Creative

Tjejland – plattformen som kämpar för kvinnliga fotografer

Bild1Inspirerat av fenomenet syjunta där kvinnor under 1900-talet samlades för att socialisera och skapa, vill plattformen TjejLand på samma sätt vara en plats att samlas runt och inspireras av verk av kvinnliga fotografer världen över.
 
Sedan projektet startade 2014 finns två utgivna nummer av deras magasin och ett Instagram-konto som varje vecka sköts av en ny kvinnlig fotograf. “Jag kände att kvinnor var och är ännu idag underrepresenterade inom fotografin och tyckte väl bara att det var dags att ändra på det. “ berättar grundaren Petra Stenvall. Vi kunde inte hålla med mer och ville såklart höra mer om projektet!
 

Hur kommer det sig att du startade Tjejland?
Jag har alltid varit intresserad av publicering och gjorde en praktik på Dazed & Confused när jag studerade på London College of Communication. Sent 2014 så satt jag och kollade i några kända fototidningar och bloggar och fann att de flesta artiklarna handlade om manliga fotografer. Jag kände att kvinnor var och är ännu idag underrepresenterade inom fotografin och tyckte väl bara att det var dags att ändra på det. Detta resulterade i min tidning såsom online plattform som fokuserar på att representera kvinnliga fotografer från hela världen.

Bild2Varför kändes det viktigt att publicera en fysisk tidning?
Jag ville att själva publikationen skulle vara som ett litet mini galleri och även bli ett samlarobjekt i sig, detta kände jag ej skulle vara möjligt online. Tidningen trycks endast i 100 kopior och med TjejLand 2 valde jag att hand numrera.
 

Vad har hänt sedan lanseringen 2014?
Jag kan glatt säga att jag har även börjat märka mer stöd och fler grupper som poppar upp tillägnad för kvinnliga fotografer. Tate Modern var värd för ett härlig event förra året, Kvinnor i Bild som jag också fick äran att gäst Instagramma för. Another Magazine uppmärksammade nyligen TjejLand vilket var stort!

Bild3Vilka faktorer är viktiga för dig när du väljer ut kvinnliga fotografer och skribenter för Tjejland?
Sedan Universitet har jag samlat namn jag har stött på, genom vänner, utställningar, böcker och internet. Jag älskar att forska och tillbringar förmodligen mer tid än jag ska på olika bloggar och tidningar, men jag bara älskar känslan jag får när jag hittar ett nytt namn vars konst jag bli kär i. Publikationen är som ett litet galleri för mig och jag väljer verk som passar ihop. Jag gillar att tänka att den fysiska tidningen ska ge samma effekt som att gå genom en riktigt bra utställning. På Instagram är det mer mixat, men jag försöker tänka på andras smak och inte endast min egen.
 

Något favoritreportage, citat eller foto du kan dela med dig av från nästa nummer av TjejLand?
Oj, jag som älskar allt! Men såklart var det riktigt roligt när Momo Okabe sa ja till en intervju och Pixy Yijun Liaos citat är suveränt:

“My boyfriend is sometimes very sensitive and fragile. It makes me imagine I’m a knight dating a princess, and I’m the little pea that makes him uncomfortable.”
 

Bild4Vad kommer Tjejland vara i framtiden?
En plattform som stöttar och representerar kvinnliga fotografer. Jag hoppas att få kunna stöd och bidrag till att få utveckla TjejLand, min vision är att hålla i events och workshops.
 

Om en vill bidra, var vänder en sig?
Mig, [email protected]
 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!