Att lägga upp en hushållsbudget och få igång ett sparande behöver inte vara svårt. Vi visar hur du får koll på din privatekonomi, budget och besparingar utan krångel.
Hur gör man en hushållsbudget, egentligen? Hur sparar man pengar på bäst sätt och hur mycket ska man spara varje månad? Alla kan vi nog behöva ta en titt på vår privatekonomi då och då, men det kan vara svårt att veta var man ska börja. Vi visar hur du kan lägga upp en budget för ditt hushåll och spara pengar på ett enkelt sätt.
Hur gör man en hushållsbudget?
När du lägger upp en hushållsbudget behöver du först få koll på inkomster och utgifter. Detta kan du enkelt göra med hjälp av till exempel Konsumentverkets budgetkalkyl. Budgetkalkylen hittar du på Konsumentverkets hemsida.
Du kan även använda Google kalkylark eller Excel för att hålla koll på inkomster och utgifter. Samla ihop de senaste månadernas räkningar och kontoutdrag så har du ett underlag att använda.
Efter att du har fått koll på de senaste månadernas inkomster och utgifter är det dags att välja en budgetplan. Här går vi igenom två metoder som du kan prova: 50/30/20-metoden och 80/20-metoden.
Metod 1: 50/30/20-metoden
Med hjälp av denna metod delar du upp dina utgifter i tre delar: 50 procent, 30 procent och 20 procent.
50 procent – Fasta utgifter
Om du använder denna metod så ska hälften av din inkomst gå till fasta utgifter som till exempel:
- hyra
- lån
- försäkringar
- mat
- transport
30 procent – Nöjen
30 % av din inkomst går flexibla kostnader som:
- Nöjen
- Kläder
- Resor
- Mobiltelefon
- Streamingtjänster som Netflix, HBO osv.
20 procent – Besparingar och skuldminskning
Till sist så ska 20 % av din inkomst användas till:
- Buffert – alltså pengar som du kan använda i en kris
- Skuldbetalning
- Pensionssparande
- Investeringar
Metod 2: 80/20-metoden
Denna metod liknar 50/30/20-metoden men innebär lite mindre struktur. Den är därför bra för dig som ogillar tanken på att hålla koll på utgifter, men ändå vill spara pengar varje månad.
Metoden går helt enkelt ut på att du sparar 20 procent av din inkomst efter skatt i ett eller flera sparkonton. Resten av pengarna kan du sedan spendera som du vill.
Fördelen med denna metod är att du så att säga “betalar dig själv först”. Ett tips är att se till att tjugo procent av din lön automatiskt går till ett sparkonto en eller två dagar efter att lönen kommer in.
Dessa tjugo procent kan du sedan fördela på olika sparanden – som en buffert, pensionssparande och investeringar. Ett tips är att, när du fått ihop en buffert, lägga mer pengar på pensionssparandet. Tänk på att ju äldre du är när du börjar pensionsspara, desto större del av din inkomst bör du lägga på detta.
Läs även:
Så sparar du för att nå dina drömmar med 4 enkla steg.
14 onödiga saker du måste sluta slösa pengar på.
Den här kvinnofällan är SÅ vanlig – och så undviker du den.
Källor: Buffert, The Balance, Konsumentverket