Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Creative

Ett museum för brustna hjärtan kommer till Skandinavien

Bild1Hjärtesorg, svek eller så kanske kärleken bara tar slut. Våra tidigare förhållanden lämnar djupa spår i oss, även om ärren kanske inte är synliga för omvärlden. Och visst är det svårt att sätta fingret på något så omfattande? Det räcker med att plötsligt öppna en byrå och hitta det där föremålet som råkar säga allt om er relation – vare sig det är ett inköpslista, en tom karta p-piller eller ett kvarglömt blandband.
 

Istället för att bränna dom – vilket i stunden förmodligen känns som det enda rätta – kan du nu istället bli en del av Museum of Broken Relationships . Mellan 13 maj och 11 september ställer de ut på Helsinki City Museum.
 

Det universella fenomenet med krossade hjärtan agerar huvudroll i en oändlighet av filmer, sånger och böcker var du än befinner dig i världen.
 
År 2006 skämtade de kroatiska konstnärerna Olinka Vištica och Dražen Grubišić efter att deras fyra-åriga förhållande tog slut om att ställa ut just dessa ägodelar som påminde om varandra för mycket.
 
Det blev en succé och ledde till flera världsturnéer och två permanenta museum i Zagreb, Kroatien och Los Angeles, USA. Med tusentals reliker donerade från brustna relationer i Sydafrika till LA till Argentina till Filippinerna har nu utställningen kommit till Helsinki City Museum i Helsingfors, Finland och kan ses mellan 13 maj och 11 september.
 
Montrar med allt från de mest alldagliga till de knäppaste objekt utgör utställningen och alla har de en personlig berättelse. En lämnad mobiltelefon med beskrivningen att “Det varade 300 dagar för länge. Han gav mig sin mobiltelefon så jag inte skulle ringa honom mer.” och en nässprej från Istanbul läser “Han köpte denna för att sluta snarka. Jag kunde inte somna på grund av hans snarkningar. Nu kan jag inte gå att sova på grund av hjärtesorg.”
 
Såhär beskriver Olinka Vištica museet för the LA Times:
“The Museum of Broken Relationships is an invitation to an empathetic journey to the depths of the human heart. It is a testimony to our ultimate need for love and connection despite the difficulties that go with it. It is a desire to connect visitors in meaningful ways across growing divides of class, community and culture that seem to define our world.”
 
Det här museet gör ont men det är något speciellt med att veta att en delar det mest smärtsamma med så många världen över.
 
 

Bildkällor: Rex Features

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!