Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Artikeln innehåller annonslänkar
Skönhet

Makeup-artisten: Så får du ditt smink att sitta bättre under vintern

Har du också märkt att sminket inte sitter som det ska nu när snön och kylan är här? Nedan tipsar Metro Modes makeup-artist om en checklista att gå igenom när du upplever att din bas faller bort under dygnets timmar.

sminkrutin-smink-sitta-battreFoto: REX

Alla produkter i denna artikel är utvalda av Metro Mode, affiliatelänkar till återförsäljare förekommer. 

Det vi alla vill uppnå när vi sminkar oss på morgonen är att sminket ska sitta som berget under hela dagen. Finns det något mer irriterande än när sminket gradvis försvinner under dagen? Vi vill heller inte behöva känna oss som tvättbjörnar bara för att mascaran fallit ner under ögonen… Som tur är, finns det ett par saker att tänka på för att förbättra ditt sminkresultat – i bildspelet nedan följer makeup-artistens nio bästa tips.

Glöm inte rengöringen

KÖP

Glöm inte rengöringen

Det kan tyckas självklart men många slarvar med att tvätta bort sminket och det är det största misstaget du kan göra. Ett annat misstag är att tro att man fått bort allt smink men att det (tyvärr) inte är borta.

Ofta använder vi sminkborttagning men struntar i ansiktsvatten. Men det är inte ett onödigt steg i rengöringsrutinen– tvärtom! Dels hjälper ansiktsvattnet till att ta bort rester från rengöringen och sminket, dels återställs ph-värdet i huden och sluter porerna. Som ni nu förstår är det här steget viktigt för att få sminket att sitta bättre under dagen.

Ansiktsvatten från La Roche-Posay

Pris: 155 kronor

Köp här.

KÖP

Nästa bild
Använd ett serum

KÖP

Använd ett serum

Ett serum tränger djupare ner i huden än ansiktskrämer eftersom molekylerna är mindre. Just av den anledningen kan huden suga åt sig alla de aktiva ingredienserna och du har därmed gett din hy den bästa vård du kan ge den!

Är du väldigt torr är ett serum definitivt något som kommer att förbättra hur ditt smink sitter och din hud kommer att få den återfuktning den behöver.

Overnight glow serum från Pixi

Pris: 399 kronor

Köp här.

KÖP

Nästa bild
Återfukta huden morgon och kväll

KÖP

Återfukta huden morgon och kväll

Efter att du lagt ett serum är det viktigt att komplettera med en ansiktskräm. Smörj in dig både morgon och kväll med en kräm som är anpassad för din hud. Om du är osäker på din hudtyp, ta hjälp av en hudterapeut i någon sminkbutik.

Ansiktskrämen gör egentligen samma sak som ett serum men är tjockare och har därför inte samma förmåga att gå lika djupt in i huden. Den läggs på efter serumet för att ”låsa” in ingredienserna och skydda mot kyla, vind och solen. Om du upplever att sminket inte sitter bra under dagen kan en ansiktskräm som inte är anpassad för din hy vara största boven.

En återfuktad hud kommer få ditt smink att hålla dagen lång!

Ansiktskräm ”Hydra Zen” från Lancome

Pris: 495 kronor

Köp här.

KÖP

Nästa bild
Skrubba bort döda hudceller

KÖP

Skrubba bort döda hudceller

Under vintern är vi många som är torra och till och med de med oljig hy kan uppleva att de är yttorra. Det här får sminket att se ”kakigt” ut och att det inte sitter bra under dagen.

Hudens celler förnyas hela tiden och när de dör, ligger de kvar på hudens yta fram till att de blir ersatta med nya hudceller. Om du skrubbar ansiktet påskyndar du processen. Det är viktigt att du inte peelar ansiktet för ofta – en till två gånger per vecka är lagom.

Kombinera gärna din skrubrutin med att lägga en återfuktande ansiktsmask efteråt för bästa resultat (kolla in nästa steg!).

Ansiktsscrub från Ole Henriksen.

Pris: 380 kronor

Köp här.

 

KÖP

Nästa bild
Hemmaspa med ansiktsmask

KÖP

Hemmaspa med ansiktsmask

För att hålla din hud återfuktad (vilket hjälper sminket att sitta mycket bättre) kan ansiktsmasker ge den där extra boosten som din hud behöver.

Ha ett hemmaspa 1-2 gånger i veckan, lägg en ansiktsmask och läs en bra bok eller kolla på någon mysig film under tiden!

Ansiktsmask från Sephora

Pris: 60 kronor

Köp här.

KÖP

Nästa bild
Påbörja sminkrutinen med en primer

KÖP

Påbörja sminkrutinen med en primer

I stegen ovanför har vi fokuserat på hudvården, vilket är otroligt viktiga steg för att få ditt smink att sitta bättre under dagen.

När du har tagit hand om din hy och är redo att påbörja din sminkrutin är primer (sminkbas) det första steget att ta dig an innan du lägger din bas. Anpassa primern efter din hudtyp.

En primer hjälper till att skapa en bra yta och bas som i sin tur får sminket att sitta som en smäck under dagen.

Primer från Clarins

Pris: 295 kronor

Köp här.

KÖP

Nästa bild
Använd ett puder för att fixera

KÖP

Använd ett puder för att fixera

När du lagt din primer och foundation (alternativ bb- eller cc-cream), bör du lägga ett puder för att fixera sminket.

För dig som har oljig hy är ett matt puder att rekommendera. Du som är torr kan istället använda ett mer fukt- och lystergivande puder.

Pudret ”låser” in basen och ser till att sminket fixeras och därmed sitter bättre under dagen.

Puder från Youngblood

Pris: 294 kronor

Köp här.

KÖP

Nästa bild
Bli bästa vän med en fixeringsspray

KÖP

Bli bästa vän med en fixeringsspray

Ett allra sista steg i din makeup-rutin för att få sminket att hålla bättre är en fixeringsspray.

Många bestämmer sig för att antingen använda fixeringspuder eller spray men för bästa resultat rekommenderas bägge, eftersom primern fixerar din bas underifrån och sprayen ovanifrån. Du kan uppnå olika resultat med en fixeringsspray, till exempel återfuktat, lystrigt eller matt.

Genom en fixeringsspray håller du dig fräsch och återfuktad under hela dagen plus att sminket håller SÅ mycket bättre!

Setting spray från Makeup Revolution

Pris: 72 kronor

Köp här.

KÖP

Nästa bild
Vattenfasta produkter

KÖP

Vattenfasta produkter

Oavsett hur vackert och mysigt det är när snön faller, blir det plöstligt något mer som faller ner…mascaran! För att undvika panda-looken, så bör du applicera din mascara med ett vattenfast alternativ.

Vattenfast mascara från Sephora

Pris: 185 kronor

Köp här.

KÖP

Nästa bild
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!