Creative

Moa Romanova: ”Jag önskar mig Peter Forsberg i födelsedagspresent”

bild1
Konstnären och bloggaren Moa Romanova är kanske mest känd under sitt alter-ego Monkinodraw . Världen behöver se mer av denna briljanta person så vi bestämde oss för att fråga allt vi hittills undrat över.
 
 
 
 
bild1
 
Moa!! Vi på Creative är dina största fangirls. För andra som inte vet vem du är, kan du inte berätta om dig själv och vad du gör?

Så förbannat härligt att höra då fangirls är DET BÄSTA SOM FINNS, såväl mina som andras!!! Jag är en slö frilansande konstnär från Vilda Västernorrland med lätt mustasch och mjukbralla som gillar dagens första snus, sminkförfest med på toan och att slippa laga mat. Har drivit bloggen monkinodraw sen typ 2010 där jag skrivit om allt från självsnällt skapande till hur man med grilltång opererar ut en fastnad tampong på en vän. Bor nu i Göteborg och fyller snart 24 och önskar mig Peter Forsberg i födelsedagspresent.
 
 
bild1
 
Hur tänker du kring din konst?

Det är lite svårt att beskriva den då den är rätt månghövdad. Just nu är jag inne på knyta ryamattor och rita serier, för ett år sedan var jobbade jag mycket med stora oljemålningar med mer ordnat, narrativt bildspråk. Sedan gör jag massor av andra grejer som kan glömmas bort i konstnärsskapet för att de är svårutställda eller mindre säljbara; broderar på mina kläder, ritar på väggen, målar krukor, klistrar och sprejar på stan, trycker tröjor och så vidare. Svårt att samla alla dessa utgreningar under ett gemensamt syftesparaply, en del grejer gör jag på uppdrag, en del gör jag för att jag vill bli bättre på det, andra gör jag för att jag ska betala hyran, det mesta gör jag för att det är förjävla KUL.
 
Hur länge har du hållit på?

Gjorde en tvärvändning från handbollsbrud med peak performance-hoodie till aspirerande konstnärsjänta när jag var typ femton år. Skolkade från en idrottslektion i nian och gick hem till en tjej med hennafärgat hår och rökte gräs och åt ravioli som smakade järn, sen ritade vi grinande tjejer med kolkritor. Tydlig brytningspunkt!!!
 
 
bild1
 
Vad har du gått för utbildning?

För tre år sedan skolkade mig igenom två terminer på Göteborgs konstskola, hoppade av då jag fick mitt första skuldbesked från csn… hehe. Nu börjar det bli dags att söka skolor igen och jag tänkte försöka komma in på serietecknarhögskolan i malmö.
 
Vilken del i den konstnärliga processen är roligast?

När jag är sju tiondelar på väg mot ett färdigt verk och är riktigt jävla marinerad i skapartrans. Någonstans där är allt grundarbete klart och min favoritsyssla SMÅPILL återstår; börjar lita mycket mer på mina infall och ofta gör det all skillnad. Plötsligt har det gått sju timmar och det är morgonljust och man faller framstupa ner i säng med stoopid leende.
 
 
bild1
 
Dina verk brukar väl ibland vara ganska stora i storlek, hur lång tid tar det egentligen att göra en tavla?

Mina oljetavlor har varit rätt stora och kan, enligt mina mått mätt, ta löjligt lång tid att göra. Jag hade separatutställning i Luleå i våras, och huvudtavlan i den utställningen tog uppåt 90 timmar. Jobbar bara på det sättet när jag har stort tålamod vilket jag har saknat det senaste halvåret, pillat mer med mindre tidskrävande grejer som är lättare att lägga ifrån sig eller ha distans till.
 
Kan man köpa dina grejer någonstans?

Nej…… Detta har varit på min att göra-lista i flera år nu, tillsammans med att beställa bankdosa och lämna tillbaka en bok om pelargoner till kramfors bibliotek.
 
Vad är bästa snackset när man ritar?

När man ritar är det svårt att snacksa för man får inte kleta ner pappret och jag är en mycket sölig person! Brukar dubbelsnusa och bälja läsk istället.
 
 
bild1
 
Vad gör du när du inte skapar?

Grämer mig över att behöva laga mat, läser serier, ligger i ormgrop med mitt kickbikecrew SURA TJEJER, tittar på videos på brudar som kör cross, lyssnar på podcast, fräter bort mitt ansikte med enzympeeling, äter jordnötssmör med slev, stirrar in i väggen, klämmer finnar och pratar i telefon med min syrra.
 


En annan grej, jag har sett och du och dina kompisar brukar slåss ibland och är så himla intresserad av att höra mer om detta! Blir man inte ovänner om någon gör illa sig eller blir ledsen?

Man får ju inte vara sura på varandra på riktigt! Slåss bara med folk jag verkligen gillar å är sams med. Och så får man så himla mycket energi av det! Samt att det är mysigt! Ett litet kompisslagsmål motsvarar ungefär åtta clubmate och en-två gosstund/-er med finska lapphundsvalpar. Å det är ju inte som att vi smäller på varandra ordentligt, mest är det bus och brottning!!! Jag och min bästa kompis Åsa har bara blivit slagsmålovänner en gång, det var för att jag sprätte sand i hennes ögon. Nu har vi en regel mot sandsprättning och har inte blivit slagsmålsovänner på 7 år.
 
Vad är dina perfekta fredagskväll?

Får ångest av helger!!! Så en perfekt fredag innebär mest att jag inte har helgångest. Om jag ska våga drömma mer än så så kanske gör jag ngt pyssel tex tatueringsstudio med folk jag tycker om. Kreativitet i grupp m förfeststämning!!! Alternativ två är att vara hos mamma i hennes muminhus på landet och se på typ dansk krim med henne och alla djuren. Party HARD!!!!!
 
 
bild1
 
Vill du rekommendera en låt?

Ja kan jag inte få rekommendera två? Isåfall så är det Oh please be a cocky cool kid med shitkid och pigeon town med Lydia Lunch!
 
Fakta:
Namn: Moa Romanova
Ålder: 23
Gör: Målar, fotar, ritar, grinar, surfar, sover
Favoritfärg: rosa
Instagram: monkinodraw
Blogg: blogg.djungeltrumman.se/monkinodraw
 
 
Läs även:
Bästa knepen mot mensvärk
7 saker du kan göra för att hjälpa nyanlända
Det känns som att alla hatar mig. Vad ska jag göra?

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!