Artikeln innehåller annonslänkar
Skönhet

Stor guide: Så får du långt och vackert hår

Känns det som att ditt hår aldrig vill växa sig längre än till axlarna? Metro Mode har samlat tipsen som maxar ditt hårs tillväxt – spana in vår stora guide till långt, friskt och vackert hår!

Foto: Shutterstock

För många känns långt hår som en omöjlighet – men med rätt metoder kan du optimera ditt hårs längd och hälsa. Vi listar sju grymma tips för dig drömmer om långt hår!

Så mycket växer håret varje månad

Håret på vårt huvud växter ungefär en centimeter i månaden, men den exakta längden beror på en rad olika faktorer såsom stress, gener, och vårt allmänna hälsotillstånd.

Hårstråna går igenom tre faser: tillväxtfasen (då hårståret växer), övergångsfasen (då håret slutar växa) och vilofasen (då hårstrået har slutat växa och till sist lossnar). Tillväxtfasen, då nya celler skapas i hårroten, är den mest aktiva. Du kan optimera hårets utveckling i denna viktiga fas genom att hålla ditt hår friskt och sunt – då kan det nå sin maximala längd.

Hur får man då sunt hår? Nedan hittar du tipsen som hjälper dig att få ett långt, friskt och vackert hår!

1. Lägg fokus på topparna

För många av oss är det stor skillnad på hur vårt hår ser ut nära rötterna och vid topparna. Färgning och styling leder ofta till att håret blir tunnare ju närmare topparna man kommer, vilket i sin tur leder till slitage och – naturligtvis – att håret aldrig når sin optimala längd.

Lösningen? Se till att klippa dina toppar regelbundet så att slitaget inte letar sig ännu längre upp. Komplettera med schampo och balsam som passar din hårtyp, och använd en bra hårinpackning någon gång i veckan. Även hårolja kan göra under för ditt hårs hälsa!

Foto: Shutterstock

2. Var försiktig med värme

Tyvärr är stylingverktyg en stor anledning till att många drabbas av skadat hår. Det finns dock några saker du kan göra för att begränsa skadan. Försök att använda stylingverktyg som plattång, locktång och hårfön mer sällan – och dra ner temperaturen när du använder dem.

Till sist: använd alltid värmeskydd vid styling!

3. Sov rätt

Genom att ha bra sovrutiner kan du faktiskt öka chanserna att ditt hår växer sig långt och friskt:

  • Se till att få 7-9 timmars sömn varje natt. Sömnbrist minskar nämligen kroppens produktion av melatonin, ett hormon som påverkar hårets tillväxt.
  • Skydda håret medan du sover med hjälp av ett sidenörngott.
  • Gå aldrig och lägg dig med vått hår – det kan leda till ökat slitage.
Foto: Unsplash/Ogland

4. Ta hand om hårbotten

En osund hårbotten kan leda till att håret växer långsammare, och i värsta fall håravfall.

Satsa på att schamponera håret varannan dag (eller oftare om du tränar mycket eller om ditt hår utsätts för stora mängder kraftiga föroreningar eller damm). Ansamlingar av smuts och damm i hårbotten kan nämligen ha en negativ effekt på hårets hälsa.

På tal om hårbotten, en studie från 2016 visade att fyra minuters hårbottenmassage om dagen kan resultera i tjockare hår – och ju starkare hår, desto större chans att det växer sig långt. Varför inte passa på att massera hårbotten medan du schamponerar håret?

Läs även:

Ta hand om din hårbotten – få längre och fylligare hår med supertrenden på TikTok!

Scalp care – vikten av en välmående hårbotten!

5. Prova hårvård med koffein

Visste du att koffein kan ge ditt hårs tillväxt en boost?

Det finns nämligen studier som visar att hårvårdsprodukter med koffein kan stimulera blodcirkulationen i hårbotten och därmed gynna hårväxten. Dessutom finns det en chans att koffein kan hjälpa till att motverka håravfall (även om det behövs mer forskning i detta), så efter några månaders användning av produkterna nedan kan du komma att upptäcka att du tappar färre hårstrån i allmänhet.

Läs även: Rädda ditt hår med koffein – 14 produkter för ett fylligare hår!

6. Satsa på produkter som innehåller protein

Protein är a och o för dig som vill ha långt och friskt hår. Leta efter hårvårdsprodukter som innehåller keratin eller aminosyror – de reparerar ditt hår samtidigt som det förser det med näring.

7. Tänk på kosten

I dessa tider sätter många likhetstecken mellan smalhet och hälsa, vilket naturligtvis inte är hela sanningen. Om du inte får i dig den näring du behöver varje dag påverkar det inte endast din hälsa i stort, utan även ditt hår.

Hårväxt är en relativt låg prioritet i jämförelse med andra kroppsliga funktioner, så om du utsätter kroppen för stress på grund av för lite näring blir håret ofta lidande. Dessutom kan håravfall pågå i flera månader efter att du börjat äta normalt igen.

Samtidigt kan du få ett friskare hår om du äter en varierad kost som innehåller tillräckligt med protein, vitaminer, järn, zink, vitamin B12 och annat som gör gott. Några exempel är:

  • Kyckling, fisk och ägg (protein)
  • Apelsiner, kiwi (C-vitamin)
  • Spenat, grönkål och broccoli (D-vitamin)
  • Mandel och avokado (E-vitamin)

K-Pak Deep-Penetrating Reconstructor - Joiko KÖP

K-Pak Deep-Penetrating Reconstructor - Joiko

Favorit för torrt och skadat hår!

