Nöje

Hedda Stiernstedt om ätstörningarna: “Handlar inte bara om det yttre”

I SVT:s Min sanning berättar Hedda Stiernstedt om hur hon drabbades av ätstörningar i tonåren, något som tog många år att få bukt med. “Man missar så mycket liv, det är inte värt det”, säger hon.

Foto: SVT

Hedda Stiernstedt har tidigare berättat att hon drabbades av ätstörningar som ung. När One more time-skådespelaren intervjuas av Kristian Luuk i SVT:s Min sanning berättar hon hur hennes liv ser ut idag.

“Handlar om självkontroll”

Ätstörningar drabbar båda könen men just flickor och kvinnor är överrepresenterade. Anorexi – som Hedda drabbades av i tonåren – är den absolut vanligaste diagnosen bland yngre flickor.

Ofta finns det mer än en anledning till att man drabbas av ätstörningar, något som Stiernstedt betonar i intervjun:

“Det är så komplicerat. Det handlar inte bara om det yttre. Det är mycket i det inre som kontrolleras, en självkontroll.”

Vägen till att bli frisk blev lång för Hedda, som berättar att hon “sakta men säkert” har övervunnit “fixa idéer om vissa typer av matprodukter och sådär”. I själva verket blev hon inte helt fri från problematiken förrän för några år sedan.

Idag har Stiernstedt fått sitt liv tillbaka:

“Det är många insikter på vägen. Som vuxen så är det att man klipper sociala band genom att inte följa med ut och dricka öl eller komma senare till middagen för att man redan har ätit. Man missar så mycket liv, det är inte värt det.”

Tror du att du lider av en ätstörning? Hit kan du vända dig

Under 18 år
– Kontakta en ungdomsmottagning, elevhälsan eller barn- och ungdomspsykiatrin, bup. På en del bup-mottagningar behöver du remiss från vårdcentralen.
– Du som identifierar dig som tjej och är mellan 10 och 25 år kan också mejla eller chatta med en volontär på Ätstörningszonen.

Över 18 år
– Boka tid på en vårdcentral, psykiatrisk mottagning eller på företagshälsovården om du jobbar. Du som är upp till 20-25 år kan också kontakta en ungdomsmottagning. Åldersgränsen varierar mellan olika ungdomsmottagningar.
– Du kan kontakta Riksföreningen mot ätstörningar, Frisk och fri, om du har frågor om anorexi, bulimi eller andra ätstörningar.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!