Artikeln innehåller annonslänkar
Skönhet

Allt du behöver veta om A-vitamin och retinol i hudvård

A-vitamin och retinol har varit på tapeten den senaste tiden när det kommer till hudvård. Hudvårdsföretagen lyfter fram dem i produktnamnen och det talas om en “anti rynk-ingrediens”. Men vad är det egentligen?

Foto: Pexels

Är A-vitamin och retinol samma sak?

Samlingsnamnet för alla sorts A-vitaminer är retinoider. När A-vitamin används i hudvård kallas det oftast bara för retinol, men är en sorts vitamin och antioxidant som man också kan få i sig via kosten. I hudvård är de båda samma sak.

Vem kan använda retinol?

A-vitamin passar för alla som vill jobba med sin hudstruktur. Det krävs dock en lite tåligare hud för att klara av produkten på ett bra sätt. Om den överdoseras och överanvänds kan huden bli överansträngd och i värsta fall förstörs hudbarriären, något som kan leda till mer långvariga problem.

Hudföryngrande effekt

Retinol har däremot bevisat hudföryngrande effekter då den mjukar upp huden och på så sätt kan sudda ut rynkor till viss del. Den kan också användas för att minska porers synlighet, behandla pigmenteringar och leda till en jämnare hudstruktur. Effekten beror ofta på vilka övriga ingredienser som finns i produkten.

Det finns vissa företag som fokuserar på vidareutvecklingar av retinol som passar bättre för den med känslig hy. Det är viktigt att läsa på om produkten och vänja in den försiktigt, då få hudtyper klarar av aktiva ingredienser varje dag.

Nedan listar vi våra favoriter!

Källa: Lyko

Beauty Bakuchiol Booster - BYBI  KÖP

Beauty Bakuchiol Booster - BYBI

Tillsätt några droppar till serum, fuktighetskräm eller balsam.

Pris: 219 kronor.

KÖP

Nästa bild
Active Retinol Serum 1,0 - Dermaceutic KÖP

Active Retinol Serum 1,0 - Dermaceutic

Högeffektivt åldersmotverkande serum som innehåller 1% retinol komplex som stimulerar cellernas naturliga nybildning och minskar tecken på hudens åldrande, såsom linjer, rynkor och pigmenteringar. Innehåller även fuktgivande panthenol samt ett komplex av antioxidanterna C och E-vitamin. Resultatet blir en hud som ser yngre och fräschare ut med fin lyster.

Pris: 819 kronor.

KÖP

Nästa bild
More Serum More - Maria Åkerberg KÖP

More Serum More - Maria Åkerberg

Ett utslätande och uppstramande serum för mogen hud. Det innehåller skyddande Mjölksyrabakterier och ett högt innehåll av ingredienser från Betor, Äpplen och Druvor som verkar återfuktande.

Pris: 499 kronor.

KÖP

Nästa bild
Retinoids Granactive Retinoid 2% Emulsion - The Ordinary KÖP

Retinoids Granactive Retinoid 2% Emulsion - The Ordinary

Denna formula kombinerar två former av nästa generations retinoid-aktiva ämnen:

a) En 2% -ig koncentration av Granactive Retinoid som är ett komplex av löslig Hydroxypinacolone Retinoate (HPR). HPR är en avancerad form av retinoid, som i själva verket är en ester av retinsyra som ger en bättre effekt mot tecken på åldrande än retinol, retinylpalmitat och nästan alla andra former av retinoid;

b) En stabil form av ren retinol i ett skyddande kapselsystem som stöder både leveransen och effekten av Granactive retinoid.

Pris: 157 kronor.

Finns även hos Bangerhead!

KÖP

Nästa bild
Retinoids Granactive Retinoid 5% in Squalane - The Ordinary KÖP

Retinoids Granactive Retinoid 5% in Squalane - The Ordinary

Bekämpa ålderstecken med Granactive Retinoid Serum 5% in Squalane från The Ordinary, en vattenfri lösning som bevisat vitaliserar huden och reducerar fina linjer och pigmentfläckar.

Pris: 215 kronor.

Finns även hos Lyko!

KÖP

Nästa bild
Retinol 1% in Squalane - The Ordinary KÖP

Retinol 1% in Squalane - The Ordinary

Detta vattenfria serum innehåller 1% Retinol, en välstuderad ingrediens som bidrar till att minska uppkomsten av fina linjer, rynkor och förfina hudtexturen.

Pris: 119 kronor.

Finns även hos Sephora!

Finns även hos Lyko!

KÖP

Nästa bild
Retinol 0.5% in Squalane - The Ordinary KÖP

Retinol 0.5% in Squalane - The Ordinary

Detta vattenfria serum innehåller 0,5% Retinol, en välstuderad ingrediens som bidrar till att minska uppkomsten av fina linjer, rynkor och förfina hudtexturen.

Pris: 80 kronor.

Finns även hos Bangerhead!

Finns även hos Lyko!

KÖP

Nästa bild
Retinol Serum 0.2% in Squalane - The Ordinary KÖP

Retinol Serum 0.2% in Squalane - The Ordinary

Detta vattenfria serum innehåller 0,2% Retinol, en välstuderad ingrediens som bidrar till att minska uppkomsten av fina linjer, rynkor och förfina hudtexturen.

Pris: 104 kronor.

Finns även hos Bangerhead!

Finns även hos Lookfantastic!

