instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
skonhet

Vad är Aha, Bha och Pha-syra – 19 bästsäljande favoritprodukter

Av: Metro Mode

Syror har blivit mycket populärt i hudvård under de senaste åren. Vi berättar hur du ska tänka med olika sorter i förhållande till hudtyp för att inte orsaka irritation och känslighet!

Foto: Pexels

När det kommer till att använda syror i sin hudvård gäller det att vara lite försiktig så att man inte överanvänder och skadar huden. Olika syror har dessutom olika funktioner – vissa minskar pigmenteringar eller acne, andra tar bort döda hudceller eller ökar hudens fuktnivåer. Visa syror kan även förbättra utseendet av rynkor och linjer.

Alla syror exfolierar huden, vissa mer än andra, och när huden exfolieras får du till en härlig lyster. Men exfoliering innebär också att huden tunnas ut och blir mer känslig. Just därför är det viktigt att använda ett SPF‐skydd under dagen. Om du har en produkt med stark syra kan du faktiskt pausa den över sommaren eller bara använda den på kvällen och låta huden vila under dagen.

Nedan förklarar vi hur några av de vanligaste syrorna fungerar:

BHA – Beta Hydroxy Acid 

BHA-syra eller salicylsyra exfolierar inte bara döda hudceller effektivt utan avlägsnar även talg då denna syra är oljelöslig. Den verkar även antiinflammatoriskt och dämpar rodnad. Passar bäst för en fet hy med pormaskar, aknebenägen hud men även fina linjer/rynkor, solskador

PHA – Polyhydroxy Acid

PHA syran penetrerar inte lika djupt i huden som en AHA-syra på grund av att den har större molekylstorlek. Den ger alltså en skonsam men effektiv exfoliering som ger huden ny lyster, samtidigt som den balanserar hudens fuktnivåer och skyddar mot yttre skadliga faktorer. Passar bäst för den känsligaste huden, exempelvis för de som har rosacea eller har tendenser att få eksem.

AHA – Alpha hydroxy Acid 

Det är ett samlingsnamn för syror som görs av frukter, sockerrör och mjölk. Alla AHA-syror avlägsnar döda hudceller och exempel på vanliga AHA-syror är glykolsyra, mjölksyra och mandelsyra – men det finns en mängd andra. Nedan får ni lite mer information om de vanligaste!

Mjölksyra – utvinns bl.a. ur sura mjölkprodukter och har den näst största molekylstorleken och går därför inte lika djupt ner i huden som glykolsyran. Det är en kraftfull syra som ger fina resultat men den skapar inte lika mycket irritation i huden som glykolsyran. Den passar aknebenägen hud, stora porer, rynkor/linjer, pigmenteringar

Mandelsyran – utvinns ur bittermandel och är en mycket mild peeling. Mandelsyran kan användas på i stort sätt alla hudtyper, även de allra känsligaste. Den passar bäst för torr, solskadad och aknebenägen hud.

Vikten av solskydd

Det är alltid viktigt att skydda huden från solens starka strålar, oavsett om du använder syra eller inte. Men för den som använder syra i sin hudvårdsrutin är det extra viktigt att vara noga med solskyddsfaktor, året runt.

Nedan listar vi några av våra favoriter!

Källa: Apotek Hjärtat, Skincity

Annons
Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår