Skönhet

8 fakta om solskydd som du antagligen inte vet (men verkligen borde ha koll på)

Plockar du fram samma gamla solkrämsflaska varje år när värmen kommer? Då är det dags att tänka om! Här listar vi åtta punkter om solskydd som du bör läsa innan du drar till stranden nästa gång.

solskydd
1. Du använder inte tillräckligt med solkräm
Solskydd med naturliga mineraler som zinkoxid och titandioxid är ofta tjockare i konsistensen och kan lämna en vitaktig hinna på huden, vilket gör att det är lätt att tro att man har smörjt in sig tillräckligt trots att man bara tagit ett tunt lager. Amerikanska Skin Cancer Foundation rekommenderar 1 ounce (ca 0,3 dl) solkräm varannan timme. Så det blir en hel del kräm under en lång stranddag!

2. Håll koll på oxybenzone
Det är en vanlig ingrediens i UV-filter som används i många solkrämer, men oxybenzone är också hormonstörande och allergen. Kolla istället efter jordmineralen titandioxid som klassas som en mycket säkrare ingrediens.

3. Extremt hög solskyddsfaktor är missvisande
Många hudexperter menar att de här produkterna inte alls ger bättre solskydd. The Environmental Working Group (EWG) gjorde en undersökning där de hittade 61 produkter som marknadsförde en solskyddsfaktor på 70 eller högre och 15 produkter med Spf över 100. Detta även fast till och med the Food and Drug Administration (FDA) säger att de “inte har tillräckligt med data som stöder att solskyddsprodukter med Spf högre än 50 ger mer skydd”. Så du kan gått hålla dig till produkter med Spf 30-50!

4. Svårare med spray
Solskyddsspray är visserligen enkelt att applicera, men det kan också vara lite riskabelt. Det är svårare att få det jämna och tillräckligt tjocka lager som behövs för att skydda huden mot solens starka strålar.

5. Använd inte solskydd som har gått ut
Bäst-före-datumet har betydelse! Solkrämen håller generellt i två år som oöppnad, men så fort du snurrar upp korken så förkortas hållbarheten. Att förvara krämen i en varm bil eller liknande kan göra att krämen klumpar och skär sig, vilket förstör dess skyddande effekt.

6. Du behöver både UVA- och UVB-skydd
Din solskyddsprodukt bör skydda mot både UVA- och UVB-strålar, många har bara skydd mot UVB eftersom det är strålningen som gör oss solbrända. UVA bränner inte huden på utsidan, utan går djupare ner i den så kallade läderhuden. Det är där nya hudceller produceras, tillsammans med ditt elastin och kollagen. Resultatet? Solfläckar, rynkor och slapp hud. Återigen slår vi ett slag för zinkoxid och titandioxid som skyddar mot både UVA och UVB.

7. Solskydd som kallas “sport” och “vatten-resistent” kan vara missledande
FDA tillåter inte varumärken att kalla sina solskydd för svett- eller vattenfasta (waterproof) så då använder många märken kreativa sätt att komma runt detta. Om de använder den tillåtna termen vatten-resistent (water-resistant) måste de också specificera om det gäller 40 eller 80 minuter. Men det är svårt att mäta hur noggranna de är. Ha som riktmärke att alltid smörja in dig igen när du kommer upp ur vattnet, eller åtminstone varannan timme.

8. Dagkrämer har sämre UV-skydd
Solskyddsfaktorn i vanliga mjukgörande krämer håller generellt inte hela dagen. De funkar bra till och från jobbet och på stan – men använd en vanlig solskyddskräm när du ska hänga i solen hela dagen.

Källa: Wellandgood.com och Naturligtsnygg.se
Foto: Unsplash

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!