KÖP

Nästa bild
Super Retinol Concentrate - Exuviance KÖP

Super Retinol Concentrate - Exuviance

Koncentrat med retinol i kombination med NeoGlukosamin. Koncentratet stimulerar cellförnyelsen och förbättrar hudens spänst och volym. Sammansättningen minimerar fina linjer samt bidrar till en jämnare hudton. Passar alla hudtyper, främst en mogen hud.

Pris: 699 kronor.

KÖP

Nästa bild
Super Eye Serum - Verso Skincare KÖP

Super Eye Serum - Verso Skincare

Lätt ögonserum som motverkar ålderstecken och ger energi till trötta ögon tack vare det effektiva retinol 8.

Pris: 799 kronor.

Finns även hos Lyko!

KÖP

Nästa bild
Super Facial Serum - Verso Skincare KÖP

Super Facial Serum - Verso Skincare

Lite rikare serum som stärker din hud. Men en högre koncentration av retinol 8 ger serumet en extra boost till din hud och främjar en långsiktig hälsosam hud.

Pris: 1 121 kronor.

(Rek pris: 1 200 kr)

Finns även hos Lyko!

KÖP

Nästa bild
Crystal Retinal 3 Serum - Medik8 KÖP

Crystal Retinal 3 Serum - Medik8

Ny generation A-vitaminbaserad hudvård med retinaldehyd, ett mycket kraftfullt derivat av A-vitamin som verkar i synergi med hudens naturliga mekanismer för att stärka kollagenproduktionen och påskynda cellomsättningen.

Pris: 755 kronor.

KÖP

Nästa bild
Total Repair Retinoate Treatment - Skin City KÖP

Total Repair Retinoate Treatment - Skin City

Nattbehandling med nya generationens A-vitamin: Hydroxypinacolone Retinoate. Den förnyar, reparerar och jämnar ut hudtexturen och hudtonen och passar speciellt en mogen hud med pigmenteringar. Men den passar även en hud med tendens till finnar och pormaskar på grund av sitt innehåll av örten Plantago Lanceolata – en naturlig källa till salicylsyra som hjälper till att lösa upp tilltäpptheter och exfolierar bort gamla hudceller skonsamt.

Pris: 529 kronor.

KÖP

Nästa bild
Intelligent Retinol 6TR - Medik8 KÖP

Intelligent Retinol 6TR - Medik8

Retinolserum för natten och som både förbättrar hudton och struktur och gör huden fastare och ger mindre djupa rynkor på sikt. Den minskar även porernas storlek och motverkar utslag. Innehåller bland annat squalane som är en naturlig återfuktare och climbazol som förhöjer effekten av retinolen utan att ge irritation.

Pris: 675 kronor.

Finns även hos Skincity!

KÖP

Nästa bild
Skin-Smoothing Retinol Body Treatment  - Paulas KÖP

Skin-Smoothing Retinol Body Treatment - Paulas

En effektiv anti-age behandling för kroppen. Den koncentrerade men lätta formulan mjukgör och stramar upp huden över hela kroppen, samtidigt som hyperpigmenteringar suddas ut. Innehåller retinol och antioxidanter för att stimulera kollagenproduktionen och cellomsättningen. Gör huden silkesmjuk och väl återfuktad.

Pris: 399 kronor.

 

KÖP

Nästa bild
r-Retinoate Youth Activating Cream  - Medik8 KÖP

r-Retinoate Youth Activating Cream - Medik8

Ett verkligt genombrott inom anti-age-hudvård. Denna superexklusiva 24h-creme innehåller Medik8s patenterade retinyl retinoate, som visat sig vara 8ggr effektivare och ge mindre hudirritation än retinol, när det gäller att stimulera kollagensyntesen och cellomsättningen, reducera fina linjer och rynkor samt förbättra hudens struktur.

Pris: 2 065 kronor.

KÖP

Nästa bild
Retinol Eye Cream - PIXI KÖP

Retinol Eye Cream - PIXI

En djupt återfuktande ögonkräm med anti age-egenskaper. Hjälper till att förbättra hudens fasthet och minska fina linjer samtidigt som den verkar lugnande och skyddande. Berikad med retinol, koffein och peptider som tillsammans lämnar huden uppiggad, med en fastare känsla.

Pris: 339 kronor.

Finns även hos Bangerhead!

KÖP

Nästa bild
Retinol Tonic - PIXI KÖP

Retinol Tonic - PIXI

Ett ansiktsvatten med retionol, peptider och jasminblomsextrakt. Tonern ger en föryngrande “time-release”-effekt då retinolet hjälper till att minska synligheten av pigmentförändringar och fina linjer och ger en slätare hud och jämnare hudton över tid. Peptider återuppbygger och stimulerar hudens kollagen-produktion samt förbättrar elasticiteten.

Pris: 299 kronor.

Finns även hos Bangerhead!

KÖP

Nästa bild
Pure Retin Oil - Akademikliniken KÖP

Pure Retin Oil - Akademikliniken

Djupverkande ansiktsolja som stimulerar cellförnyelsen och motverkar tecken på förtidigt åldrande av huden.

Pris: 1 120 kronor.

KÖP

Nästa bild
Overnight Retinol Oil - PIXI KÖP

Overnight Retinol Oil - PIXI

Ansiktsolja med anti age-egenskaper som verkar under tiden du sover. Med en unik oljeblandning som hjälper till att återställa hudens fasthet samt minska fina linjer, verka poråtstramande och jämna ut hudtonen.

Pris: 399 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!