Hälsa

6 tecken på att du får i dig för lite B12

Vitamin B12 spelar stor roll för din kropp på flera olika sätt, men den är också lätt att få brist på. Nedan listar vi sex symtom på att du får i dig för lite av vitaminet.

Foto: Shutterstock

Vi vet ungefär vilka näringsämnen vi behöver i vår kost för att må bra. Protein, järnrika grönsaker och fibrer är några av nycklarna. Men hur många av oss har egentligen koll på vikten av vitamin B12? 

Faktum är att vitaminen är viktig för flera av våra kroppsfunktioner. 

Vad är vitamin B12? 

Vitamin B12 är även känt som kobalamin, och det är ett vattenlösligt vitamin som är viktigt för många kroppsfunktioner. Din kropp kan inte skapa B12 på egen hand och du behöver alltså få i dig det via kosten, vilket innebär animaliska produkter eller som tillskott. Vitaminer lagras inte heller i stora mängder, vilket innebär att det behöver fyllas på regelbundet. 

För att förhindra att bristen uppstår bör du öka ditt intag av kött, fisk, mejeriprodukter och ägg, såväl som berikade spannmål, näringsjäst och vissa växtbaserade mjölkprodukter. Får du inte i dig tillräckligt av detta kan du överväga kosttillskott. Rådgör isåfall med din läkare. 

6 tecken på att du får i dig för lite vitamin B12 

Låg energi, trötthet och minnesproblem 

Ett av de första tecknen på vitamin B12-brist är trötthet, och att du inte heller blir piggare av att vila och sova ordentligt. Det kan i sin tur försämra den kognitiva funktionen. En studie kom också fram till att låga nivåer av vitaminet kunde leda till försämrad uppmärksamhet och minne.

Humörsvängningar 

Ett annat symtom är humörsvängningar. Det finns också studier som har visat på kopplingar mellan brist på B12 och depression. Detta tros delvis bero på att B12 har en förmåga att öka kroppens serotonin.

Stickningar i händer och fötter 

Vitamin B12 är också kopplad till dina nervfunktioner, och när den störs av en brist kan detta leda till en känsla av stickningar i händer och fötter. 

Huvudvärk 

Andra tecken på brist är huvudvärk. Vitamin B12 stödjer det centrala nervsystemet, och en brist kan därför leda till neurologiska symtom, som huvudvärk. 

Anemi och blek hud

Vitamin B12-brist kan också leda till att huden blir blek eller gulaktig. Detta på grund av låga nivåer av röda blodkroppar som inte fungerar ordentligt. 

Andfåddhet

Dåligt fungerande röda blodkroppar kan också orsaka andfåddhet eftersom de hämmar förmågan att transportera syre runt i kroppen.

Källa: Glamour

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!