Creative

Flora & Frida: ”Ett poddavsnitt ska innehålla alla sorters kroppsvätskor”

Flora Wiström och Frida Vega Salomonsson lärde känna varandra via internet för två år sedan. Idag har de släppt 26 podcastavsnitt med en lyssnarskara på runt 25 000 personer. Creative har samtalat med tjejerna om podden Flora & Frida, som kretsar kring vardagreflektioner blandat med tyngre ämnen så som onani, könssjukdomar, hjärtesorg och ångest.

flora frida podcast

Vem riktar sig podcasten Flora & Frida till?

Frida: Alla som identifierar sig som tjejer. Kanske framförallt tjejer i vår egen ålder och yngre. Vi vill lyfta ämnen som berör oss, som vi tycker är svåra, eller jobbiga. Och jag vill försöka säga saker som jag kanske känt att mitt gymnasiejag hade behövt få höra.

Flora: Fast jag tycker nog att den riktar sig till snubbar också. Jag tror att vem som helst som är ung och är i en självförverkligande period i livet kan finna nåt av värde i podden. Och är man dessutom intresserad av sex så blir det en göttig bonus.

Vilket avsnitt har varit svårast, rent emotionellt, att spela in?

Frida: Jag tycker att vårt senaste avsnitt var väldigt jobbigt, nr 26. Det handlar om när sex kanske inte riktigt funkar. Jag vet inte hur mycket det hörs i lurarna men jag grät en del.

Flora: Ja. Och avsnitt 24 var tungt, när vi pratade om sjukdom. Och så har vi ju snackat en del om break-ups, och det har gjort ont.

Frida: Det tycker jag är fint med podden, att vi försöker lyfta saker som känns tungt eller osexigt. Jag vill att det ska få vara lite mörker.

Vilka ord tror ni används mest i podden?

Flora: Könsord. Vi återkommer ju ständigt till att snacka sex.

Frida: Och ”Verkligen” eller ”Absolut”? Det känns som att vi ändå håller med varandra ganska mycket, och accepterar varandras tankar, även om vi tycker olika till en början. Vi är nog helt enkelt ganska förstående, även när vi tycker olika?

Flora: Ja. Fast varken du eller jag har ett behov av att pleasa den andra. Vi är båda väldigt okej med att tycka olika. Och det är ju det som för resonemanget framåt.
flora frida podcast2


Vad är det bästa med att podda?

Frida: Det är som en terapitimme, fast gratis. Vilket nog är rimligt, för även om det är terapeutiskt att prata med dig så har du kanske inte tillräckligt kompetens för att det ska kännas rimligt att betala för ditt hummande.

Flora: Jag håller ju käften för att du ska bli skrämd av tystnaden och känna dig pressad att utveckla dina tankar. Detta borde du egentligen betala mig multum för.

Frida: True. Men sen tycker jag att man blir mer uppmärksam i vardagen och letar efter tankar eller händelser som man sen kan berätta om i podden. Jag skriver mer anteckningar i mobilen om saker jag tänker på eller känt, nu när vi poddar.

Flora: Mm. Det får en att reflektera mer kring saker, typ varför man känner som man känner. Plus att man sedan har ett helt stash med roliga anekdoter på lager i telefonen som man kan plocka fram under en stiff släktmiddag.

Vad är det bästa som poddandet har lett till?

Frida: Gosiga kramar på klubb! Jag tycker att det är så mysigt när man träffar en poddlyssnare som berättar om ett avsnitt eller segment som talade till den personen. Ofta tycker jag att det känns som att lyssnare blir berörda av saker som man kanske inte tror kommer få ett stort genomslag.

Flora: Och din och min vänskap bygger ju typ helt och hållet på podden, vilket är väldigt fint. Det vi vet om varandra har vi i princip berättat för varandra när den röda REC-lampan har blinkat. Men jag håller med om att det är sjukt jäkla fint att träffa lyssnare, att få ett kvitto på att det vi pratar om kan vara viktigt för någon annan.

flora frida

När blir ett poddavsnitt riktigt bra?

Flora: När vi både pratar om sånt som gör ont, blandat med anekdoter om kändisar och handfasta tips, typ om hur man raggar eller kirrar ligg. Ett avsnitt ska innehålla sorters kroppsvätskor liksom: Glädjetårar, gråtsnor och våta trosor. Det är då det blir bra.

Frida: Ja. När det finns en mix mellan mörker och yta, samt när vi får in ett bra flow i snacket.

När blir ni irriterade på varandra i podden?

Frida: Jag blir nog inte irriterad på dig? Men ibland känner jag att du kan ta i liiite mer! Och våga stöta dig lite mot lyssnarna.

Flora: Sant! Jag blir irri när du avbryter mig, fipplar på mobilen eller glömmer bort att ställa följdfrågor. Tur att det vägs upp med att du är så jävla rolig och smart.

Vad hoppas ni på att podden kan ge till den som lyssnar?

Flora: En känsla av att lyssnaren inte är ensam. Att det är okej att vara sexuell, att säga vad man tycker, att må skit och att inte alltid räcka till.

Frida: Feel you. Ibland räcker det med att höra att någon annan upplevt samma saker som en själv.

flora podcast

Namn: Flora Wiström
Ålder: 22
Bor: Stockholm
Sysselsättning: Författare och bloggare
Aktuell med: Romanen Stanna
Sociala medier: flora.metromode.se & @florawis

frida podcast

Namn: Frida Vega Salomonsson
Ålder: 22
Bor: Stockholm
Sysselsättning: Fotograf, ACNE Photography
Aktuell med: Tidningen Nuda Paper
Sociala medier: bon.se/fridavega & @fridavega 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!