
1⁄2 dl strösocker
1⁄4 dl vatten
1 – 2 krm salt
2 1⁄2 dl mjölk
25 g mörk choklad
1 tsk majsstärkelse
8 tsk Baileys Salted Caramel
Gör så här:
Lägg strösocker och vatten i en kastrull. Koka upp till en bärnstensfärgad karamell på låg till medelvärme. Passa så att det inte bränns men att det fortfarande blir en karamell.
Tillsätt mjölken i karamellen. Nu kommer karamellen att stelna i kastrullen, detta är helt rätt. Värm försiktigt mjölken igen tills karamellen smälts igen.
Hacka chokladen. Tillsätt chokladen och majsstärkelse i kastrullen under omrörning. 4. Slutligen smaksätt med Baileys Salted Caramel.
Sila chokladen innan servering.
Karamelliserade popcorn
30 g poppade popcorn
1 dl ljust farinsocker
1⁄2 dl vit sirap
1 krm bakpulver
25 g rumsvarmt smör
1⁄2 krm salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
Lägg popcornen i en bakplåtsklädd form.
Smält farinsocker och sirapen i en stekpanna. Smält till en gyllenbrun karamell.
Tillsätt bakpulver, rumsvarmt smör och salt, rör om och ta från plattan.
Häll den varma karamellen över popcornen och fördela karamellen jämnt med hjälp av två gafflar.
Ställ formen mitt i ugnen i 10 minuter. Ta ut och rör om så att alla popcorn täcks med karamell.
Ställ i ugnen igen i 5 minuter.
Ta ut formen och lyft ut bakplåtspappret med popcornen. Fördela popcornen med hjälp av gafflarna så att popcornen ligger utspridda.
Låt svalna helt.
Dekoration
Lättvispad grädde
Karamelliserade popcorn
Seg kolasås
Ätbart guldpulver
Ev. tomtebloss
ervera den varma chokladen med lättvispad grädde, karamelliserade popcorn, seg kolasås och ätbart guldpulver. Tänd ett tomtebloss vid servering.
Foto & Recept: @hildakirkhoff
Vit varm choklad med misogrädde och Baileys Salted Caramel
Du behöver:
2 portioner
2 dl mjölk
50 g vit choklad
En nypa salt
2-5 cl Baileys Salted Caramel
Gör så här:
Värm upp mjölken och häll över chokladen.
Ha i en nypa salt och Baileys Salted Caramel. Rör om tills chokladen är upplöst.
Misogrädde
2 dl grädde
5-7 g misopasta
1 msk florsocker
Gör så här:
Vispa upp grädden tillsammans med misopastan och florsockret.
Toppa din varma choklad med grädden.
Foto & recept: @joyharris1
Julig varm choklad med Baileys Espresso Crème
Du behöver:
2 portioner
480 ml mjölk
80 g mörk choklad
1 tsk kanel
1/2 tsk kryddpeppar
1/4 tsk muskotnöt
80 ml Baileys Espresso Cream
Gör så här:
Värm upp mjölken, chokladen och kryddorna i en liten kastrull. Rör runt med en visp tills det börjar bubbla.
Häll Baileys Espresso Cream i din favoritkopp och tillsätt den varma chokladen. Rör ihop. Avsluta med en klick vispgrädde på toppen och pudra med kanel.
Dekorera med en kanelstång så är redo att avnjutas.
Foto & recept: @juliemarieeats
Krämig varm choklad med apelsin, mandel och Baileys Chocolate Lux
Du behöver:
2 portioner
60 gram mörk choklad minst 70%
2 1/2 dl mandelmjölk eller standardmjölk
1 msk rörsocker
1⁄2 msk majsstärkelse
8 tsk Baileys Chocolate Lux
1/2 apelsin, skal
Gör så här:
Grovhacka chokladen och lägg i en kastrull tillsammans med 1 dl av mjölken.
Värm på låg värme till chokladen smält, rör under tiden.
Blanda resterande mjölk, rörsocker och majsstärkelse i en skål och rör ner i den varma chokladmjölken.
Riv ner apelsinskal och tillsätt Baileys Cocolate Luxe. Rör på låg värme tills den varma chokladen börjar få en krämig konsistens, den får inte koka.
Sila chokladen för att få bort apelsinskalet.
Brända mandlar
100 g sötmandel
3/4 dl strösocker
1 1/2 msk vatten
Ta fram en torr stekpanna och rosta mandlarna.
Lägg strösocker och vatten i kastrull och koka upp på medelvärme tills sockret smält. 3. Lägg mandlarna i kastrullen med sockerlag och rör om till sockret sockrar sig, sänk till låg värme. Detta tar cirka en minut och rör om hela tiden.
Lägg mandlarna på ett bakplåtspapper och låt de svalna helt.
Dekoration
Minimarshmallows
Lättvispad grädde
Torkad apelsinskiva
Brända mandlar
Kakao
Dekorera den varma chokladen med lätt brända minimarshmallows, lättvispad grädde, torkad apelsinskiva, hackade brända mandlar och pudrad kakao.
Foto & recept: @hildakirkhoff
Varm choklad med smaker från mellanöstern och Baileys Chocolate Luxe
Du behöver:
2 portioner
480 ml mjölk
80 g mörk choklad
20 g vit tahini
80 ml Baileys Chocolate Luxe
Gör så här:
Värm upp mjölken, chokladen och den vita tahinin i en liten kastrull. Rör runt med en visp tills det börjar bubbla.
Häll upp Baileys Chocolate Luxe i din favoritkopp och tillsätt den varma chokladen. Rör ihop.
Avsluta med en klick vispgrädde och dekorera med en chokladsnöflinga och kakao.
Foto & recept: @juliemarieeats