Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Skönhet

Skavsår, myggbett och solskadat hår – så blir du kvitt sommarproblemen

Skavsår, myggbet, solskador, svettfläckar och missfärgade naglar – sommarens baksidor. Men lugn, vi har lösningen på dina sommarproblem.

Foto: @fashioninloverz

Skavsår och blåsor på grund av sandaler.
Varma dagar gör att våra fötter svullnar och svettas. Ett par sandaler som i vanliga fall är sköna kan då bli en riktig plåga och ge oss skavsår och blåsor.

Använd fotspray/antiperspirant på fotsulorna, mellan tårna och ställen där sandalens remmar skär in, för att förhindra fotsvett och blåsor. Har du redan fått skavsår är det bästa att använda skavsårsplåster, som till exempel Compeed, som läker och skyddar såret. (Se till att alltid ha med sådana i väskan!)

Blåsor under fötterna gör du bäst i att låta vara och skydda (inte göra hål på) tills de torkar ut.

Missfärgade naglar.
Samtidigt som du bättrar på solbrännan drar ju naglarna också åt sig solens strålar. Har du nagellack på dig kan solen och värmen göra att naglarna blir gula och fula, eftersom naglarna absorberar färgen på grund av värmen.

Missfärgade naglar förhindrar du genom att använda två lager av baslack innan du applicerar ditt vanliga nagellack. Dessutom är det bra att hålla sig till lusa toner för att undvika avfärgning. Har du redan fått gulfärgade naglar kan du ljusa upp dem med hjälp av färsk citronsaft som du pressar på naglarna och låter sitta i några minuter. Sedan torkar du bort och masserar in lite olivolja på naglarna och nagelbanden.

Solskadat hår.
Även håret behöver skydd från solens starka strålar, annars blir det lätt torrt och sprött. Det bästa är att använda hårvårdsprodukter med uv-filter, som schampo, balsam och leave-in balsam med uv-skydd och eventuellt en solskyddsspray för håret. Dessutom är det bra att använda hatt, sjal eller keps för att skydda sig från solstrålarna.

För att reparera håret lite är det nyttigt att göra en fuktighetsgivande inpackning en gång i veckan, samt vid behov använda hårolja som du sover med och sedan tvättar ur med schampo.

Fula svettfläckar på vita plagg.
De ständiga sommarfärgerna, vitt och pasteller, gör att vi tvingas tänka mer på att inte spilla på oss. Men vissa fläckar är nästintill oundvikliga, som svettfläckar. Vissa säger att det är aluminiumet i deodoranter som skapar missfärgningar under armarna, så det bästa är att byta ut din vanliga deodorant till en naturlig. Men då de naturliga deodoranterna inte klarar av att hålla svetten borta lika bra, vill många använda en vanlig.

Det du då kan göra för att förhindra gula fläckar under armarna är att tvätta plagget direkt efter användning. Blöt upp det fläckade området och ha på bakpulver och varmt vatten (som du har rört ihop till en smet). Låt smeten sitta på tyget i 30 minuter och skölj sedan bort det och tvätta plagget som vanligt.

Rödbränt ansikte.
Har du råkat bränna dig i ansiktet finns det några saker som kan göra det lite bättre.

Låt bli din vanliga hudkräm om den innehåller mjukgörare som vaselin eller silikon, då de kan irritera huden ännu mer. Använd istället en med naturligt mjukgörande ingrediens som aloe vera eller mjölksyra, som påskyndar läkeprocessen. Och se till att ha på solskyddande kräm.

För att jämna ut rodnaden kan du applicera en mineralfoundation eller ett puder med gul bas. Men skippa allt som skimrar, då det bara framhäver det röda.

Myggbett.
Enligt gamla rekommendationer ska de effektivaste myggmedlen vara dem som innehåller citron, eukalyptusolja, Picaridin eller DEET.

Blir du ändå biten (vilket ju är ganska troligt) kan du lägga en isbit på bettet för att dämpa kliandet och svullnaden. Växla mellan att ha isbiten tryckt mot bettet en minut och att ta bort det en minut, och upprepa under cirka tio minuter. Därefter kan du enligt Dr. Marina Peredo, hudterapeut i Smithtown, New York, droppa på en droppe trollhassel, som ska ta bort klådan och inflammationen. Dessutom kan du ha på kokosolja för att skynda på läkeprocessen.

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!