Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Creative

Athena Farrokhzads råd till den som vill, men inte vågar skriva

ATHENA FARROKHZAD

Athena Farrokhzad är litteraturkritiker, dramatiker och översättare, samt lärare på Författarskolan vid Nordens Folkhögskola Biskop Arnö. Men kanske främst: En briljant poet. Creative har ställt fem snabba frågor till henne.

1. Vad driver dig i ditt skapande?
Den franska författaren Marguerite Duras säger: “Att skriva är att försöka få reda på vad man skulle skriva om man skrev.”

2. Vilka är dina största förebilder?
Den amerikanska poeten Adrienne Rich, som lär mig hur man är en skrivande människa med hjärta och hjärna, och Ida Linde, min kollega på Biskops-Arnös författarskola, som lär mig detsamma om hur man är en undervisande människa.

3. Är poesi alltid politiskt? Varför?
Poesin är alltid samhällelig, eftersom den skrivs i en tid och på en plats som är genomkorsad av maktordningar. En diktrad är alltid lojal med någonting framför någonting annat.

4. Om du får välja en bok att bli begraven med, vilken är det?
Jacques Roubauds “Någonting svart”, en diktsamling om hur den dödas liv fortsätter i sorgen och minnet hos den som älskar henne.

5. Vad vill du säga till en person som vill skriva, men som inte vågar?
Prova att börja i osäkerheten, skriv om den, utforska vilket material den består av, vilken plats den har i världen. Ofta är det i skälen till att det är svårt att skriva som texten finns.

Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!