“Salmon Sperm Facial”, alltså ansiktsbehandling med laxsperma, har provats av kändisar som Kim Kardashian och Jennifer Aniston. Men vad är det egentligen man hoppas uppnå med den kontroversiella metoden? Och finns det några bevis för att den funkar?
Det var under en intervju med The Wall Street Journal i fjol som Jennifer Aniston avslöjade att hon provat på en något annorlunda ansiktsbehandling: “Salmon sperm facial”, eller ansiktsbehandling med laxsperma.
Vänner-stjärnan tillade att hon var osäker på huruvida den udda metoden hade haft någon effekt – men det har inte hindrat andra kändisar, såsom Kim Kardashian, att hoppa på trenden.
Frågan är: finns det några vetenskapliga belägg för att behandlingen – som har fördömts av djurrättsorganisationen Peta – skulle vara bättre än andra kollagenstimulerande behandlingar?
Vad innebär ansiktsbehandling med laxsperma?
Först och främst: Nej, Salmon sperm facial går inte ut på att injicera laxsperma direkt i ansiktet!
Det som injiceras är istället Polynukleotider, små fragment bestående av DNA och RNA, som uppges ge huden en boost:
“När fragmenten injiceras i huden kan de hjälpa till att stimulera produktionen av nya blodkärl, mer kollagen och keratinocyter som hjälper till att bilda nya hudceller”, förklarar plastikkirurgen Richard Westreich för The Guardian. “Det ger huden ett tjockare, friskare och mer återfuktat utseende”,
Behandlingarna, som utförs i Europa och Korea sedan ungefär ett decennium tillbaka, innebär att man antingen injicerar Polynukleotider i huden, eller behandlar ansiktet med Polynukleotider efter microneedling (vilket innebär att man punkterar huden med en liten apparat utrustad med många små nålar).
Hudterapeuten: “Skulle föredra andra metoder”
Så, är laxsperma nyckeln till ett ungdomligt yttre?
I Efter fem berättar Doha Albildawi, auktoriserad hudterapeut, att det finns för lite forskning kring behandlingen för att man ska kunna slå fast huruvida det faktiskt är effektivt eller inte:
“Personligen skulle jag föredra någon av de andra mer vetenskapligt bevisade metoderna som man har lite mer forskning på”, säger hon.
Albildawi ger också exempel på några metoder som enligt henne är att föredra om man vill prova på en kollagenstimulerande behandling: microneedling, AHA-syror och så kallade exosomer.