I och med de nya allmänna råden från Folkhälsomyndigheten uppmanas allt fler att arbeta hemifrån – något som många inte är vana vid. Om du tillhör de som inte riktigt har några bra strategier för att komma in i jobbflow:et hemifrån så har du hamnat helt rätt – vi har listat råden du behöver.
Som med allt så finns det både bättre och sämre strategier för att jobba eller plugga på egen hand. Många tycker att det är superskönt att jobba hemifrån, medan andra knappt får något gjort samtidigt som de aldrig heller riktigt kan koppla av. Om du tillhör de sistnämnda har vi samlat tipsen som gör dig mer effektiv!
1. Starta morgonen på rätt sätt
Du hade kanske inte glidit in på kontoret i mjukisbyxor och med oborstade tänder? Fördelen med att jobba hemifrån är ju att ingen märker det (om ni inte har skypemöten, såklart), men för fler än vad man kan tro så betyder morgonrutinen med att göra sig i ordning inför jobbet också att vi mentalt går in i jobbläge. Gör alltså gärna skillnad på din fritid och arbetstid genom små medel som dessa, istället för att vara halvt ledig, halvt på jobbet.
2. Gör klart för andra – och dig själv – att du jobbar
Det är svårt att få saker gjorda om du samtidigt tar hand om både hem, barn och annat som har blivit liggande för att ingen har tagit tag i det. Att slänga in en tvätt för att du “ändå är hemma” eller dra ett svep med dammsugaren är väl helt okej, men gör det i så fall på din lunchrast eller fikarast. Tänk bara på att du då inte får den där sköna pausen som du annars hade fått – så det kanske kan vänta till kvällen ändå?
3. Ta raster
På tal om raster: se till att du tar dem. När du inte har samma tydliga gräns mellan arbete och fritid är det extra viktigt att få en konkret paus då och då. Ta lika lång lunchrast som du brukar och gärna en kaffepaus på förmiddagen och en på eftermiddagen där du får sträcka ut kroppen och röra lite på dig. Ta gärna en promenad om du är frisk och kan ta den utan att stöta på så mycket folk – allt detta kommer att göra dig mer effektiv!
4. Använd digitala hjälpmedel
I dessa coronatider sprids många memes om att det är tiden då vi insåg hur många möten som egentligen hade kunnat vara e-mails, och för många av oss är det i princip de flesta. Visst skapas det en annan dynamik på en arbetsplats där ni kan samtala och resonera kring saker och ting på ett annat sätt, men som du vet så kan du ha både konferenssamtal och videosamtal på såväl mobilen som datorn. Dessutom finns det många smidiga hjälpmedel som många redan nu använder dagligen – personligen älskar vi på Metro Mode Slack, som både finns för mobilen och datorn, där vi redan tidigare skötte mycket av vår kommunikation.
5. Håll kontakten
Minimera risken för tjafs med såväl kollegor som chefer genom att kommunicera vad du gör under arbetsdagen. Om du vanligtvis sköter dig helt själv så är det såklart inget du behöver göra nu heller, men om ni är ett team som på något sätt arbetar ihop och helt eller delvis är beroende av varandra är det både schysst och bra om du meddelar vad du gör. Det behöver varken vara detaljerat eller ingående – “Nu sätter jag igång med X och efter det gör jag Y” räcker i många fall.
6. Skapa en arbetsplats i hemmet
Ja, vi har väl alla testat att plugga eller jobba från sängen, i soffan framför tv:n eller i solstolen under varma sommardagar? Men förutom att du antagligen blir trött, får ont i kroppen och/eller har svårt att koncentrera dig på vad du håller på med så gör du att du snart kommer att assocciera dessa platser med måsten. Att skaffa dig en arbetsplats utöver där du brukar röra dig är lättare sagt än gjort om du bor litet, men försök att hitta en plats vid köksbordet eller en hörna någonstans där du kan sätta dig ner och jobba eller studera. Då blir det också tydligare när du reser dig från din arbetsplats och tar rast.
7. Var snäll mot ditt framtida jag
Om du har ett stort projekt, oavsett om det är en viktig rapport på arbetet eller en tenta eller inlämningsuppgift på din utbildning, är det lätt att tänka att “jag fixar det sen” och ta det lite lugnare eller fixa och dona med en massa annat. Men som bekant kommer det inte att försvinna – det enda du gör är egentligen att fördela upp samma mängd arbete på färre dagar. Hur frestande det än kan vara att skjuta upp saker har du alltså en möjlighet att sätta igång i tid och i lugn och ro kunna genomföra din uppgift, utan att varken panikplugga i slutet av perioden eller ha dåligt samvete för att du inte har börjat. “Ett gott samvete är den bästa huvudkudden” finns det ett ordspråk som lyder, och vi är benägna att hålla med.
8. Gör det bästa av situationen!
Många känner kanske att de får mer gjort på kontoret än hemma, men det finns ju faktiskt också många fördelar med att jobba eller plugga hemma. Du slipper till exempel restiden till och från skolan eller jobbet, kan laga dig en god, hemlagad (och billig!) lunch och i många fall styra mer själv över hur du lägger upp ditt arbete. Dessutom kommer ingen att gå förbi och avbryta dig i samma utsträckning (det är ju lättare att låta dem vänta några minuter när de skrivit till dig på chatten, mailen eller mobilen än när de står vid ditt skrivbord). Kanske kommer du till och med få nya insikter kring hur och när du fungerar som bäst, och upptäcka nya strategier för att få saker gjorda!