Behandlingens otroliga återuppbyggande egenskaper och hur den förvandlar håret gör den till en favorit av miljontals frisörer!

Pris: 358 kronor.

(Rek pris: 449 kr)

KÖP

Nästa bild
Honey Infused Hair Mask - Gisou KÖP

Honey Infused Hair Mask - Gisou

Gisou Honey Infused Hair Mask är en intensivt näringsgivande mask som är utformad för att återfukta och stärka håret samtidigt som den förbättrar dess elasticitet, glans och hälsa. Berikad med honung från Mirsalehi Bee Garden.

Pris: 269 kronor.

KÖP

Nästa bild
No.7 Bonding Oil - Olaplex KÖP

No.7 Bonding Oil - Olaplex

Skyddar hårstråna mot värme!

Det är en extremt koncentrerad, fjäderlätt och olja som ger en otrolig glans utan att lämna efter en fet känsla. Den har reparerande egenskaper som stärker, mjukgör och förbättrar kvalitéten på alla hårtyper. Innehåller även värmeskydd upp till 230 grader.

Pris: 369 kronor.

KÖP

Nästa bild
Honey Infused Hair Oil - Gisou KÖP

Honey Infused Hair Oil - Gisou

Gisou Honey Infused Hair Oil är den ikoniska håroljan berikad med Mirsalehi-honung, formulerad för att fylla på och reparera håret från grunden.

Pris: 269 kronor.

KÖP

Nästa bild
Essential Solu Sea Salt Scrub Cleanser - Davines KÖP

Essential Solu Sea Salt Scrub Cleanser - Davines

Djuprengörande produkt som passar alla hårtyper. En ren och balanserad hårbotten är grunden till ett vackert och hälsosamt hår. Saltet är rikt på magnesium, kalium och mikroelement. Det hjälper till att ta bort orenheter, produktrester och föroreningar. Ger struktur till håret plus att det känns renare längre.

Pris: 379 kronor.

KÖP

Nästa bild
Maxi Wash Detox Shampoo - Kevin Murphy KÖP

Maxi Wash Detox Shampoo - Kevin Murphy

Ett detox-schampo som innehåller AHA-syror som bryter ned fett för en ren, klar hårbotten. De balanserande eteriska oljorna tränger ner i hårbotten för att fräscha upp håret, rengöra och rensa en oljig (fet) eller flagnande (torr) hårbotten.

Pris: 329 kronor.

KÖP

Nästa bild
uick Dry Heat Spray - maria nila KÖP

uick Dry Heat Spray - maria nila

En värmeskyddande spray som samtidigt gör att ditt hår torkar snabbare. Applicera i fuktigt hår och föna torrt. Colour Guard Complex skyddar håret mot UV-strålning och fria radikaler.

Pris: 269 kronor.

Finns även hos Lyko!

KÖP

Nästa bild
Liquid Spell - Davines KÖP

Liquid Spell - Davines

Leave-in produkt för tunt och skadat hår. Den bygger upp och ger nytt liv till hårfibern. Ger volym, stärker håret och ger naturlig lyster. Håret får nytt liv och blir mjukare, fylligare och ser friskt ut. Skyddar mot värmestyling. Formar och hjälper till att förlänga formen på ett fönat hår.

Pris: 359 kronor.

KÖP

Nästa bild
Sidenörngott - Amelie Soie KÖP

Sidenörngott - Amelie Soie

Minimerar dina sovrynkor – Bibehåller hudens fuktnivåer – Håller din frisyr på plats!

Pris: 995 kronor.

KÖP

Nästa bild
Split Fix™ Shampoo - Hairlust KÖP

Split Fix™ Shampoo - Hairlust

Pris: 299 kronor.

Detta är för dig som älskar långt hår! Split Fix™ Shampoo är ditt hemliga vapen för att bekämpa skört hår och uppnå de avundsvärda långa håret. Detta caffeine shampoo är en ”game-changer” som inte bara ger näring till torrt hår och kluvna toppar, utan även stärker hårbotten med den koffein-kick som ditt hår kräver. Resultatet? Hår som är motståndskraftigt, fritt från kluvna toppar och på god väg att nå nya längder. För bästa resultat kan du kombinera det med det näringsgivande Split Fix™ Conditioner, som också innehåller koffein för hårväxt.

Köp shampoo och balsam tillsammans här!

KÖP

Nästa bild
Split Fix™ Hair Mask - Hairlust KÖP

Split Fix™ Hair Mask - Hairlust

Inget mer torrt, skört och skadat hår! Split Fix™ Hair Mask är en näringsgivande godsak som föryngrar och revitaliserar ditt hår. Denna inpackning är berikad med koffein och går bortom ytan för att återfukta och förstärka ditt hår. Säg farväl till kluvna toppar och hej till ett hår som är silkeslent, jämnt och otroligt motståndskraftigt.

Pris: 319 kronor.

KÖP

Nästa bild
Split Fix™ Leave-in Conditioner - Hairlust KÖP

Split Fix™ Leave-in Conditioner - Hairlust

Split Fix™ Leave-in Conditioner är skräddarsytt för torrt och skört hår som är benäget att få kluvna toppar. Det ger inte bara vital näring utan kan även boosta tillväxt med hjälp av koffein. Spraya det på fuktigt hår efter tvätt och njut av ett frissfritt, mjukt och motståndskraftigt hår.

Pris: 299 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!