Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

Vårstäda din ekonomi och ge semesterkassan en extra skjuts

ICA Banken delar med sig av tips på hur du kan vårstäda din ekonomi för att skapa extra utrymme när det kommer till din semesterkassa. Nedan kan du läsa om hur du enklast går tillväga!

Foto: Unsplash/Instagram @lissyyroddyy

Inför sommaren är vårstädning av hem och bil för många en självklar del för att skapa lite härlig ordning och reda. Det är dock minst lika viktigt att lyfta på locket och göra en grundstädning av sin ekonomi för att få kontroll och förhoppningsvis lite extra utrymme inför semestern. ICA Banken delar med sig av sina bästa tips för hur du går tillväga.

6 tips på hur du vårstädar din ekonomi och ger semesterkassan en skjuts

  • Se över dina utgifter – vad lägger du dina pengar på? Gör du många onödiga köp? Det första och största man kan göra är att se över hur det tidigare sett ut och skapa sig en överblick. Då kommer du enklare kunna identifiera kostnadsposter att skära i. Ett bra tips är att använda Konsumentverkets beräkningar för att se vad en rimlig kostnad kan vara för några av de vanligaste utgifterna hushållet.
  • Sätt upp en budget – den kommer hjälpa dig framöver att hålla bättre koll på både utgifter och din ekonomi rent generellt. Kartlägg vilka kostnadsposter du har och börja med obligatoriska som ex. boende- och matkostnader. När du kartlagt de kommer du enkelt se hur mycket du kan avvara för andra poster som exempelvis nöjen. För att underlätta har Konsumentverket även en digital budgetkalkyl så du inte behöver uppfinna hjulet på nytt.
  • Se över dina abonnemang – enligt en färsk undersökning från Sifo på uppdrag av ICA Banken har 16% av svenskarna mellan 7-10 abonnemang igång samtidigt. Men nyttjas verkligen alla? Ett tips är att dela på abonnemang. För de flesta TV- och ljudtjänster så är det möjligt för flera användare att titta eller lyssna samtidigt. Se över villkoren och se till att maxa antalet användare. Ibland kan det löna sig att välja ett premium-abonnemang och sedan dela det andra i hushållet.
  • Se över ditt befintliga elavtal – kan du kapa några kostnader med ett elavtal med bättre pris per kilowattimme och mindre fasta avgifter? Har man inte aktivt valt ett fast eller rörligt elavtal hamnar man automatiskt på ett anvisningsavtal, som är det dyraste alternativet. Idag finns det många bra jämförelsetjänster som är gratis, såsom Elskling.
  • Sälj av gamla prylar – nu när solen tittar fram, varför inte köra en loppis och kombinera vårstäd med en extra slant till semesterkassan? I en tidigare undersökning av TNS SIFO har svenska barnfamiljer i genomsnitt saker värda 30 344 kr som de inte använder regelbundet. Varför inte passa på att rensa ur gamla prylar som inte används och dessutom tjäna en hacka på det? Sikta på att sälja saker som är i säsong för bäst chans att få det sålt och till ett bra pris.
  • Möjligheter att hyra ut – likaväl som att sälja av saker, se även över om du har något att hyra ut. Många är intresserade av att hyra exempelvis verktyg (41%) eller fritidsutrustning (35%) som kanske annars ligger oanvänt hemma. Under förra året kunde 39% av de som hyrt ut något inkassera upp till 5 000 kr.

KÖP

Foto: Unsplash/Instagram @lissyyroddyy

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!