Skönhet

Så får du längre fransar- utan ögonfransförlängning

Alla vill vi ha långa fransar men har kanske inte råd med ögonfransförlängning eller lösögonfransar. Det finns knep som skapar illusionen av längre ögonfransar och gör att de håller sig fina hela dagen.
Men lite trick kan man får sina fransar att se längre ut. Vill man också att fransarna ska hålla sig fina och långa under hela dagen rekommenderar vi dessa enkla små steg.
Foto: REX

Borsta fransarna

Borsta fransarna

Borsta fransarna med en fransborste (tips är en gammal mascaraborste som du tvättar och torkar innan användning) för att separera fransarna från varandra. Ibland kan man behöva blötlägga ögonfransarna och sedan borsta ut dem.

Nästa bild
Värm upp mascaran

Värm upp mascaran

Förbered mascaran genom att värma upp den i ett glas varmt vatten. På så sätt minskar risken för klumpar vid appliceringen.

Nästa bild
Blås ut och värm upp

Blås ut och värm upp

Du har säkert hört talas om tipset att föna ögonfransböjaren så att metallen blir varm och på så sätt få en mer hållbar böjning. Problemet är att du riskerar att bränna den känsliga huden kring ögonen.

Det du istället ska göra är att använda hårfönen till att blåsa med värme på ögonfransarna med siktet nerifrån uppåt. På så sätt rätar du ut, värmer upp, separerar och påbörjar en lätt böjning inför nästa steg.

Nästa bild
Börja från roten

Börja från roten

När fransarna nu är lätt varma, ta fram din ögonfransböjare och börja med att böja längst inifrån, närmast roten.

Se till att byta gummit med jämna mellanrum och använd absolut inte en fransböjare där det bildats ett jack i gummit.

Tricket här är att inte trycka för hårt så att fransen bildar en form som ser ut som bokstaven L. Målet är att få en fin kurva i profil liknande ett C.

Böj därför lätt från roten med ögat öppet och flytta sedan din fransböjare gradvis mot toppen av fransarna. För varje steg utåt ökar du även trycket i böjningen samt längden av greppet.

 

Nästa bild
Skapa ett C

Skapa ett C

I det yttersta läget skall du hålla trycket vid spetsen av fransarna allra längst.

Tanken med tekniken är att skapa en kurva, precis som tidigare nämnda bokstaven C.

Upprepa processen från början vid behov.

Nästa bild
Använd spetsen

Använd spetsen

När du böjt klart börjar du applicera valfri mascara.
Knepet är att att måla frans för frans med hjälp av spetsen på mascaraborsten.

Ett tips är att kleta av lite mascara på en näsduk för att inte råka få för mycket på borsten. Har du dock värmt upp mascaran tillräckligt innan så är risken för klumpar inte lika stor.

Nästa bild
Fokusera på toppen

Fokusera på toppen

Separera och måla mascara från mitten av fransarna till toppen, en efter en, måla alltså inte från roten.

Ha tålamod och låt mascaran torka  i några sekunder mellan appliceringen.

Nästa bild
Förstärk utsidorna

Förstärk utsidorna

Naturligt har vi mer fransar på utsidan av ögat. Vill du skapa illusionen av ett större öga tillsätter du därför mer mascara på de allra yttersta fransarna. Här ska du inte använda toppen men istället applicera med hela borsten i liggande läge och jobba utåt.

Nästa bild
Bygg på volym

Bygg på volym

Låt torka i ca en minut, och måla sedan ännu ett varv om din önskan är att skapa illusionen av tjockare, mer markerande fransar.

Väntar du inte mellan varven riskerar du att dra bort tidigare mascara och får därför inte den önskade effekten av kraftiga fransar.

Upprepa processen vid behov eller för en mer dramatisk effekt.

Nästa bild
Hemligheten

Hemligheten

Hemligheten med en hållbar böjning är att inte måla mascara från roten eftersom mascaran gör att böjningen släpper och hela fransen blir tyngre för ögat att bära upp.

Böjer du kraftigt från roten till toppen för att skapa en kraftig kurva och sedan separerar och målar frans för frans så håller böjningen mycket längre, eftersom de blir mindre tunga för ögat när de separeras.

Ett tips är att välja en vattenfast mascara eftersom dessa gör fransen hårdare och gör också att färgen sitter lite bättre under dåligt väder.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!